3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego...
fot. lyulka12.123rf

Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Pomogą ci schudnąć i ochronią cię przed rakiem! Tego jeszcze nie wiesz

Jedząc szparagi wspierasz rozwój płodu

Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Już pół szklanki szparagów zapewnia osobom dorosłym 34 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a kobietom w ciąży 22 proc. dziennego zapotrzebowania.

Nie należy dopuszczać do niedoborów kwasu foliowego u ciężarnych, gdyż mogą one powodować wady płodu m.in. zahamowanie wzrostu, bezmózgowie, przepuklinę oponowo-rdzeniowej czy rozszczep kręgosłupa lub rozszczep wargi górnej.

Zobacz również

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Ten napój odchudza i odmładza. Wcale nie jest drogi. Sięgnij po „króla owoców”

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie