Spis treści
Czysta Piętnastka 2023. Te owoce i warzywa można jeść bezpiecznie
Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG), na podstawie najnowszych danych z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), wyłoniła po raz kolejny listę 15 owoców i warzyw, które zawierają najniższe ilości pozostałości pestycydów.
Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z Czystej Piętnastki, nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. „Najczystsze” okazały się awokado i kukurydza – mniej niż 2 proc. próbek wykazało obecność zanieczyszczeń.
Jak podaje EWG, nieco ponad 10 proc. badanych warzyw i owoców z listy, zawierało pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Natomiast żadna próbka z pierwszych sześciu produktów Czystej Piętnastki nie dała pozytywnego wyniku dla więcej niż trzech pestycydów.
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, które owoce i warzywa zawierają najmniej pozostałości pestycydów
![Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty według „Kompasu Żywieniowego”](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/5e/617a9139bcb75_o_small.jpg)
Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty według „Kompasu Żywieniowego”
Zdrowe jedzenie to szerokie pojęcie, które często nie daje nam konkretnych wskazówek przy wyborze tego, co ma znaleźć się na naszym talerzu. Teraz, dzięki najnowszemu systemowi kwalifikacji żywności, ...
Ile warzyw i owoców należy jeść dziennie? Kiedy najlepiej po nie sięgać?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Przy czym porcja oznacza, że na naszym talerzu powinno znaleźć się więcej warzyw więcej niż owoców – w proporcji mniej więcej ¾ do ¼.
Warzywa można jeść w ilości większej niż zalecane 300 gramów dziennie i to o dowolnej porze dnia. Natomiast owoce, mimo że to produkty bogate w witaminy i błonnik, powinny być spożywane w ilości kontrolowanej przez osoby będące na diecie odchudzającej.
Także osoby chorujące na cukrzycę typu 2 powinny zwracać uwagę na ilość jedzonych owoców, a także na ich indeks glikemiczny. Najlepiej, aby łączyły je z produktami zawierającymi błonnik lub białko, co spowolni proces wzrostu poziomu cukru we krwi.
Aby dowiedzieć się, które owoce i warzywa należy kupować tylko z certyfikowanych, ekologicznych upraw, przeczytaj: „Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów
![Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/df/cf/64808300d8456_o_small.jpg)
Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść
Często naszym pierwszym odruchem jest umycie mięsa oraz innych produktów, które tego nie wymagają. Nie zawsze pamiętamy o tym, że z kolei wszystkie owoce i warzywa – niezależnie od tego czy jemy je ze...
Źródła:
- EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce Environmental Working Group
- Kiedy najlepiej spożywać owoce? Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zadbaj o optymalne trawienie
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.270.5/images/video_restrictions/0.webp)