Które owoce i warzywa są najzdrowsze? Wybieraj te z listy „Czystej Piętnastki”, bo są najmniej skażone pestycydami!

Marta Siesicka-Osiak
Chcesz odżywiać się zdrowo? Wybieraj warzywa i owoce, które zawierają najmniej zanieczyszczeń. Znajdziesz je na kolejnych slajdach.
Chcesz odżywiać się zdrowo? Wybieraj warzywa i owoce, które zawierają najmniej zanieczyszczeń. Znajdziesz je na kolejnych slajdach. ready made / Pexels
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Które najlepiej wybrać? Można skorzystać ze wskazówek organizacji ekologicznej EWG, która przedstawiła coroczną listę z „Czystą Piętnastką”. W świetle badań są to najmniej skażone owoce i warzywa, które można bezpiecznie kupować z konwencjonalnych upraw. Zobacz, które produkty trafiły do „Czystej Piętnastki” w 2023 r.

Spis treści

Czysta Piętnastka 2023. Te owoce i warzywa można jeść bezpiecznie

Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG), na podstawie najnowszych danych z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), wyłoniła po raz kolejny listę 15 owoców i warzyw, które zawierają najniższe ilości pozostałości pestycydów.

Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z Czystej Piętnastki, nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. „Najczystsze” okazały się awokado i kukurydza – mniej niż 2 proc. próbek wykazało obecność zanieczyszczeń.

Jak podaje EWG, nieco ponad 10 proc. badanych warzyw i owoców z listy, zawierało pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Natomiast żadna próbka z pierwszych sześciu produktów Czystej Piętnastki nie dała pozytywnego wyniku dla więcej niż trzech pestycydów.

Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty według „Kompasu Żywieniowego”

Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty według „Kompasu Żywieniowego”

Zdrowe jedzenie to szerokie pojęcie, które często nie daje nam konkretnych wskazówek przy wyborze tego, co ma znaleźć się na naszym talerzu. Teraz, dzięki najnowszemu systemowi kwalifikacji żywności, ...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Ile warzyw i owoców należy jeść dziennie? Kiedy najlepiej po nie sięgać?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Przy czym porcja oznacza, że na naszym talerzu powinno znaleźć się więcej warzyw więcej niż owoców – w proporcji mniej więcej ¾ do ¼.

Warzywa można jeść w ilości większej niż zalecane 300 gramów dziennie i to o dowolnej porze dnia. Natomiast owoce, mimo że to produkty bogate w witaminy i błonnik, powinny być spożywane w ilości kontrolowanej przez osoby będące na diecie odchudzającej.

Także osoby chorujące na cukrzycę typu 2 powinny zwracać uwagę na ilość jedzonych owoców, a także na ich indeks glikemiczny. Najlepiej, aby łączyły je z produktami zawierającymi błonnik lub białko, co spowolni proces wzrostu poziomu cukru we krwi.

Aby dowiedzieć się, które owoce i warzywa należy kupować tylko z certyfikowanych, ekologicznych upraw, przeczytaj: „Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów

Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść

Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść

Często naszym pierwszym odruchem jest umycie mięsa oraz innych produktów, które tego nie wymagają. Nie zawsze pamiętamy o tym, że z kolei wszystkie owoce i warzywa – niezależnie od tego czy jemy je ze...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia