Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1743 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zamiast ratować, może nawet zabić! GIF wycofał lek dla sercowców
Lek na serce może być zabójczy w działaniu. Ten produkt leczniczy dla chorych z nadciśnieniem i niewydolnością serca nie spełnia wymagań jakościowych: zawiera...
Ta dieta działa na każdego. Wystarczy 7 dni na detoksie Dąbrowskiej
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest topową dietą, która ma wiele funkcji. Ta podstawowa to oczyszczanie organizmu, ale jadłospis warzywno-owocowy pomaga też odzyskać...
Król zdrowych przekąsek. Jedz, ile chcesz. Tylko pamiętaj o jednym!
Snack idealny? To z pewnością popcorn. Najmocniejsze strony tej popularnej przekąski to zawrotna zawartość błonnika i wielka objętość. Możesz zajadać się z nią...
Gdy wywiniesz orła... Sprawdź, jaka pierwsza pomoc na stłuczenia
Zimą łatwo wywinąć orła na oblodzonym lub ośnieżonym chodniku. Wypadki czyhają na nas także w domu, a najczęstszą ich konsekwencją są stłuczenia. Sprawdź, jak...
Leczy ból stawów i łuszczycę, ale większość osób woli go jeść
Olej z awokado to jeden z kilku kulinarnych tłuszczów, który ma szczególne właściwości. Świetny do jedzenia, ale także pielęgnacji skóry, zasługuje na stałe...
Olej jak suplement z omega-3. Pij łyżkę dziennie i zobacz korzyści
Picie oleju to sposób, by zapewniać sobie niezbędne kwasy omega-3. Wystarczy łyżka dziennie, a korzyści są ogromne. To nie tylko wzmocnienie odporności i...
Ból głowy w tych miejscach to objaw choroby! Lecz ją, zanim będą powikłania
Katar to powszechna dolegliwość zimą, gdy zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Niestety, łatwo dochodzi do powikłań. Pojawia się wtedy objaw, który utrzymuje...
Ten przyrząd rzeźbi ciało i spala kalorie. Zobacz 5 zalet ćwiczeń z kettlebellem
Chcesz spalać setki kalorii, wzmacniając przy tym mięśnie całego ciała? To możliwe z kultowym odważnikiem. Ćwiczenia z kettlebell spalają nawet 20 kalorii na...
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Nie tylko w Światowy Dzień Pizzy!
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Tego nigdy nie zrobiłby żaden lekarz! Jakich lekarstw i aktywności unikają medycy?
Wiemy już, że jedzenie warzyw jest zdrowe, a niedobór snu szkodzi. Oprócz nawyków często chcemy jednak zmienić więcej, by wspomóc nasze codzienne...