Jesz posiłek o tej godzinie? Prosisz się o chorobę. Grozi ci cukrzyca i problemy z sercem

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nie masz czasu na jedzenie w ciągu dnia, więc zwykle po pracy zjadasz sporą obiadokolację? To kiepski pomysł, który może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Jedząc obfite posiłki o późnej porze narażasz się na rozwój cukrzycy typu 2 i chorób serca. Unikaj jedzenia zbyt dużych posiłków po tej godzinie, a będziesz zdrowszy.

Spis treści

Twój stan zdrowia może zależeć od pory jedzenia posiłków

Najnowsze badania naukowców z Hiszpanii i USA udowadniają, że jedzenie dużych posiłków o późnej porze np. tzw. obiadokolacji może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia i doprowadzić do rozwoju ciężkich chorób.

Nie tylko pora spożywania posiłków ma znaczenie. Od ilości i jakości twojego snu również zależy metabolizm cukru.
Nie tylko pora spożywania posiłków ma znaczenie. Od ilości i jakości twojego snu również zależy metabolizm cukru.
senivpetro/freepik.com

Badanie przeprowadzone przez zespoły z Universitat Oberta de Catalunya w Barcelonie w Hiszpanii i z Columbia University w Nowym Jorku sugeruje, że spożywanie posiłków zawierających ponad 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie po godzinie 17:00 może być powiązane z gorszą tolerancją glukozy, szczególnie u osób starszych ze stanem przedcukrzycowym lub wczesną cukrzycą typu 2. Jedzenie obfitego posiłku wieczorem może znacząco pogorszyć stan zdrowia w dłuższej perspektywie i doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca czy zawał i przewlekłego stanu zapalnego.

Wcześniejsze badania sugerowały, że konsekwencją późnego jedzenia jest przede wszystkim przyrost masy ciała z powodu wolniejszego metabolizmu przed nocnym wyciszeniem i snem. Nowe badanie sugeruje, że niezależnie od masy ciała lub ogólnego spożycia kalorii, pora dnia, w której jemy, może mieć znaczące konsekwencje dla metabolizmu glukozy.

Co jeść przy wysokim poziomie cukru we krwi? Sprawdź, po które produkty warto sięgać

Co jeść przy wysokim poziomie cukru we krwi? Sprawdź, po które produkty warto sięgać

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi. Odpowiednia profilaktyka polegająca na zbilansowanej...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Jesz posiłek o tej godzinie? Grożą ci cukrzyca i problemy z sercem

W badaniu wzięło udział 26 uczestników w wieku 50-75 lat, którzy mieli nadwagę lub otyłość, a także stan przedcukrzycowy lub cukrzycę typu 2. Zostali oni podzieleni na 2 grupy:

  • „osoby jedzące wcześnie” – które spożywały większość swoich dziennych kalorii przed godziną 17:00,

  • „osoby jedzące późno” – które spożywały 45 proc. lub więcej swoich kalorii po godzinie 17:00.

Obie grupy codziennie spożywały posiłki zawierające podobną ilość kalorii i składników odżywczych. Jednak osoby jedzące późno spożywały prawie dwukrotnie więcej kalorii po godzinie 17:00, spożywając ogólnie więcej tłuszczu i węglowodanów oraz wykazując tendencję do spożywania większej ilości białka i cukru niż osoby jedzące wcześnie. Uczestnicy byli obserwowani przez 14 dni.

Po przeprowadzeniu doustnych testów tolerancji glukozy okazało się, że osoby zjadające większość dziennego zapotrzebowania na kalorie po godzinie 17:00 miały wyższy poziom glukozy we krwi niezależnie od masy ciała uczestników i masy tłuszczowej, spożycia kalorii i składu diety.

– Uważamy, że problem z jedzeniem późno w nocy polega na tym, że spożywamy kalorie w czasie, gdy nasz organizm ich nie potrzebuje. Wyobraź sobie, że jesz kilka kawałków pizzy, a potem od razu idziesz spać. Rozbijamy to jedzenie na energię (kalorie), ale nie mamy z niej natychmiastowego pożytku, ponieważ śpimy, a nie ćwiczymy! Co więc robi nasze ciało z tą energią? Przechowuje ją, aby wykorzystać ją później, kiedy jej potrzebujemy. A jak nasze ciało przechowuje energię? Jako tłuszcz! To jeden z powodów, dla których ogólnie zaleca się, aby jeść wcześniej w ciągu dnia, a nie później – wyjaśnia dla Medical News Today dr Nate Wood, wykładowca medycyny i dyrektor medycyny kulinarnej w Yale School of Medicine, który nie brał udziału w badaniu.

Pouya Shafipour, lekarz medycyny rodzinnej i otyłości z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica w Kalifornii dodaje, że w nocy organizm jest znacznie bardziej insulinooporny. Natomiast w ciągu dnia wydziela się więcej insuliny, a aktywność trzustki jest zwiększona.

– Kiedy receptory z tyłu siatkówki wyczuwają, że światło słabnie, melatonina zaczyna być wydzielana z przysadki mózgowej, co hamuje pracę trzustki. Jeśli jesteś nocnym markiem i jesz późno, występuje u ciebie większe prawdopodobieństwo insulinooporności, w zależności od twoich predyspozycji genetycznych. Wzrasta też ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Często zdarza się to u ludzi pracujących na nocną zmianę: strażaków, policjantów, lekarzy, personelu medycznego, którzy dużo pracują w nocy – powiedział Shafipour.

Późno chodzisz spać? „Nocne marki” są bardziej narażone na cukrzycę i choroby serca

Późno chodzisz spać? „Nocne marki” są bardziej narażone na cukrzycę i choroby serca

Ciężko jest ci wstawać rano, potrzebujesz sporo czasu, żeby się rozruszać, ale za to wieczorem możesz siedzieć do późna? Z pewnością jesteś „nocnym markiem”, który w przeciwieństwie do „rannego ptaszk...

Monika Góralska
Monika Góralska

Co jeść na kolację, żeby być zdrowszym? W ten sposób obniżysz ryzyko zachorowania na cukrzycę

Naukowcy zalecają, aby kolacja była najlżejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinna ona zawierać mniejsze ilości węglowodanów, a więc nie jedz na kolację makaronu, ziemniaków czy białego chleba lub białego ryżu. Unikaj też alkoholu, deserów, wszelkiego rodzaju rafinowanego cukru, a nawet dużej ilości owoców, ponieważ zawierają one fruktozę, czyli cukier owocowy.

Na szczęście, istnieje okno żywieniowe, w którym można spożywać posiłki o większej zawartości węglowodanów, ponieważ wtedy mogą one współpracować z naszym metabolizmem.

– Najbardziej aktywny czas pod względem metabolizmu to godziny między 10:00 a 16:00-17:00. Więc jeśli ktoś chce zoptymalizować swoją wrażliwość na insulinę, powinien spożywać cięższe posiłki węglowodanowe w tym właśnie czasie, a następnie spróbować się zrelaksować do zachodu słońca i zjeść lżejszą kolację. A lżejsza kolacja pomoże w wrażliwości na insulinę i zapewni lepszą jakość snu – podpowiada dr Shafipour.

Na regulację poziomu cukru we krwi, metabolizm oraz apetyt duży wpływ ma także jakość i ilość snu.

– Sen jest również sam w sobie bardzo ważny, ponieważ w czasie snu wydzielany jest hormon leptyna, który jest hormonem hamującym apetyt, a jego szczyt występuje po 6-6,5 godzinach snu. Optymalny harmonogram snu dla przeciętnego dorosłego wynosiłby od 7 do 8 godzin, aby uzyskać wystarczającą ilość leptyny i greliny, która jest hormonem apetytu, dzięki którym nie śpisz zbyt długo w ciągu doby. Jeśli więc śpimy krócej niż 6,5 godziny, zauważymy, że jesteśmy bardziej głodni w ciągu dnia i częściej szukamy jedzenia – zauważa dr Shafipour.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia