Spis treści
Jakich warzyw nie przechowywać w lodówce?
Przechowywanie niektórych produktów w lodówce może nie być dobre dla twojego zdrowia, doprowadzając do niebezpiecznego zatrucia pokarmowego. Dietetyczka Jhanvi Sanghvi w video na swoim Instagramie pokazała, jakich warzyw nie przechowywać w lodówce. Są to:
cebula,
czosnek,
ziemniaki.
Zjedzenie tych nieodpowiednio przechowywanych warzyw może prowadzić m.in. do zatrucia pokarmowego. Jego objawy to:
nudności,
wymioty,
biegunka,
utrata apetytu,
łagodna gorączka,
osłabienie,
ból głowy.
Choć zwykle zatrucie ustępuje szybko, to może przedłużyć się do kilku dni. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? Poznaj różnice
Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To częste pytanie, które pojawia się, gdy odczuwamy dolegliwości trawienne. Mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunka czy gorączka to kilka z podobnych objawów tyc...
Dlaczego nie można trzymać cebuli w lodówce? Na liście są też czosnek i ziemniaki
Jak mówi ekspertka, przechowywanie cebuli w lodówce może prowadzić do rozwoju pleśni i papkowatej konsystencji. Jest to spowodowane nadmiarem wilgoci, a spożycie zepsutej cebuli może powodować choroby układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ pleśń na żywności może wytwarzać mykotoksyny – trujące substancje chemiczne, które mogą powodować choroby. Właśnie dlatego cebula powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, takim jak kuchenna szafka.
Podobne zagrożenie stwarza umieszczenie w lodówce czosnku.
– Czosnek może kiełkować i stać się gumowaty podczas przechowywania w lodówce, tracąc swój smak i moc. Może mieć gorzki i mniej atrakcyjny smak, a jednocześnie rozwijają się w nim pleśnie i grzyby, które są szkodliwe dla zdrowia – wyjaśnia dietetyczka.
Ziemniaki to kolejny produkt spożywczy, który może stać się szkodliwy, gdy jest przechowywany w lodówce.
– Chłodzenie powoduje, że skrobia przekształca się w cukry, co skutkuje słodszym smakiem i ziarnistą konsystencją. Gotowanie tych zmienionych ziemniaków w wysokich temperaturach może wytwarzać akrylamid, potencjalnie szkodliwy związek – mówi Jhanvi Sanghvi.
Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!
Makaron nawet wtedy, gdy był prawidłowo przechowywany, może być niezdatny do spożycia już kilka dni po ugotowaniu. Przyczyną są bakterie Bacillus cereus, czyli laseczki woskowej. Znane są przypadki ci...
Dlaczego imbiru nie należy przechowywać w lodówce? Zwróć też uwagę na banany
Ekspertka zwraca też uwagę na inne produkty spożywcze, które, choć nie staną się toksyczne przez przechowywanie w lodówce, to stracą walory smakowe i strukturę. W przypadku imbiru chłodzenie może spowodować, że stanie się on włóknisty i suchy, straci świeżość i smak, przez co będzie mniej przydatny w gotowaniu. Niskie temperatury powodują też, że banany stają się brązowe i papkowate, co zakłóca proces ich dojrzewania.
Dietetyczka ostrzega też przed wkładaniem do lodówki nieostudzonego gotowanego ryżu:
Jeśli nie zostanie odpowiednio schłodzony przed włożeniem do lodówki, w gotowanym ryżu mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie, takie jak Bacillus cereus. Bakterie te mogą wytwarzać toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego.
Jak długo można przechowywać kurczaka w lodówce? Odpowiedź cię zaskoczy
Kurczak często gości na naszych stołach. Równie często zostają nam jakieś resztki w różnej postaci – skrzydełek, udek, kotletów czy też kawałków mięsa w sałatce. W lodówkach przechowujemy też surowe m...
Źródło:
Not Everything Belongs in the Fridge! Instagram Jhanvi Sanghvi