Spis treści
Jakich warzyw nie przechowywać w lodówce?
Przechowywanie niektórych produktów w lodówce może nie być dobre dla twojego zdrowia, doprowadzając do niebezpiecznego zatrucia pokarmowego. Dietetyczka Jhanvi Sanghvi w video na swoim Instagramie pokazała, jakich warzyw nie przechowywać w lodówce. Są to:
cebula,
czosnek,
ziemniaki.

Zjedzenie tych nieodpowiednio przechowywanych warzyw może prowadzić m.in. do zatrucia pokarmowego. Jego objawy to:
nudności,
wymioty,
biegunka,
utrata apetytu,
łagodna gorączka,
osłabienie,
ból głowy.
Choć zwykle zatrucie ustępuje szybko, to może przedłużyć się do kilku dni. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Dlaczego nie można trzymać cebuli w lodówce? Na liście są też czosnek i ziemniaki
Jak mówi ekspertka, przechowywanie cebuli w lodówce może prowadzić do rozwoju pleśni i papkowatej konsystencji. Jest to spowodowane nadmiarem wilgoci, a spożycie zepsutej cebuli może powodować choroby układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ pleśń na żywności może wytwarzać mykotoksyny – trujące substancje chemiczne, które mogą powodować choroby. Właśnie dlatego cebula powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, takim jak kuchenna szafka.
Podobne zagrożenie stwarza umieszczenie w lodówce czosnku.
– Czosnek może kiełkować i stać się gumowaty podczas przechowywania w lodówce, tracąc swój smak i moc. Może mieć gorzki i mniej atrakcyjny smak, a jednocześnie rozwijają się w nim pleśnie i grzyby, które są szkodliwe dla zdrowia – wyjaśnia dietetyczka.
Ziemniaki to kolejny produkt spożywczy, który może stać się szkodliwy, gdy jest przechowywany w lodówce.
– Chłodzenie powoduje, że skrobia przekształca się w cukry, co skutkuje słodszym smakiem i ziarnistą konsystencją. Gotowanie tych zmienionych ziemniaków w wysokich temperaturach może wytwarzać akrylamid, potencjalnie szkodliwy związek – mówi Jhanvi Sanghvi.
Dlaczego imbiru nie należy przechowywać w lodówce? Zwróć też uwagę na banany
Ekspertka zwraca też uwagę na inne produkty spożywcze, które, choć nie staną się toksyczne przez przechowywanie w lodówce, to stracą walory smakowe i strukturę. W przypadku imbiru chłodzenie może spowodować, że stanie się on włóknisty i suchy, straci świeżość i smak, przez co będzie mniej przydatny w gotowaniu. Niskie temperatury powodują też, że banany stają się brązowe i papkowate, co zakłóca proces ich dojrzewania.
Dietetyczka ostrzega też przed wkładaniem do lodówki nieostudzonego gotowanego ryżu:
Jeśli nie zostanie odpowiednio schłodzony przed włożeniem do lodówki, w gotowanym ryżu mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie, takie jak Bacillus cereus. Bakterie te mogą wytwarzać toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego.
Źródło:
Not Everything Belongs in the Fridge! Instagram Jhanvi Sanghvi