3 produkty, których NIGDY nie powinnaś przechowywać w lodówce. Mogą stać się toksyczne, a ich zjedzenie może skończyć się zatruciem

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Lodówka to niezbędny sprzęt w każdym domu. Logicznym wydaje się, że można w niej przechowywać wszystko. Jednak wcale tak nie jest. Niektóre produkty mogą wręcz stać się toksyczne, jeżeli będziesz je przechowywać w niskich temperaturach. Jakich warzyw nie przechowywać w lodówce? Dietetyczka ostrzega przed trzema popularnymi produktami.

Spis treści

Jakich warzyw nie przechowywać w lodówce?

Przechowywanie niektórych produktów w lodówce może nie być dobre dla twojego zdrowia, doprowadzając do niebezpiecznego zatrucia pokarmowego. Dietetyczka Jhanvi Sanghvi w video na swoim Instagramie pokazała, jakich warzyw nie przechowywać w lodówce. Są to:

  • cebula,

  • czosnek,

  • ziemniaki.

Niektóre produkty spożywcze nie powinny być przechowywane w lodówce.
Niektóre produkty spożywcze nie powinny być przechowywane w lodówce.
bearfotos/freepik

Zjedzenie tych nieodpowiednio przechowywanych warzyw może prowadzić m.in. do zatrucia pokarmowego. Jego objawy to:

  • nudności,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • utrata apetytu,

  • łagodna gorączka,

  • osłabienie,

  • ból głowy.

Choć zwykle zatrucie ustępuje szybko, to może przedłużyć się do kilku dni. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Dlaczego nie można trzymać cebuli w lodówce? Na liście są też czosnek i ziemniaki

Jak mówi ekspertka, przechowywanie cebuli w lodówce może prowadzić do rozwoju pleśni i papkowatej konsystencji. Jest to spowodowane nadmiarem wilgoci, a spożycie zepsutej cebuli może powodować choroby układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ pleśń na żywności może wytwarzać mykotoksyny – trujące substancje chemiczne, które mogą powodować choroby. Właśnie dlatego cebula powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, takim jak kuchenna szafka.

Podobne zagrożenie stwarza umieszczenie w lodówce czosnku.

Czosnek może kiełkować i stać się gumowaty podczas przechowywania w lodówce, tracąc swój smak i moc. Może mieć gorzki i mniej atrakcyjny smak, a jednocześnie rozwijają się w nim pleśnie i grzyby, które są szkodliwe dla zdrowia – wyjaśnia dietetyczka.

Ziemniaki to kolejny produkt spożywczy, który może stać się szkodliwy, gdy jest przechowywany w lodówce.

– Chłodzenie powoduje, że skrobia przekształca się w cukry, co skutkuje słodszym smakiem i ziarnistą konsystencją. Gotowanie tych zmienionych ziemniaków w wysokich temperaturach może wytwarzać akrylamid, potencjalnie szkodliwy związek – mówi Jhanvi Sanghvi.

Dlaczego imbiru nie należy przechowywać w lodówce? Zwróć też uwagę na banany

Ekspertka zwraca też uwagę na inne produkty spożywcze, które, choć nie staną się toksyczne przez przechowywanie w lodówce, to stracą walory smakowe i strukturę. W przypadku imbiru chłodzenie może spowodować, że stanie się on włóknisty i suchy, straci świeżość i smak, przez co będzie mniej przydatny w gotowaniu. Niskie temperatury powodują też, że banany stają się brązowe i papkowate, co zakłóca proces ich dojrzewania.

Dietetyczka ostrzega też przed wkładaniem do lodówki nieostudzonego gotowanego ryżu:

Jeśli nie zostanie odpowiednio schłodzony przed włożeniem do lodówki, w gotowanym ryżu mogą rozwinąć się szkodliwe bakterie, takie jak Bacillus cereus. Bakterie te mogą wytwarzać toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego.

Źródło:

Not Everything Belongs in the Fridge! Instagram Jhanvi Sanghvi

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia