Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1744 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Tego nigdy nie zrobiłby żaden lekarz! Jakich lekarstw i aktywności unikają medycy?
Wiemy już, że jedzenie warzyw jest zdrowe, a niedobór snu szkodzi. Oprócz nawyków często chcemy jednak zmienić więcej, by wspomóc nasze codzienne...
COVID-19 jest groźniejszy niż sądziliśmy - mówi lekarz. Skutecznie niszczy odporność
Każdy kolejny podwariant koronawirusa częściowo ucieka naszej odporności. Ten najnowszy powoduje więcej hospitalizacji i zgonów – ostrzega dr Paweł...
Ostre? Na zdrowie! Te przyprawy szczególnie wspomagają organizm
Jedz jak najczęściej, by mieć lepszy humor i zdrowszy żołądek. Pikantne przyprawy sprzyjają szczupłości, ale też leczą ból. Wyjaśniamy, dlaczego ostre jedzenie...
Odchudzanie dwa razy w tygodniu czy co drugi dzień? Wybierz metodę i trać kilogramy
Nienawidzisz być na diecie? Nie musisz stosować jej codziennie, aby osiągnąć świetne efekty odchudzania! Ta metoda jest przebadana i wyjątkowo skuteczna, ma też...
Polska na 6. miejscu na świecie! Epidemia nadal groźna, a sytuacja jest poważna
Przed tą chorobą ostrzegł szef WHO, wskazując na wysoką liczbę możliwych do uniknięcia zgonów. Z aktualnych raportów wynika, że przechodzimy ją coraz ciężej....
Złagodzi swędzenie skóry nawet przy poważnych problemach. Możesz mieć go w szafce
Swędzenie skóry dokucza zimą nie tylko tym, którzy mają egzemę. Nawet jednak w tak ekstremalnych przypadkach pewien naturalny produkt sprawdza się tak dobrze,...
Trendy wellness 2024. Tak zadbasz o swój dobrostan w nowym roku
Nowy rok to nowe sposoby na dobre samopoczucie i zdrowie! W 2024 r. na topie jest sam wellness, ale w ramach dbania o siebie możemy wypróbować ciekawych metod,...
Na stres, lęk i lepszy sen. Zobacz też mniej znane korzyści z medytacji
Poczucie wewnętrznego spokoju i harmonii to właśnie to, czego dziś najbardziej nam brakuje. Są niezbędne, by kontrolować stres, zadbać o dobry sen i poprawić...
Zmień tę jedną rzecz w jadłospisie, by mniej obawiać się raka. O czym mowa?
Gdy mówimy o zaletach diety wegetariańskiej, bardzo łatwo pominąć którąś z licznych korzyści. Tymczasem praktycznie każdy znalazłby powód, by polubić bezmięsny...
Przy smogu możesz chronić organizm odpowiednią dietą. Zobacz, co jeść
Smog obciąża siły obronne organizmu. Z powodu zanieczyszczenia powietrza częściej łapiemy infekcje oddechowe, mamy kaszel, nudności i bóle brzucha. W dłuższym...