To jeden z najlepszych snacków. Możesz jeść go nawet przy odchudzaniu, ale pod pewnym warunkiem. Zobacz, kiedy popcorn jest zdrowy

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Snack idealny? To z pewnością popcorn. Najmocniejsze strony tej popularnej przekąski to zawrotna zawartość błonnika i wielka objętość. Możesz zajadać się z nią bez obaw o figurę i zdrowie, ale pod jednym warunkiem. Zobacz, jaki popcorn jest najzdrowszy i ile ma kalorii.

Spis treści

Czy popcorn jest zdrowy?

Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które przy odpowiednim przygotowaniu stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek, tzw. snacków.

Popcorn w garnku i ziarna kukurydzy w torebce
Zrobisz go na wiele sposobów. Popcorn można jeść nawet na diecie, bo jest sycący i wspomaga trawienie InnaVlasova/Getty Images

Prażona kukurydza to pełne ziarno bogate w błonnik, który zwiększa sytość, ułatwia odtruwanie organizmu, wpiera jelita i przyspiesza trawienie. Popcorn zawiera aż 13-15 g tego składnika na 100 g. Pełnoziarniste produkty zbożowe są ważnym źródłem cynku, magnezu i witamin z grupy B w diecie. Bogata w nie dieta zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i raka, m.in. nowotworów jelita grubego, żołądka i trzustki. Popcorn zawiera także żelazo, antyoksydacyjne polifenole i barwniki karotenowe, w tym luteinę i zeaksantynę, niezbędne dla zdrowia skóry i oczu.

Podczas przygotowania popcornu ziarna pękają i odsłaniają biały środek. Na skutek podgrzewania zawarta w nich woda paruje, bielmo puchnie i rozrywa łupiny – nasiona są więc ekspandowane. Z przeznaczeniem na popcorn sprzedawane są specjalnie wyselekcjonowane odmiany kukurydzy, które najlepiej ulegają temu procesowi.

Popcorn można przyrządzić na różne sposoby, m.in. w kuchence mikrofalowej, na patelni lub w garnku, a także w piekarniku. To od metody przygotowania głównie zależy to, czy popcorn działa korzystnie na zdrowie i figurę, czy szkodzi.

Sprawdź: Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele

Który popcorn jest najzdrowszy? Do mikrofali, na patelnię czy z garnka?

Najzdrowszy popcorn to kukurydza prażona bez tłuszczu i soli. Niewielki dodatek tych składników jest jednak dopuszczalny, bo znacznie poprawia atrakcyjność przekąski.

Popcorn bez dodatków zawiera najmniej kalorii. Aby spożyć 100 kcal, trzeba zjeść aż 5 szklanek prażonej kukurydzy. Praktycznie nie ma w nim tłuszczu (0,1 g w szkl.). Nie dostarcza też soli, której zawartość w diecie jest zbyt wysoka i przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. Jest jej za to szczególnie dużo w snackach sprzedawanych w kinie. Porcja kinowego popcornu może dostarczyć nawet przeszło 1000 kcal i 2,6 g soli, ale nawet małe opakowanie to znaczne dawki tych składników.

Przekąskę bez oleju można przygotować w maszynie do popcornu albo na patelni z nieprzywierającą powłoką np. ceramiczną (ale nie starego typu) czy żeliwnej. Popcorn z małym dodatkiem oleju (najlepiej rzepakowego albo oliwy z oliwek) da się łatwo zrobić w patelni albo garnku z grubym dnem, albo naczyniu żaroodpornym w piekarniku – naczynia powinny być wyposażone w przykrywkę.

W trakcie przygotowania nie należy przegrzewać oleju, który nie powinien dymić. Po zrobieniu popcorn nie powinien być przypalony, bo to także zwiększa ilość szkodliwych, rakotwórczych związków w przekąsce.

Polecamy: Jaki olej do smażenia? Wybierz właściwy dla zdrowia

Kupując popcorn, warto upewnić się, że jest to 100 procent kukurydzy bez dodatku aromatów, barwników i emulgatorów, a także soli i cukru. Popcorn w cukrze, karmelu czy czekoladzie to już słodycze.

Ponieważ kukurydza jest jednym z głównych płodów uzyskiwanych z nasion GMO i z użyciem pestycydów, warto upewnić się, że nie spożywamy produktu najgorszej jakości. Warto więc wybrać produkt ekologiczny albo z deklaracją producenta na opakowaniu, że nasiona są niemodyfikowane genetycznie.

Ile kalorii ma popcorn? Kcal i IG

Popcorn to niskokaloryczna przekąska, gdy nie zawiera dodatków. Porcja takiej prażonej kukurydzy ma zaledwie 25 kcal w szklance. Tak ilość waży zaledwie 8 gramów i ma ponad 1 g błonnika. Przekąska z małą ilością oleju to już 30-35 kcal w szklance. Jeśli dodamy masła, to już 80 kcal w szkl.

Porcja 100 g „czystego” popcornu to natomiast 387 kcal, 12,9 g białka,, 4,5 g tłuszczu, 77,9 g węglowodanów i 14,5 g błonnika.

Popcorn można jeść jako jedną z 5-7 porcji produktów węglowodanów dziennie, przy czym jednej porcji odpowiadają aż 3 szklanki gotowej prażonej kukurydzy. Indeks glikemiczny (IG) popcornu wynosi 55, czyli mieści się w granicach wartości dla produktów niskoglikemicznych.

Tak przygotowany popcorn można jeść regularnie na diecie odchudzającej, zwłaszcza, że pomaga hamować głód. W rzeczywistości to jeden z produktów diety wolumetrycznej, czyli objętościowej. W jej ramach pokarmy o dużej zawartości wody, a także powietrza (jak popcorn) powinny być jedzone jak najczęściej, co pozwala automatycznie zredukować liczbę przyjmowanych kalorii i chudnąć.

Popcorn to także element diety niebieskich sfer, czyli obszarów zamieszkiwanych przez największą liczbę stulatków. Jest to „popcorn prażony bez oleju lub z oliwą z oliwek zamiast masła, posypany niewielką ilością soli. Opcjonalnie można dodać też płatki drożdżowe”, jak pisze Gabriela Fedyk w artykule: Lubisz podjadać? Wybierz te przekąski.

Sprawdź też: Dieta długowieczności to gorący wellness na 2024 r. Zobacz więcej

Najbardziej niepolecany jest popcorn do kuchenki mikrofalowej (428 kcal i 21 g tłuszczu w 100 g). W 20-30 procentach składa się z tłuszczu i często jest to rafinowany albo nawet utwardzony tłuszcz palmowy. Stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również izomerów trans. To najbardziej niezdrowy rodzaj też przekąski, z którego warto całkiem zrezygnować.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia