Spis treści
Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? Najlepsze oleje do smażenia, grillowania i pieczenia
Smażenie nie musi być takie niezdrowe. Warunkiem jest jednak przeprowadzenie go w odpowiedni sposób. Ponieważ ta metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż np. podczas gotowania w dużej ilości wody.
Podczas smażenia na powierzchni produktów tworzy się chrupiąca skórka, przez co temperatura wewnątrz kawałków jedzenia jest niższa niż na powierzchni. Zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury, czyli dobre rozgrzanie oleju, pozwala zminimalizować ilość tłuszczu wchłanianą przez produkty, która wynosi zwykle kilka procent ich masy.
Dowiedz się także na temat:
Jaka temperatura i tłuszcz do smażenia są najlepsze?
Temperatura smażenia nie powinna być też zbyt wysoka: każdy rodzaj oleju charakteryzuje się inną temperaturą maksymalną, powyżej której zaczyna się rozkładać do szkodliwych związków – to tzw. punkt dymienia. Dlatego niektórych tłuszczów nie można używać do smażenia, natomiast inne znakomicie się do tego nadają. Są nawet takie, które wzbogacają danie w cenne prozdrowotne składniki!
Najlepsze oleje do smażenia. Dzięki nim potrawy będą zdrowsze
Sprawdź, które z dostępnych w sklepach olejów najlepiej nadają się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, a także do pieczenia w wysokiej temperaturze – w tym na grillu!
Zobacz też: Najlepsze oleje omega-3 do picia