Spis treści
Dlaczego kukurydza jest w kupie? Wyjaśniamy
Kukurydza to jedno z najważniejszych zbóż na świecie, które dostarcza nam sporo energii, witamin i minerałów.
– Jest ona bogata w wartości odżywcze, takie jak węglowodany, białka czy tłuszcze, do tego zawiera sporo witamin z grupy B – wymienia Patrycja Cechowska, specjalistka branży Natural Resources w SGS Polska.

Choć wiele z jej składników jest łatwo przyswajalna i korzystna dla zdrowia, to jej kluczowy składnik, czyli celuloza, powoduje, że nie jest trawiona w całości przez ludzki organizm. I to właśnie dlatego często możemy zauważyć ją w stolcu w niezmienionej formie.
Czym jest celuloza? Celuloza to rodzaj polisacharydu, którego ludzkie enzymy nie potrafią rozłożyć.
– W pewnym stopniu ludzkie bakterie jelitowe są w stanie ją sfermentować, natomiast nie na tyle, aby rozłożyć zewnętrzną warstwę kukurydzy – wyjaśnia ekspertka.
W praktyce oznacza to, że wartościowe składniki odżywcze z wnętrza ziarna są trawione, ale jego twarda łuska przechodzi przez przewód pokarmowy w całości.
Czy resztki kukurydzy w kale są normalne? Sposoby na trawienie kukurydzy
Na szczęście istnieją sposoby, które mogą ułatwić organizmowi przyswajanie kukurydzy.
– Przede wszystkim należy dokładniej ją przeżuwać i w zasadzie tyczy się to wszystkiego, co jemy – pierwszy etap „trawienia” to właśnie dokładne przeżuwanie pokarmu – radzi Patrycja Cechowska. – Niestety bardzo często jemy szybko, gryziemy mało, po czym kończy się to bólami brzucha i wzdęciami. Warto pamiętać, że im większe rozdrobnienie ziarna, tym łatwiejszy dostęp jego wnętrza.
Można też wybierać kukurydzę w formie już rozdrobnionej lub poddanej obróbce, np. kasze, mąkę kukurydzianą czy popcorn. Obróbka cieplna zmiękcza łuskę i sprawia, że kukurydza staje się lżejsza dla naszego układu pokarmowego.
Jak można jeść kukurydzę?
Większość osób sięga po kukurydzę w wersji gotowanej – często z dodatkiem masła i soli. Jednak młoda, delikatna kukurydza doskonale smakuje także na surowo i można ją jeść bez obaw. Kukurydza świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup czy zapiekanek, nadając im specyficznej, chrupkiej tekstury.
Jak jeść kukurydzę? Kilka praktycznych wskazówek USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych):
Świeżą, nieugotowaną kukurydzę można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Ugotowaną kukurydzę marto zamrozić – w temperaturze ok. –18 stopni Celsjusza zachowa świeżość do 6 miesięcy.
Przy kukurydzy pakowanej zawsze sprawdzaj datę „najlepiej spożyć przed”,
Aby łatwo oddzielić ziarna od kolby, ustaw ją pionowo w misce z odrobiną wody i odcinaj ziarna ostrym nożem, przesuwając wzdłuż kolby.
Źródła:
Dlaczego nie trawimy kukurydzy? SGS Société Générale de Surveillance SA.
Why Can You See Corn in Poop? Cleveland Clinic
Is corn healthy? Medical News Today
Causes of undigested food in poop and when to worry Medical News Today









