Spis treści
Chipsy z marchewki, selera, jarmużu lub batatów? Sprawdź proste przepisy
Jeśli nie wyobrażasz sobie oglądania filmu bez chrupiących przekąsek, mamy dla Ciebie alternatywę – wypróbuj nasze proste przepisy na chipsy warzywne. Do przygotowania możesz użyć swoich ulubionych przypraw i podawać z domowymi sosami, jak np. guacamole.
Oto zdrowsze zamienniki tradycyjnych chipsów!
Właściwości odżywcze chipsów. Ile kalorii mają chipsy?
Chipsy to najpopularniejsza przekąska, która spożywana jest na każdej imprezie. Porcja 100 g chipsów to źródło ponad 550 kcal, 6 g białka, 49 g węglowodanów i aż 35 g tłuszczy, z czego większość stanowią szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe.
Jedna mała paczka chipsów o wadze 100 g zawiera tyle samo kalorii co pełnowartościowy i dwudaniowy obiad! Jednak ta słona przekąska pozbawiona jest większości witamin i składników odżywczych.
Lekkie przekąski na diecie. Zobacz, co ma do 100 kcal
Odchudzasz się, a może pilnujesz diety? Nie musisz głodować! Gdy między posiłkami dokucza ci głód, sięgnij po lekkie przekąski. Zobacz propozycje niskokalorycznych przekąsek, które są smaczne i zdrowe...
Dlaczego chipsy są szkodliwe?
Jak regularne spożywanie chipsów wpływa na nasz organizm? Wydaje się, że ten złocisty plasterek to tylko ziemniak z dodatkiem przypraw. Niestety nie jest to prawdą, ponieważ do produkcji chipsów bardzo często zamiast plastrów ziemniaka używa się pulpy lub płatków ziemniaczanych, które następnie formuje się w odpowiedni kształt. Nie brzmi zachęcająco prawda?
Sprawdź: To jeden z najlepszych snacków. Zobacz, jaki popcorn jest zdrowy
Najnowsze badanie opublikowane w British Journal of Nutrition potwierdza, że częste spożywanie smażonych chipsów ziemniaczanych może zaburzać pamięć i koncentrację, a także wpływać na pogorszenie nastroju. Wyraźny negatywny wpływ na stan zdrowia psychicznego zaobserwowano u osób, które spożywają minimum 30 g chipsów 2-3 razy w tygodniu.
Dodatkowo w składzie chipsów znajdziemy ogromne ilości oleju, a szczególnie palmowego. Ten rodzaj tłuszczu zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju:
- hipercholesterolemii,
- miażdżycy,
- cukrzycy typu 2,
- chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego i zawału serca.
Niestety chipsy są również źródłem sztucznych aromatów i glutaminianu sodu. W wielu badaniach zaobserwowano, że spożywanie żywności z glutaminianem sodu może zakłócać pracę układu nerwowego, zwiększać ciśnienie tętnicze krwi oraz powodować migrenowe bóle głowy.
Dowiedz się więcej: Jak szybko przygotować domowe chipsy?
Kolejnym niekorzystnym składnikiem chipsów jest sól. Dzienna zalecana dawka tego produktu nie powinna przekraczać więcej niż 5 g, a niewielka 100 g paczka tej przekąski jest źródłem 2 g soli, co odpowiada 40 proc. dziennego zapotrzebowania! Niestety większość smakoszy nie decyduje się na zakup małej paczki i wybiera większą, która w 150 g ma aż 4,5 g soli, czyli 90 proc. dobowego zapotrzebowania.
Zagrożenie również stwarza akrylamid, który powstaje podczas smażenia produktów w wysokiej temperaturze. Jak ten składnik wpływa na organizm człowieka? W wielu badaniach wykazano, że spożywanie żywności z akrylamidem może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów oraz powodować:
- zaburzenia układu nerwowego,
- mrowienie kończyn,
- drgawki,
- problemy z koordynacją ruchów,
- zaburzenia koncentracji.
Chipsy są również produktem o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 69, co oznacza, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny unikać tych produktów. Po spożyciu chipsów dochodzi do szybkiego wzrostu glukozy we krwi oraz szybkiego jej spadku, co może zwiększać ryzyko rozwoju hipoglikemii, czyli nagłego spadku stężenia cukru we krwi poniżej 70 mg/dl. Dodatkowo spożywanie tej przekąski na krótko daje uczucie sytości i w krótkim czasie znów czujemy się głodni.
Zobacz też: Pomysły na drugie śniadanie do szkoły
Dodatkowo zawartość tych wszystkich dodatków sprawia, że chipsy negatywnie oddziałują na stan skóry włosów i paznokci. Wykazano, że u osób regularnie spożywających takie przekąski znacznie częściej występuje cera trądzikowa.
Źródło: Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health British Journal of Nutrition
Lekkie przekąski do pracy – TOP 10 zdrowych przepisów
Ochota na przekąskę w pracy zdarza się często, a zwłaszcza wtedy, gdy pracę wykonuje się z domowego zacisza. Mając nieco więcej czasu warto pokombinować w kuchni, aby przygotować smaczne i zdrowe prze...