Spis treści
Czym są znamiona kukurydzy?
Znamiona kukurydzy zwyczajnej (Zea mays) to nitkowate twory wystające z kaczana, z których każdy połączony jest z zalążkiem przyszłego ziarna. Tych w kolbie nasiennej tej rośliny jest nawet tysiąc! Nitki te, nazywane w Polsce wąsami, a w krajach anglojęzycznych – „kukurydzianym jedwabiem” (corn silk) są częścią rozrodczych komórek żeńskich, poprzez które zostają one zapylone męskim pyłkiem przez wiatr i owady.
Warto przy tym wspomnieć, że roślina pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie została udomowiona ok. 9 tysięcy lat temu, i stamtąd trafiła na resztę globu. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej medycynie rdzennych mieszkańców kontynentu, z którego pochodzi (m.in. przeciw malarii i chorobom serca) oraz chińskiej (podobnie jak w Ameryce, jest tam jest ważnym ziołem przeciw zapaleniu gruczołu krokowego). Stosuje się je m.in. w Turcji czy Francji, jak również w Polsce.