GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Został przekroczony dopuszczalny poziom aflatoksyn. Jeśli go masz w domu, nie jedz go

Gabriela Fedyk
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe. Są niebezpieczne dla zdrowia człowieka
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe. Są niebezpieczne dla zdrowia człowieka Georgia Vagim/Unsplash
W partii popcornu został przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom aflatoksyn – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Osoby, które kupiły ten produkt, nie powinny go jeść. Sprawdź, które partie zostały wycofane ze sprzedaży. Czym są aflatoksyny i dlaczego mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka?

Spis treści

GIS wycofuje popcorn ze sklepów

GIS wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o popcorn, w którym poziom aflatoksyn został znacząco przekroczony. Dystrybutorem popcornu z Turcji jest Bio Planet S.A. (Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno). Wycofany popcorn ma numery partii rozpoczynające się od cyfr: 23-xxxxxx oraz 80-xxxxxx (gdzie „x” oznacza dowolną cyfrę), z datą minimalnej trwałości 30.09.2024.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Popcorn (ziarno kukurydzy) bio 1 kg – Bio Planet
  • Popcorn (ziarno kukurydzy) bio 400 g – Bio Planet
  • Popcorn (ziarno kukurydzy) bio 5 kg – HORECA
  • Popcorn (ziarno kukurydzy) bio 400 g – Organic
  • Numery partii: 23-xxxxxx oraz 80-xxxxxx (gdzie „x” oznacza dowolną cyfrę)
  • Data minimalnej trwałości: 30.09.2024

Produkty te są wycofywane ze sklepów. Osoby, które kupiły popcorn o tych numerach partii, nie powinny go spożywać.

Sprawdź również:

Aflatoksyny – co to jest i dlaczego są szkodliwe dla zdrowia człowieka?

Aflatoksyny to substancje, które są wytwarzane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus. Znajdziemy je m.in. w zbożach, orzechach czy migdałach, które się psują i pleśnieją. Aflatoksyny rozwijają się z powodu skażenia żywności lub przez niewłaściwe przechowywanie. Mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Mogą wywołać objawy zatrucia pokarmowego (wymioty, nudności, ból brzucha), a spożywanie skażonych nimi pokarmów przez dłuższy czas może doprowadzić do rozwoju nowotworów, alergii, marskości wątroby i zaburzeń psychicznych.

Salmonella w kefirze. Jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym

Salmonella w kefirze. Jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym

GIS poinformował o wycofaniu z rynku partii kefiru zawierającego pałeczki Salmonelli. Wypicie wadliwego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które może być szczególnie niebezpieczne dla dz...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hans von Schwinke
W przegranym kraju jak Polska nawet prezerwatywy z bibuly pisowskiej!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia