Co to jest dieta wolumetryczna?
Dieta wolumetryczna, inaczej objętościowa, to sposób odżywiania opracowany przez dr Barbarę Rolls, profesor dietetyki z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, w oparciu o badania, które prowadziła przez dwie dekady. Zasady jej metody bazują na pojęciu gęstości energetycznej (ED, ang. energy density) produktów spożywczych. Jako stosunek kaloryczności do masy produktu stanowi wyznacznik sytości uzyskiwanej po jedzeniu, która w większym stopniu wynika z wypełnienia żołądka niż z wartości energetycznej posiłku.
Zbadano, że każdego dnia spożywamy podobną objętość pożywienia – dlatego chcąc zachować sytość powinniśmy zmniejszać jedynie jego wartość energetyczną.
Produkty o niskiej gęstości energetycznej mają dużą wagę i objętość przy niskiej kaloryczności, dzięki czemu jest się po nich bardziej najedzonym niż po przyjęciu takiej samej dawki energii z pokarmów, które mają większą wartość energetyczną w przeliczeniu na gram.