Spis treści
TOP 10 produktów bogatych w błonnik
Błonnik pokarmowy to grupa związków zawartych w jedzeniu, które nie są trawione (ew. zapewniają tylko niewielkie ilości energii), a za to wspomagają sprawne trawienie rozumiane jako szybki pasaż jelitowy, czyli czas przejścia jedzenia przez układ pokarmowy. Wzbogacając dietę w błonnik, warto wybierać jednak pokarmy o łagodnym działaniu, które nie podrażniają zbytnio układu trawienia.
Zobacz w naszej galerii produkty najbogatsze w błonnik rozpuszczalny w wodzie i sięgaj po nie każdego dnia!
Jaki błonnik na odchudzanie i jelita?
Nie każdy rodzaj błonnika jest jednak dobry na odchudzanie i problemy jelitowe. Polecany jest bowiem błonnik rozpuszczalny w wodzie.
Czytaj: Te produkty mają najwięcej prebiotyków. Łatwo zapewnisz sobie odpowiednią dawkę
Ten rodzaj zwiększa objętość i wilgotność treści pokarmowej, ułatwiając jej przesuwanie w jelitach. Działa też osłaniająco na śluzówkę układu pokarmowego i łagodzi ew. stany zapalne, odżywia niezbędne dla zdrowia bakterie probiotyczne, które wpływają na odporność, metabolizm i nastrój. A dodatkowo wchłania z pokarmu toksyny i część cholesterolu! To nie koniec korzyści: ten rodzaj błonnika zapewnia też większą sytość po jedzeniu, a dzięki temu ułatwia kontrolę apetytu i masy ciała!
Sprawdź: Chcesz schudnąć i mieć dobry humor? Na przekąskę wybierz orzechy
Co jednak ważne, dodając do posiłków produkty błonnikowe, zwłaszcza te suche i mocno pęczniejące, należy wypijać też odpowiednio większe ilości wody – najlepiej szklankę na każdą łyżkę nasion chia czy siemienia lnianego oraz min. pół szklanki na łyżkę płatków albo otrębów.
Czytaj także: Dodaj je do swojej diety, a schudniesz. Zmienią reakcję twojego mózgu na jedzenie
W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, gdy pojawią się zaparcia albo pogłębi się już istniejący problem. Na spożywanie wysokobłonnikowych produktów muszą przy tym uważać osoby z chorobami zapalnymi jelit. W ich przypadku skład diety warto skonsultować z lekarzem.