Spis treści
Dlaczego warto pić wodę z miąższem aloesu?
Aloes do picia można przygotować w domu, jednak wymaga to znalezienia odpowiedniej rośliny, której liście mają od 2 do 5 lat. Takie liście należy uciąć u podstawy, umyć i włożyć do lodówki na 24 godziny, po to, aby zwiększyć aktywność składników czynnych. Następnie należy przekroić na połowę i zebrać substancję żelową. Sam miąższ można pokroić w kostkę lub zblendować na gładką masę. Aloes należy spożyć w ciągu 2 dni.
Łatwiejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest kupienie gotowego produktu, który zawiera sam miąższ, bez skórek, cukru, konserwantów i sztucznych dodatków smakowych. Takie napoje pozbawione są również antrachinionów, dzięki czemu ryzyko wystąpienia biegunek jest niewielkie. Należy również dokładnie przestrzegać zalecanej dziennej porcji do spożycia, która zawsze podana jest na etykiecie opakowania. W galerii przedstawiamy powody, dla których warto sięgać po wodę z miąższem aloesu.
Dlaczego warto pić wodę z aloesem?
Właściwości zdrowotne aloesu
Aloes zwyczajny (Aloe vera) to sukulent, którego liście służą roślinie jako magazyn wody i substancji odżywczych. To właśnie one stanowią cenny surowiec, który powszechnie używany jest do produkcji artykułów spożywczych, ale również naturalnych kosmetyków.
Miąższ liści w 99 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy, związki mineralne, aminokwasy, sterole, cukry proste i antyoksydanty. Roślina jest również doskonałym źródłem witamin A, C i E, a także witaminy B12, kwasu foliowego i choliny. Substancja ta odżywia komórki nerwowe i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji.
Miąższ aloesu zawiera wiele enzymów, w tym aliazę, amylazę, katalazę, peroksydazę i bradykinazę, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a dzięki temu wspomaga leczenie zmian skórnych.
Dodatkowo aloes jest źródłem cennych pierwiastków, w tym:
- wapnia,
- magnezu,
- miedzi,
- chromu,
- selenu,
- manganu,
- potasu,
- cynku.
Warto także wspomnieć o rozpuszczalnym błonniku pokarmowym, który obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo ten rodzaj błonnika na długo daje uczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami.
Aloes do picia – przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
Aloes jest uznawany za bezpieczną roślinę, która stosowana w umiarkowanych ilościach nie powinna wywoływać skutków ubocznych. Natomiast skórki są źródłem antrachinionów, które wykazują działanie przeczyszczające, dlatego należy kupować produkty zawierające sam miąższ.
Aloes rzadko powoduje reakcje alergiczne, jednak przed pierwszym użyciem należy sprawdzić, jak skóra reaguje na produkt. Również przed spożyciem wody z dodatkiem aloesu konieczne jest upewnienie się, czy nie wywoła ona alergii. Jeśli występują jakiekolwiek niepokojące objawy, należy bezzwłocznie przerwać kurację aloesem i skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu!
Aloes może wchodzić w reakcję z różnymi lekami, szczególnie z:
- przeczyszczającymi,
- moczopędnymi,
- przeciwcukrzycowymi,
- zmniejszającymi krzepliwość krwi – warfaryną,
- wspierającymi pracę serca – digoksyną.
Woda z aloesem może także wpływać na działanie suplementów diety, dlatego przed rozpoczęciem kuracji konieczna jest konsultacja z ekspertem. Lekarze sugerują, że aloesu nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące, dzieci poniżej 12. roku życia, a także osoby z niewydolnością nerek lub serca i z zaburzeniami pracy jelit.