Spis treści
Sok grejpfrutowy – właściwości odżywcze i kaloryczność
Napój ten jest produkowany z owoców wiecznie zielonego drzewa – grejpfruta (Citrus paradisi). Smak soku będzie zależał przede wszystkim od rodzaju użytego owocu oraz jego dojrzałości. Napój przygotowany z czerwonych lub różowych grejpfrutów jest najbardziej popularny i ma bardzo gorzki smak. Ten charakterystyczny posmak grejpfrut zawdzięcza nargininie, czyli związkowi o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Znacznie mniejszą ilość nargininy zawierają soki wyciskane z żółtych owoców, dlatego są mniej gorzkie, w porównaniu do czerwonych. Najsłodsze są soki produkowane z zielonych owoców.
Sprawdź: Czy grejpfrut odchudza?
Grejpfruty, jak większość cytrusów nie są wysokokaloryczne, ponieważ porcja 100 g zawiera ok. 42 kcal. Dodatkowo są źródłem 0,6 g białka, 7,9 g węglowodanów i prawie 2 g błonnika pokarmowego.
Dodatkowo sok z tych owoców jest źródłem witaminy C (31,2 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki oraz tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Jeden średni owoc bez skórki waży ok. 270 g i pokrywa ok 84 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Włączenie grejpfrutów do diety pozwoli wzbogacić ją o beta-karoten, witaminę E oraz kwas foliowy, a także cenne składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas i cynk).
Właściwości zdrowotne soku grejpfrutowego
Sok wyciskany ze świeżych owoców korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji. Kwas askorbinowy odżywia również komórki skóry, dzięki czemu jest ona promienna, a przebarwienia stają się znacznie mniej widoczne.
Czytaj także: Owoc szczęścia odmładza, wspomaga odchudzanie i odporność. Sięgaj po niego jesienią
W licznych badaniach naukowych wykazano, że spożywanie jednego grejpfruta dziennie może znacząco zmniejszyć stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.
Dowiedziono również, że ten owoc może korzystnie wpływać na regulację stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu polecany jest cukrzykom.
Spożywanie soku grejpfrutowego może wspomagać leczenie wielu schorzeń, w tym:
- otyłości,
- insulinooporności,
- miażdżycy,
- nadciśnienia tętniczego,
- hipercholesterolemii,
- chorób układu sercowo-naczyniowego.
Sok grejpfrutowy na odchudzanie
Wykazano, że regularne picie soku grejpfrutowego bez dodatku cukru może wspomagać odchudzanie. Dzieje się to za sprawą właściwości hamujących apetyt i regulujących stężenie glukozy we krwi.
Najlepiej spożywać sok razem miąższem i białymi błonkami, ponieważ to one są najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego, który:
- przyspiesza perystaltykę jelit,
- ułatwia wypróżnianie,
- daje uczucie sytości,
- obniża cholesterol we krwi,
- wiąże toksyny i ułatwia ich usuwanie z organizmu.
Chcąc skorzystać z dobroczynnych właściwości soku grejpfrutowego najlepiej wyciskać go samodzielnie. W przypadku braku możliwości przygotowania go w domu warto zwracać uwagę na skład opakowania. Dobrej jakości sok powinien być wyprodukowany w 100 proc. z owoców i nie zawierać dodatku cukru, dopuszczalne są tylko te naturalnie występujące.
Sok grejpfrutowy w ciąży – czy kobiety ciężarne mogą jeść grejpfruty?
Owoce cytrusowe należą do jednych z najbardziej alergizujących produktów, jednak jeśli kobieta nie miała na nie alergii, nie musi z nich rezygnować w czasie ciąży.
Grejpfruty są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki czemu mogą w naturalny sposób pokryć zwiększone zapotrzebowanie na niektóre witaminy.
Kobietom ciężarnym zaleca się spożywanie 200-300 g owoców dziennie, z czego część mogą stanowić właśnie cytrusy.
Niestety zawarte w nich kwasy cytrusowe mogą nasilać objawy zgagi lub niestrawności. Dlatego należy bacznie obserwować organizm i indywidualnie dobrać odpowiednia ilość.
Przed obraniem owocu należy dokładnie umyć jego skórkę, ponieważ na powierzchni mogą znajdować się substancje chemiczne, użyte w celu zapobiegania powstawania pleśni.
Sok grejpfrutowy a leki
Farmakoterapia jest skutecznym sposobem na zmniejszenie lub pozbycie się niechcianych dolegliwości zdrowotnych. Dobór odpowiedniego medykamentu zależy od rodzaju choroby, wieku, płci oraz aktualnego stanu fizjologicznego.
Przed zażyciem leku należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą i poinformować go o wszystkich przyjmowanych tabletkach. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia groźnych interakcji oraz skutków ubocznych.
Sok grejpfrutowy zawiera flawonoidy i furokumaryny, które wchodzą w interakcję z różnymi lekami, w tym z antybiotykami.
Sok zakłóca działanie transporterów w jelicie cienkim, przez co mniejsza ilość substancji czynnej trafia do krwi. Dodatkowo pobudza enzymy trawienne, co z kolei nasila działanie leku.
Hesperydyna i naringenina mogą zmniejszać koncentrację enzymów tym samym zaburzać metabolizowanie leków.
Popijanie leków sokiem grejpfrutowym może wywołać szereg skutków ubocznych:
- uszkodzenie wątroby,
- uszkodzenie nerek,
- krwawienia z przewodu pokarmowego,
- zmęczenie,
- ataki paniki,
- zaburzenia oddychania,
- arytmię serca.
Warto pamiętać, że najlepszym napojem do popijania leków jest przegotowana woda źródlana.