Spis treści
Wyższy poziom antyoksydantów może działać motywująco
Motywacja jako napęd do działania to pojęcie skomplikowane, a sam jej mechanizm nie został do końca poznany. Sugeruj się jednak, że ogromny wpływ na nią ma zdrowie psychiczne i fizyczne organizmu. Zależy ono od wewnętrznej równowagi organizmu, w tym tej dotyczącej procesów utleniania, czyli oksydacji, oraz redukcji (przeciwutleniania) w organizmie. Gdy przeważają procesy oksydacyjne, rozwija się stres oksydacyjny i co za tym idzie – stan zapalny.
Mając tę wiedzę, naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak przeciwutleniacze wpływają na motywację. W tym celu za obiekt badań przyjęli szczególny związek o nazwie L-glutation (ang. glutathione, GSH). To „dyżurny” antyoksydant w ustroju, którego poziom zależy od ilości spożywanych antyoksydantów z jedzenia (m.in. witaminy C, E, beta-karotenu, selenu, kwasów omega-3 itp.).
Zaobserwowano, że wyższe poziomy glutationu w mózgu wiązały się z bardziej spójną i lepszą wydajnością wykonywania zadań wymagających od człowieka większego wysiłku.
– Jednym ze sposobów, w jaki ciało usuwa stres oksydacyjny, jest działanie przeciwutleniaczy, a glutation jest jednym z głównych antyoksydantów – wyjaśniła w rozmowie z Medical News Today ekspert medyczna dr Erika Gray. – Glutation to wewnętrzny przeciwutleniacz organizmu, który jest wytwarzany w wątrobie z aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny.
Jak stres oksydacyjny wpływa na motywację i chęć realizacji celów?
Naukowcy postanowili przyjrzeć się, w jaki sposób poziom przeciwutleniaczy w organizmie i stres oksydacyjny wpływają na motywację do działania. Na potrzeby badania eksperci za pomocą rezonansu magnetycznego zbadali poziom glutationu w mózgu u ludzi i szczurów.
Wykazano, że wyższe poziomy GSH wiązały się z lepszą motywacją i chęcią do działania. Następnie zaobserwowano, że obniżenie stężenia glutationu z mózgu szczurów powodowało znaczny spadek chęci wykonywania określonych zadań wymagających wysiłku. Natomiast ponowne zwiększenie poziomu tego przeciwutleniacza powodowało wzrost wydajności pracy.
– Odkryliśmy, że rzeczywiste poziomy najważniejszego przeciwutleniacza (glutationu) w mózgu określają zdolność do podejmowania wysiłku w czasie, aby uzyskać określone nagrody. Nasze badanie sugeruje, że system antyoksydacyjny w centrum mózgu ma kluczowe znaczenie dla naszej zdolności do kontynuowania zadań, które wymagają trudu, ale zapewniają nam korzyści bądź nagrody – podsumowała prof. Carmen Sandi, główna autorka badania.
Naukowcy są zgodni, że wyniki analiz potwierdzają korzystny wpływ działania przeciwutleniaczy na mózg. Jednak konieczne są dalsze i szersze prace, które pozwoliłyby lepiej zrozumieć uzyskane zależności.
Jak zwiększyć poziom glutationu w organizmie?
Glutation jest naturalnie wytwarzany przez wątrobę, lecz z wiekiem poziom tego antyoksydantu w organizmie niestety spada. Z tego powodu zwiększa się ryzyko rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Związku tego nie trzeba jednak spożywać, ponieważ jego ilość w organizmie zwiększają antyoksydanty zawarte w jedzeniu.
Wchłanialność glutationu z produktów spożywczych jest przy tym niewielka, ponieważ bardzo szybko jest rozkładany. Dodatkowo spożywanie żywności bogatej w ten związek może spowodować tylko niewielki i krótkotrwały wzrost poziomu GSH. Niemniej najlepsze źródła tego przeciwuteniacza należą jednocześnie do najzdrowszych, więc warto sięgać po nie wręcz codziennie.
Jakie produkty zawierają glutation? Wśród najpopularniejszych można wymienić:
- awokado,
- brokuły,
- czosnek i cebulę,
- kurkumę,
- orzechy włoskie,
- ostropest plamisty,
- szpinak,
- truskawki.
Sprawdź też: Jak wzmocnić odporność organizmu i nie chorować?
Jak zatem podwyższać stężenie glutationu w organizmie? Poniżej przedstawiamy kilka cennych rad:
- Zadbaj o odpowiednią ilość witaminy C w diecie – w jednym z badań naukowych zaobserwowano, że przyjmowanie suplementu 0,5 g witaminy C dziennie zwiększyło poziom glutationu w białych krwinkach aż o 47 proc. Natomiast inne badanie udowodniło, że przyjmowanie suplementu witaminy C w dawce od 0,5 do 1 g codziennie przez 13 tygodni podniosło poziom glutationu w krwinkach białych o 18 proc. Najlepiej jednak zapewniaj sobie takie dawki witaminy C z owoców, warzyw, ziół i kiełków.
- Zapewniaj sobie odpowiedni poziom selenu, ponieważ jest on niezbędny do produkcji wątrobowego GSH. W diecie powinny znaleźć się zatem: ryby, owoce morza, brązowy ryż, orzechy brazylijskie, a także mięso drobiowe i wołowina bez widocznych pasm tłuszczu.
- Jedz produkty obfitujące w siarkę, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowej budowy tego przeciwutleniacza. Sięgaj zatem po wołowinę, drób, ryby i owoce morza, żółtko jaja, a także owoce i warzywa: kalafior, brokuły, brukselkę, rukiew wodną i jarmuż.
- Wysypiaj się, ponieważ niedobór snu może obniżać poziom antyoksydantów, w tym glutationu.
- Zrezygnuj ze spożywania alkoholu. Osoby regularnie pijące alkohol mogą wykazywać nawet 80 proc. niższe stężenie glutationu w płucach.
- Sięgaj po GlyNAC, czyli połączenia glicyny i N-acetylocysteiny. Ten suplement diety podwyższa poziom glutationu w organizmie, a także zwiększa siłę mięśni, wydolność wysiłkową, szybkość chodu i funkcje poznawcze.
- Do antiokxidantshave the power to improve motivation? Medical NewsToday
- Vitamin C and Cardiovascular Disease: An Update Europe PMC
- Vitamin C augments lymphocyte glutathione in subjects with ascorbate deficiency The American Journal of Clinical Nutrition