Ten antyoksydant zwiększa motywację do działania! Zobacz, jak przeciwutleniacze wpływają na mózg i pomagają w realizacji celów

Agata Siemiaszko
Antyoksydanty mają niedoceniany wpływ na samopoczucie. Osoby spożywające znaczne ilości produktów bogatych w przeciwutleniacze rzadziej doświadczają wahań nastrojów i stanów depresyjnych.
Antyoksydanty mają niedoceniany wpływ na samopoczucie. Osoby spożywające znaczne ilości produktów bogatych w przeciwutleniacze rzadziej doświadczają wahań nastrojów i stanów depresyjnych. Priscilla Du Preez/Unsplash.com
Motywacja to chęć działania i osiągania celów. To właśnie ona pozwala ludziom odnosić sukcesy i realizować marzenia. Gdy nasz organizm jest osłabiony, nie myślimy jednak o wyzwaniach. Dochodzi wtedy do nadprodukcji wolnych rodników, czego skutkiem jest stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny. Czy w takim razie antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe rodniki, mogą pomóc nam w realizacji planów i założeń? Okazuje się, że to możliwe.

Spis treści

Wyższy poziom antyoksydantów może działać motywująco

Motywacja jako napęd do działania to pojęcie skomplikowane, a sam jej mechanizm nie został do końca poznany. Sugeruj się jednak, że ogromny wpływ na nią ma zdrowie psychiczne i fizyczne organizmu. Zależy ono od wewnętrznej równowagi organizmu, w tym tej dotyczącej procesów utleniania, czyli oksydacji, oraz redukcji (przeciwutleniania) w organizmie. Gdy przeważają procesy oksydacyjne, rozwija się stres oksydacyjny i co za tym idzie – stan zapalny.

Mając tę wiedzę, naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak przeciwutleniacze wpływają na motywację. W tym celu za obiekt badań przyjęli szczególny związek o nazwie L-glutation (ang. glutathione, GSH). To „dyżurny” antyoksydant w ustroju, którego poziom zależy od ilości spożywanych antyoksydantów z jedzenia (m.in. witaminy C, E, beta-karotenu, selenu, kwasów omega-3 itp.).

Zaobserwowano, że wyższe poziomy glutationu w mózgu wiązały się z bardziej spójną i lepszą wydajnością wykonywania zadań wymagających od człowieka większego wysiłku.

– Jednym ze sposobów, w jaki ciało usuwa stres oksydacyjny, jest działanie przeciwutleniaczy, a glutation jest jednym z głównych antyoksydantów – wyjaśniła w rozmowie z Medical News Today ekspert medyczna dr Erika Gray. – Glutation to wewnętrzny przeciwutleniacz organizmu, który jest wytwarzany w wątrobie z aminokwasów: cysteiny, glutaminianu i glicyny.

Jak stres oksydacyjny wpływa na motywację i chęć realizacji celów?

Naukowcy postanowili przyjrzeć się, w jaki sposób poziom przeciwutleniaczy w organizmie i stres oksydacyjny wpływają na motywację do działania. Na potrzeby badania eksperci za pomocą rezonansu magnetycznego zbadali poziom glutationu w mózgu u ludzi i szczurów.

Wykazano, że wyższe poziomy GSH wiązały się z lepszą motywacją i chęcią do działania. Następnie zaobserwowano, że obniżenie stężenia glutationu z mózgu szczurów powodowało znaczny spadek chęci wykonywania określonych zadań wymagających wysiłku. Natomiast ponowne zwiększenie poziomu tego przeciwutleniacza powodowało wzrost wydajności pracy.

– Odkryliśmy, że rzeczywiste poziomy najważniejszego przeciwutleniacza (glutationu) w mózgu określają zdolność do podejmowania wysiłku w czasie, aby uzyskać określone nagrody. Nasze badanie sugeruje, że system antyoksydacyjny w centrum mózgu ma kluczowe znaczenie dla naszej zdolności do kontynuowania zadań, które wymagają trudu, ale zapewniają nam korzyści bądź nagrody – podsumowała prof. Carmen Sandi, główna autorka badania.

Naukowcy są zgodni, że wyniki analiz potwierdzają korzystny wpływ działania przeciwutleniaczy na mózg. Jednak konieczne są dalsze i szersze prace, które pozwoliłyby lepiej zrozumieć uzyskane zależności.

Jak zwiększyć poziom glutationu w organizmie?

Glutation jest naturalnie wytwarzany przez wątrobę, lecz z wiekiem poziom tego antyoksydantu w organizmie niestety spada. Z tego powodu zwiększa się ryzyko rozwoju stanu zapalnego w organizmie. Związku tego nie trzeba jednak spożywać, ponieważ jego ilość w organizmie zwiększają antyoksydanty zawarte w jedzeniu.

Wchłanialność glutationu z produktów spożywczych jest przy tym niewielka, ponieważ bardzo szybko jest rozkładany. Dodatkowo spożywanie żywności bogatej w ten związek może spowodować tylko niewielki i krótkotrwały wzrost poziomu GSH. Niemniej najlepsze źródła tego przeciwuteniacza należą jednocześnie do najzdrowszych, więc warto sięgać po nie wręcz codziennie.

Jakie produkty zawierają glutation? Wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • awokado,
  • brokuły,
  • czosnek i cebulę,
  • kurkumę,
  • orzechy włoskie,
  • ostropest plamisty,
  • szpinak,
  • truskawki.

Sprawdź też: Jak wzmocnić odporność organizmu i nie chorować?

Jak zatem podwyższać stężenie glutationu w organizmie? Poniżej przedstawiamy kilka cennych rad:

  1. Zadbaj o odpowiednią ilość witaminy C w diecie – w jednym z badań naukowych zaobserwowano, że przyjmowanie suplementu 0,5 g witaminy C dziennie zwiększyło poziom glutationu w białych krwinkach aż o 47 proc. Natomiast inne badanie udowodniło, że przyjmowanie suplementu witaminy C w dawce od 0,5 do 1 g codziennie przez 13 tygodni podniosło poziom glutationu w krwinkach białych o 18 proc. Najlepiej jednak zapewniaj sobie takie dawki witaminy C z owoców, warzyw, ziół i kiełków.
  2. Zapewniaj sobie odpowiedni poziom selenu, ponieważ jest on niezbędny do produkcji wątrobowego GSH. W diecie powinny znaleźć się zatem: ryby, owoce morza, brązowy ryż, orzechy brazylijskie, a także mięso drobiowe i wołowina bez widocznych pasm tłuszczu.
  3. Jedz produkty obfitujące w siarkę, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowej budowy tego przeciwutleniacza. Sięgaj zatem po wołowinę, drób, ryby i owoce morza, żółtko jaja, a także owoce i warzywa: kalafior, brokuły, brukselkę, rukiew wodną i jarmuż.
  4. Wysypiaj się, ponieważ niedobór snu może obniżać poziom antyoksydantów, w tym glutationu.
  5. Zrezygnuj ze spożywania alkoholu. Osoby regularnie pijące alkohol mogą wykazywać nawet 80 proc. niższe stężenie glutationu w płucach.
  6. Sięgaj po GlyNAC, czyli połączenia glicyny i N-acetylocysteiny. Ten suplement diety podwyższa poziom glutationu w organizmie, a także zwiększa siłę mięśni, wydolność wysiłkową, szybkość chodu i funkcje poznawcze.
Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zakaz smartfonów w szkołach? 67% Polaków mówi "tak"!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia