Są zdrowsze niż same warzywa. To skoncentrowana bomba wartości odżywczych. Odmładzają, wspomagają pracę serca, pomagają chronić przed rakiem

Monika Góralska
Kiełki brokuła zawierają cenne dla zdrowia antyoksydanty, które chronią komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
Kiełki brokuła zawierają cenne dla zdrowia antyoksydanty, które chronią komórki przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Madeleine_Steinbach/gettyimages.com
Warzywa, a zwłaszcza te zielone korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Chronią przed nowotworami, obniżają poziom cukru we krwi i zmniejszają stan zapalny. Jednak okazuje się, że jeszcze więcej korzyści osiągniemy jedząc młode kiełki tych warzyw. Badanie naukowców z Uniwersytetu w Osace wykazało, że kiełki brokuła mają znacznie wyższe stężenie związków siarki, które są odpowiedzialne za ich korzyści zdrowotne niż dojrzałe brokuły.

Spis treści

Kiełki brokuła zdrowsze niż samo warzywo

Wiele badań wykazało już, że zielone warzywa, a szczególnie kapustne takie jak brokuły, jarmuż, kapusta czy brukselka mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Mogą chronić przed rozwojem niektórych nowotworów, usprawniać krążenie krwi i pracę serca, obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także zmniejszać stan zapalny.

Badanie naukowców z Uniwersytetu w Osace (Japonia) wykazało, że młode kiełki brokułów 5 dni po wykiełkowaniu mają znacznie wyższe stężenie organicznych polisiarczków niż dojrzałe brokuły. Właściwości zdrowotne warzyw kapustnych przypisuje się ogólnie zawartym w nich związkom siarki organicznej, które nadają im silny zapach i smak. Należą do nich glukozynolany, izotiocyjaniany i polisiarczki.

Dlaczego warto jeść kiełki?

W badaniu naukowcy sprawdzali stężenie polisiarczków w kiełkach brokułów podczas kiełkowania i wzrostu. Nasiona kiełkowane były w czystej wodzie w temperaturze ok. 25 st. C. Naukowcy co 24 godziny pobierali próbkę wykiełkowanych roślin, proszkowali je w ciekłym azocie i przechowywali w temperaturze -80 stopni Celsjusza. Następnie wykorzystali analizę chemiczną do określenia stężenia polisiarczków na każdym etapie kiełkowania i wzrostu.

W ciągu pięciu dni wzrostu całkowita zawartość siarki w roślinach pozostała niezmieniona, jednak udział polisiarczku wzrósł aż 20-krotnie. Z mniej niż 1 proc. polisiarczku w nasionach, do 15,5 proc. w pięciodniowych kiełkach.

– Badania sugerują, że korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kiełków brokułów można częściowo przypisać obecności w nich dużej ilości polisiarczków. Kiełki to miniaturowe, skoncentrowane wersje roślin, w które się rozwiną. Oferują bogaty w składniki odżywcze, tani i szybko rosnący produkt dla każdego, kto chce uprawiać własną żywność na małej przestrzeni – powiedziała Medical News Today Kelsey Costa, dietetyczka i konsultantka ds. żywienia w Narodowej Koalicji na rzecz Opieki Zdrowotnej, niezaangażowana w badanie.

Kiełki zapewniają młodość i chronią przed nowotworami

Kiełki roślin są skoncentrowaną bombą wartości odżywczych. Jednak ze względu na to, że są to młode, rozwijające się rośliny są one także bardziej narażone na niekorzystne warunki środowiskowe. Naturalnie muszą więc być bardziej przed nimi chronione, aby miały możliwość rozwinąć się w dojrzałe warzywo.

– Kiełki brokułów są młode w fazie wzrostu i dlatego są bardziej podatne na stresory środowiskowe. W rezultacie kiełki brokułów prawdopodobnie mają wyższe stężenie związków wielosiarczkowych, które chronią roślinę przed uszkodzeniem. W miarę jak brokuł dojrzewa i staje się mniej podatny na stresory środowiskowe, poziomy tych związków zmniejszają się, ale nadal są obecne, ponieważ roślina nadal musi być chroniona przed stresorami środowiskowymi, ale w mniejszym stopniu – powiedziała dr Lauren Blekkenhorst z Instytutu Badań nad Żywieniem i Innowacjami Zdrowotnymi na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii.

Dodatkowo oprócz znacznie zwiększonego stężenia znanych polisiarczków, naukowcy odkryli kilka nieznanych. Być może zidentyfikowanie tych związków pozwoli w dalszych badaniach określić wpływ składników odżywczych roślin na zdrowie człowieka.

Obecnie jednak wiadomo, że organiczne polisiarczki, które należą do jednych z wielu przeciwutleniaczy zawartych w roślinach zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Dzięki temu substancje te zmniejszają stres oksydacyjny oraz stan zapalny i tym samym wpływają na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Znane i zbadane jest również działanie przeciwnowotworowe kiełków brokuła. Badania wykazały, że polisiarczki obecne w warzywach kapustnych mają zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych i promowania apoptozy (śmierci komórek) w różnych typach nowotworów.

– Chociaż naukowcy mają jeszcze wiele badań do przeprowadzenia, wydaje się, że polisiarczki jako prekursory siarkowodoru mają działanie rozszerzające naczynia krwionośne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwzakrzepowe, chronią więc nasz układ sercowo-naczyniowy. […] Jednak zrozumienie polisiarczków dopiero się rozpoczęło i oczekuje się, że w nadchodzących latach odkryte zostaną ich kolejne właściwości oraz mechanizmy działania – podsumowała dr Lauren Blekkenhorst.

Źródło: Untargeted polysulfide omics analysis of alternations in polysulfide production during the germination of broccoli sprouts Redox Biology

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia