Resweratrol, czyli antyoksydant obecny w czerwonym winie. Poprawia odporność i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Warto wybierać wino dobrej jakości i pamiętać, żeby miało od 8,5 proc. zaw. alk. do 15 proc. zaw. alk.
Warto wybierać wino dobrej jakości i pamiętać, żeby miało od 8,5 proc. zaw. alk. do 15 proc. zaw. alk. Uladzimir Zuyeu/gettyimages
Czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli silnego antyoksydantu chroniącego komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Ten polifenol dodatkowo wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Spożywanie jednej lampki czerwonego wina dziennie może poprawić nie tylko nastrój, ale zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, jakie inne korzyści może przynieść picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie.

Spis treści

Resweratrol. Antyoksydant w czerwonym winie

Czerwone wino produkowane jest z ciemnych winogron, często nazywanych czarnymi lub fioletowymi. Kieliszek tego trunku zawiera 10 razy więcej polifenoli niż taka sama ilość białego wina. Związki te należą do antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Najwięcej polifenoli można znaleźć w skórce oraz pestkach winogron, dlatego czerwone wino produkuje się z całych owoców.

Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?

Lampka czerwonego wina (100 ml) dostarczaok. 85 kcal, jest również źródłem węglowodanów (2,6 g), sodu (4 mg), potasu (127 mg), żelaza (0,5 mg), wapnia (8 mg) oraz magnezu (12 mg).

Jednym ze składników czerwonego wina, który charakteryzuje się silną aktywnością biologiczną, jest resweratrol. Jego stężenie zależy od konkretnej odmiany owoców oraz miejsca wzrostu. Zaobserwowano, że rośliny dojrzewające w chłodnym klimacie zawierają znacznie mniej tego składnika w porównaniu z winogronami uprawianymi w wyższej temperaturze.

W winie zwiększona zawartość resweratrolu związana jest z podwyższoną temperaturą przechowywania, wysokim poziomem kwasu siarkowego (IV) i obniżoną kwasowością (pH) trunku.

Resweratrol z czerwonego wina wchłania się w jelicie cienkim, a rodzaj spożywanego posiłku nie ma wpływu na jego przyswajalność. Prozdrowotne związki pochodzące z metabolizmu resweratrolu krążą we krwi nawet do 9 godzin, po czym wydalane są przez nerki oraz z kałem.

Prozdrowotne właściwości resweratrolu – zmniejszenie ryzyka chorób krążenia

Choroby układu krążenia, w tym miażdżyca, choroba wieńcowa oraz zawał mięśnia sercowego to najczęściej występujące schorzenia na świecie. Resweratrol może zmniejszyć ryzyko ich rozwoju, ponieważ hamuje utlenianie lipidów, a tym samym zmniejsza odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w ścianach naczyń krwionośnych.

Wykazano, że działanie ochronne dla serca wynika ze zwiększenia aktywności enzymów antyoksydacyjnych, co prowadzi do zwiększenia odporności komórek i tkanek na uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki tlenowe.

Narażenie komórek mięśnia sercowego na stres, a następnie poddanie ich działaniu resweratrolu wykazało, że ten polifenol może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu powikłań w przypadku niedokrwienia serca, w tym arytmii oraz obumarcia komórek mięśniowych.

Resweratrol wpływa również na proces agregacji (zlepiania) płytek krwi. Udowodniono, że jedna lampka czerwonego wina może znacząco obniżyć wskaźniki zapalne, agregację płytek oraz tworzenie się zakrzepów.

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Mutation Research wykazało, że spożywanie lampki czerwonego wina dziennie znacząco redukuje stan zapalny w organizmie oraz obniża poziom białek ostrej fazy (CRP) we krwi.

Analiza badań potwierdza, że picie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca oraz zakrzepów krwi.

Resweratrol – wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy oraz zaburzeń lipidowych

Cukrzyca typu 2 jest schorzeniem bezpośrednio wpływającym na ryzyko rozwoju chorób serca. Stosowanie wysokokalorycznej i obfitującej w tłuszcz diety może natomiast bezpośrednio wpływać na powstawanie zaburzeń metabolizmu glukozy.

Podawanie otyłym mężczyznom resweratrolu w ilości 150 mg/dzień przez 30 dni skutkowało zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę oraz obniżeniem stężenia glukozy we krwi.

W licznych badaniach zaobserwowano także, że dieta będąca źródłem resweratrolu może zmniejszyć częstość powstawania zaburzeń metabolicznych. Jest to związane z aktywacją białka SIRT1, odpowiedzialnego za dostosowywanie organizmu do ograniczenia ilości pobieranej energii.

Sugeruje się, że umiarkowane spożywanie czerwonego wina obniża także syntezę trójglicerydów we krwi, których wysokie stężenie zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń lipidowych.

Resweratrol a prewencja chorób nowotworowych

Resweratrol może odgrywać ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz wspomagać leczenie występujących zmian rakowych. Należy jednak zauważyć, że przyjmowanie resweratrolu podczas leczenia nowotworowego powinno być ściśle ustalone z onkologiem. W związku z możliwością pojawienia się interakcji między lekami a alkoholem lekarz może zaproponować stosowanie przebadanych preparatów ze standaryzowaną zawartością resweratrolu.

Resweratrol ma zdolność blokowania wszystkich etapów rozwoju nowotworu. Do najważniejszych właściwości przeciwnowotworowych należą:

  • ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym,
  • neutralizacja działania wolnych rodników tlenowych,
  • detoksykacja czynników rakotwórczych, w tym węglowodorów aromatycznych powstających podczas smażenia.

W wielu badaniach wykazano, że resweratrol zwiększa efektywność chemioterapii, dzięki inaktywacji białka NF-κB, czynnika wpływającego na uodpornienie komórek nowotworowych na działanie leków stosowanych podczas chemioterapii. Włączenie resweratrolu do diety powoduje, że chemioterapeutyki działają w odpowiednim miejscu, a komórki nowotworowe są na nie bardziej podatne.

Natomiast hiszpańscy badacze zaobserwowali, że wzbogacenie diety w resweratrol uwrażliwia komórki nowotworowe na działanie radioterapii, szczególnie w przypadku nowotworów:

  • szyjki macicy,
  • piersi,
  • przewlekłej białaczki szpikowej,
  • szpiczaka mnogiego.

Przeciwwskazania do stosowania resweratrolu

Mimo dobroczynnych właściwości tego składnika, niektóre osoby nie powinny pić czerwonego wina oraz stosować suplementów z resweratrolem.

Szczególnie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zrezygnować z alkoholu, ponieważ może wchodzić w reakcje chemiczne z substancjami czynnymi leku. Również kobiety ciężarne i karmiące powinny całkowicie zrezygnować z czerwonego wina.

Producenci suplementów diety zaznaczają, że resweratrol może stanowić uzupełnienie codziennej diety, jednak nie zastąpi prawidłowo zbilansowanych posiłków.

Suplementów z resweratrolem nie powinny przyjmować:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • osoby chore na wirusowe zapalenie wątroby typu C,
  • chorzy stosujący leki przeciwwirusowe (np. przy zakażeniu wirusem HIV).

Czym jest paradoks francuski?

Badania przeprowadzone na ponad 30 tys. mieszkańcach Francji wykazały, że mimo diety obfitującej w tłuszcze nasycone (trans) oraz cukry proste francuzi charakteryzują się niskim ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału serca.

Naukowcy przypuszczają, że jest to związane z regularnym i umiarkowanym piciem czerwonego wina, który jest źródłem resweratrolu.

Francuzi pijący 2 lampki czerwonego wina (100 ml) dziennie mają o 30-40 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca niż osoby nie pijące.

Warto dodać, że francuski paradoks dotyczy tylko czerwonego wina, który jest źródłem cennych polifenoli. Inne alkohole mogą znacząco zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu.

Francuzi stosujący dietę śródziemnomorską dostarczają prozdrowotnych polifenoli również z:

  • oliwy z oliwek,
  • oliwek,
  • orzechów,
  • roślin strączkowych,
  • winogron.
Źródła:

Sprawdź, które produkty wzmacniają odporność

Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? ...

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia