Spis treści
Nalewka z zielonej kawy – przepis i przygotowanie
Nalewka z kawy zwykle przyrządzana jest z ziaren prażonych, najlepiej lekko albo najwyżej średnio palonych, mielonych lub nie. Do przygotowania leczniczego trunku najlepiej jednak użyć całych nasion zielonych, czyli surowych. Pozwala to na zawarcie w nalewce największej ilości prozdrowotnych związków, zwłaszcza polifenoli. Przepis jest bardzo prosty.
Składniki nalewki z zielonej kawy:
50 g ziaren zielonej kawy, dobrej jakości i nieuszkodzonych,
0,5 l wódki 40 proc. alk. obj.
Przygotowanie:
Wsyp ziarna kawy do butelki z ciemnego szkła, zalej wódką i zakręć.
Owiń butelkę dodatkowo np. folią lub papierem, by chronić nalewkę przed światłem, po czym postaw w temperaturze pokojowej np. w szafce.
Pozostaw nalewkę na 5 dni i codziennie mieszaj zawartość butelki.
Po tym czasie przecedź płyn, przelej do innej butelki i odstaw w zaciemnione miejsce na co najmniej miesiąc.
Dawkowanie nalewki z zielonej kawy to 5 ml dziennie, najlepiej z dodatkiem wody.
Właściwości nalewki z zielonej kawy
Nalewka z zielonej kawy zawiera substancje pochodzące z ziaren i są to nie tylko związki rozpuszczalne w wodzie (jak w naparze), ale także substancje tłuszczowe i rozpuszczalne w tłuszczach, występujące też w oleju z zielonej kawy. Część tłuszczowa ziaren zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy), a także związki rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina E, oraz fitosterole. Wspomagają one prawidłową gospodarkę lipidową i ochronę przez utlenianiem.
Do cennych związków w zielonej kawie należy także stymulująca kofeina oraz kwas chlorogenowy i inne polifenole.
Wyciąg z zielonej kawy, również ten alkoholowe w postaci nalewki, ma liczne właściwości prozdrowotne, m.in.:
stymuluje układ nerwowy, poprawiając krótkoterminowo koncentrację,
obniża poziom cukru we krwi, co działa przeciwcukrzycowo, sprzyja spalaniu tłuszczów i redukcji masy ciała,
pobudza wydzielanie kwasu solnego i ułatwia trawienie produktów białkowych,
stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i pomaga przeciwdziałać zaparciom,
wspomaga stan wątroby,
zmniejsza stres oksydacyjny i stan zapalny,
obniża gorączkę (ziaren używano w zastępstwie chininy),
wspomaga wzrost korzystnych bifidobakterii w jelicie cienkim, poprawiając stan jelita grubego,
redukuje poziom cholesterolu we krwi,
ma działanie antywirusowe i antybakteryjne m.in. w stosunku do bakterii Salmonella, Shigella, Yersinia czy Enterobacter; wyciąg alkoholowy zwalcza bakterie Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus i Streptococcus mutans, które wywołują próchnicę zębów.
Tylko nieprażone ziarna kawy są źródłem antyoksydantu o działaniu fitoestrogenu, trygoneliny. Wykazuje on m.in. działanie ochronne w stosunku do układu nerwowego i antywirusowe. W surowych nasionach nie ma też szkodliwych dla zdrowia produktów reakcji Maillarda, w tym akrylamidu.
Warto wiedzieć, że nalewka z zielonej kawy zawiera znacznie mniej kofeiny niż ta z kawy palonej, bo nieprażone ziarna zawierają jedynie 25-50 procent tej dawki. Niemniej alkohol spowalnia jej metabolizm i przedłuża działanie. Większe ilości mogą wywołać problemy, dlatego należy trzymać się zalecanego dawkowania.
Nalewka z zielonej kawy – przeciwwskazania i środki ostrożności
Nalewka z zielonej kawy nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i osoby niepełnoletnie, a także te w podeszłym wieku.
Ze spożywania nalewki powinny zrezygnować osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelita grubego, z przeciwwskazaniami do przyjmowania kofeiny i alkoholu etylowego.
Szczególne ostrzeżenia dotyczą osób z problemami zdrowotnymi takimi, jak:
wysoki poziom homocysteiny – wysokie dawki kwasu chlorogenowego mogą dodatkowo go podwyższać,
nerwica i zaburzenia lękowe – kofeina może pogarszać niepokój i lęk,
zaburzenia krzepliwości – składniki nalewka mogą nasilać krwawienia,
cukrzyca – zielona kawa może nadmiernie obniżać poziom cukru we krwi i powodować hipoglikemię zwłaszcza u chorych z cukrzycą przyjmujących leki, stosowanie wymaga monitorowania glikemii,
biegunki – objawy wywołany nadmiarem kofeiny związany jest też z nudnościami i bólem żołądka,
epilepsja – kofeina nie powinna być spożywana w dużych dawkach przy padaczce,
nadciśnienie – wpływ kofeiny na wzrost ciśnienia tętniczego dotyczy zwłaszcza osób z podniesionymi parametrami, przy czym efekty są mniejsze w przypadku regularnej konsumpcji,
jaskra – kofeina może podnosić ciśnienie również wewnątrz oka, pogarszając przebieg jaskry,
zespół jelita drażliwego (ZJD, ang IBS) – działanie przyspieszające pasaż jelitowy może pogarszać objawy chorób jelit,
osteoporoza – kofeina działa moczopędnie, nasilając utratę z moczem wapnia i innych ważnych pierwiastków, takich jak magnez i potas. To może osłabiać kości, dlatego w przypadku zmniejszenia ich gęstości zaleca się ograniczenie dawek kofeiny do 300 mg dziennie.
Nalewka z zielonej kawy, ale także kawa i inne źródła kofeiny, z powodu zawartości tego związku mogą wywoływać interakcje z wieloma lekami, zwłaszcza efedryną i pseudoefedryną. Może wpływać na metabolizm wielu leków, m.in. hormonalnych, nasercowych, przeciwpsychotycznych, przeciwzakrzepowych, antydepresyjnych, na żołądek, nerki, astmę, cukrzycę, diuretyków.
Źródła:
Coffee (Coffea arabica) Céline Rougedapi
Green Coffee Medline Plus