Spis treści
Wczesny objaw alzheimera jest widoczny na ciele
Choroba Alzheimera to najczęściej występujący rodzaj demencji. Jest to choroba neurodegeneracyjna, w której przebiegu w mózgu gromadzą się złogi toksycznych białek tau oraz amyloidu. Uszkadzają one komórki nerwowe, co prowadzi do zanikania struktur mózgu. Choroba stale postępuje i w konsekwencji prowadzi do śmierci. Jej główne objawy to zaburzenia pamięci i koncentracji, problemy z orientacją w terenie, zmienność nastrojów, agresywne zachowania, a nawet utrata możliwości wykonywania podstawowych czynności takich jak higiena osobista czy jedzenie.

Według danych Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera, w Polsce na demencję choruje ponad 500 tys. osób, a w tym ponad 300 tysięcy ma chorobę Alzheimera. Natomiast według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na świecie chorych jest już ponad 55 mln osób i liczba ta stale rośnie.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis (USA) skupili się w swoim badaniu na powiązaniu między stylem życia głównie związanym z otyłością i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, a rozwojem choroby Alzheimera.
Twój brzuch powie czy możesz zachorować na alzheimera
W badaniu wzięło udział 80 dorosłych osób, których średnia wieku wynosiła 49 lat. Ich funkcje poznawcze były prawidłowe, za to aż 58 proc. z nich uznano za otyłych, ze średnim BMI wynoszącym 32,31 (prawidłowy zakres mieści się w przedziale 18,5–24,9).
Wykorzystując zaawansowane metody obrazowania, w tym pozytonową tomografię emisyjną mózgu (PET), naukowcy zidentyfikowali nagromadzenie białek amyloidu i tau, które są wczesnymi wskaźnikami choroby Alzheimera. Uczestnikom wykonano pomiary glukozy i insuliny, a także zmierzono poziom cholesterolu we krwi. Zrobiono im także rezonans magnetyczny całego ciała i brzucha w celu zmierzenia objętości tłuszczu podskórnego i tłuszczu trzewnego (głęboko ukrytego tłuszczu otaczającego narządy wewnętrzne takie jak wątroba czy serce).
– Wyższy poziom tłuszczu trzewnego był związany z wyższymi poziomami dwóch charakterystycznych białek patologicznych choroby Alzheimera – amyloidu i tau. Naszym zdaniem nasze badanie jest jedynym, które wykazało te odkrycia u osób w średnim wieku, kiedy nasi uczestnicy są o dziesięciolecia od wystąpienia najwcześniejszych objawów demencji będącej wynikiem choroby Alzheimera – wyjaśnia dr Mahsa Dolatshahi, główna autorka badania.
Badania wykazały, że wysoki poziom tłuszczu trzewnego i wysokie BMI zwiększały poziom amyloidu o 77 proc. Wysoki poziom amyloidu w mózgu występował także u osób, które miały wyższą insulinooporność i niższy poziom HDL zwanego „dobrym” cholesterolem.
– Kluczowym wnioskiem z naszej pracy jest to, że zarządzanie ryzykiem choroby Alzheimera u osób otyłych będzie wymagało ukierunkowania na powiązane problemy metaboliczne i lipidowe, które często pojawiają się przy wyższej zawartości tłuszczu w organizmie — powiedział starszy autor badania, dr n. med. Cyrus A. Raji, adiunkt radiologii w Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) na Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri (USA).
Odkrycie, że otyłość i tłuszcz trzewny zmniejszają przepływ krwi w mózgu, przez co mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera daje nowe możliwości na zapobieganie rozwojowi otępienia.
– Wiedza, że otyłość trzewna negatywnie wpływa na mózg, otwiera możliwość, że leczenie za pomocą otyłość i tłuszcz trzewny zmniejszają przepływ krwi w mózgu, przez co mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera może poprawić przepływ krwi przez mózg i potencjalnie zmniejszyć obciążenie i ryzyko choroby Alzheimera – podsumowuje dr Raji.
Źródło: Alzheimer Disease Pathology and Neurodegeneration in Midlife Obesity: A Pilot Study Aging and Disease