Spis treści
Wczesny objaw alzheimera jest widoczny na ciele
Choroba Alzheimera to najczęściej występujący rodzaj demencji. Jest to choroba neurodegeneracyjna, w której przebiegu w mózgu gromadzą się złogi toksycznych białek tau oraz amyloidu. Uszkadzają one komórki nerwowe, co prowadzi do zanikania struktur mózgu. Choroba stale postępuje i w konsekwencji prowadzi do śmierci. Jej główne objawy to zaburzenia pamięci i koncentracji, problemy z orientacją w terenie, zmienność nastrojów, agresywne zachowania, a nawet utrata możliwości wykonywania podstawowych czynności takich jak higiena osobista czy jedzenie.
Według danych Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera, w Polsce na demencję choruje ponad 500 tys. osób, a w tym ponad 300 tysięcy ma chorobę Alzheimera. Natomiast według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na świecie chorych jest już ponad 55 mln osób i liczba ta stale rośnie.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis (USA) skupili się w swoim badaniu na powiązaniu między stylem życia głównie związanym z otyłością i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, a rozwojem choroby Alzheimera.
10 zaburzeń, które mogą zapowiadać rozwój choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera dotyka coraz więcej osób, na całym świecie choruje na nią aż 55 milionów ludzi. Jest to choroba stale postępująca i nieuleczalna, a naukowcy nadal poszukują sposobów na walkę z nią....
Twój brzuch powie czy możesz zachorować na alzheimera
W badaniu wzięło udział 80 dorosłych osób, których średnia wieku wynosiła 49 lat. Ich funkcje poznawcze były prawidłowe, za to aż 58 proc. z nich uznano za otyłych, ze średnim BMI wynoszącym 32,31 (prawidłowy zakres mieści się w przedziale 18,5–24,9).
Wykorzystując zaawansowane metody obrazowania, w tym pozytonową tomografię emisyjną mózgu (PET), naukowcy zidentyfikowali nagromadzenie białek amyloidu i tau, które są wczesnymi wskaźnikami choroby Alzheimera. Uczestnikom wykonano pomiary glukozy i insuliny, a także zmierzono poziom cholesterolu we krwi. Zrobiono im także rezonans magnetyczny całego ciała i brzucha w celu zmierzenia objętości tłuszczu podskórnego i tłuszczu trzewnego (głęboko ukrytego tłuszczu otaczającego narządy wewnętrzne takie jak wątroba czy serce).
– Wyższy poziom tłuszczu trzewnego był związany z wyższymi poziomami dwóch charakterystycznych białek patologicznych choroby Alzheimera – amyloidu i tau. Naszym zdaniem nasze badanie jest jedynym, które wykazało te odkrycia u osób w średnim wieku, kiedy nasi uczestnicy są o dziesięciolecia od wystąpienia najwcześniejszych objawów demencji będącej wynikiem choroby Alzheimera – wyjaśnia dr Mahsa Dolatshahi, główna autorka badania.
Badania wykazały, że wysoki poziom tłuszczu trzewnego i wysokie BMI zwiększały poziom amyloidu o 77 proc. Wysoki poziom amyloidu w mózgu występował także u osób, które miały wyższą insulinooporność i niższy poziom HDL zwanego „dobrym” cholesterolem.
– Kluczowym wnioskiem z naszej pracy jest to, że zarządzanie ryzykiem choroby Alzheimera u osób otyłych będzie wymagało ukierunkowania na powiązane problemy metaboliczne i lipidowe, które często pojawiają się przy wyższej zawartości tłuszczu w organizmie — powiedział starszy autor badania, dr n. med. Cyrus A. Raji, adiunkt radiologii w Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) na Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri (USA).
Odkrycie, że otyłość i tłuszcz trzewny zmniejszają przepływ krwi w mózgu, przez co mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera daje nowe możliwości na zapobieganie rozwojowi otępienia.
– Wiedza, że otyłość trzewna negatywnie wpływa na mózg, otwiera możliwość, że leczenie za pomocą otyłość i tłuszcz trzewny zmniejszają przepływ krwi w mózgu, przez co mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera może poprawić przepływ krwi przez mózg i potencjalnie zmniejszyć obciążenie i ryzyko choroby Alzheimera – podsumowuje dr Raji.
Źródło: Alzheimer Disease Pathology and Neurodegeneration in Midlife Obesity: A Pilot Study Aging and Disease