Często chorujesz? Możesz mieć niedobór tej witaminy. Sprawdź, jakie objawy wskazują na zbyt niski poziom witaminy E

Monika Góralska
Masz problemy ze wzrokiem, pamięcią lub koncentracją? To może oznaczać niedobór witaminy E. Sprawdź w galerii, jak go rozpoznać.
Masz problemy ze wzrokiem, pamięcią lub koncentracją? To może oznaczać niedobór witaminy E. Sprawdź w galerii, jak go rozpoznać. auremar/123rf.com
Osłabienie odporności, problemy ze wzrokiem i zawroty głowy to tylko niektóre objawy niedoboru witaminy E. Jest ona nazywana witaminą życia i młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia się organizmu i wspiera płodność. Pozytywnie wpływa również na pracę serca i mięśni oraz układu krążenia. Niedobory witaminy E mogą dawać nietypowe symptomy, które łatwo zbagatelizować. Sprawdź, na co zwrócić uwagę i jak rozpoznać zbyt niski poziom tokoferolu w organizmie.

Spis treści

Objawy niedoboru witaminy E – na to zwróć uwagę

Witamina E, inaczej tokoferol nazywana jest witaminą życia i młodości, ponieważ jest silnym antyoksydantem, który likwidując wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wspiera ona również płodność oraz pracę serca i mięśni. Niedobory witaminy E rozwijają się latami i mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca, miażdżycy i nowotworów.

Te objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy E!

Jak gotować, żeby nie tracić witamin? Kiedy zażywać je w suplementach diety?

Jak gotować, żeby nie tracić witamin? Kiedy zażywać je w suplementach diety?

Witaminy to składniki, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Potrzebujemy ich jedynie w niewielkich ilościach, ale nawet nieznaczny niedostatek witamin ma niekorzystny wpły...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jakie funkcje w organizmie pełni witamina E?

Witamina E, czyli tokoferol (gr. tokos - urodzić, pherein - nieść) jest uznawana za witaminę płodności i młodości. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, a więc do jej prawidłowego wchłaniania potrzebne są również zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz też: Latem możesz mieć niedobór tych 2 witamin. Uzupełnij go, żeby w pełni cieszyć się wakacyjnym wypoczynkiem

Najważniejsze funkcje witaminy E to:

  • działanie antyoksydacyjne – chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a więc przed nadmiernym stresem oksydacyjnym,
  • ochrona przed rozwojem miażdżycy – zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu (LDL),
  • wzmacnianie odporności,
  • działanie przeciwzapalne,
  • opóźnianie procesów starzenia się,
  • wspieranie płodności,
  • działanie przeciwzakrzepowe,
  • wspieranie układu sercowo-naczyniowego,
  • uelastycznianie naczyń krwionośnych.

Niedobór witaminy E jest rzadki i grozi głównie osobom na diecie niskotłuszczowej, przy zaburzeniach wchłaniania i metabolizowania tłuszczów, a także osobom starszym i wcześniakom, czyli niemowlętom z niską masą urodzeniową (poniżej 1500 g).

Sprawdź też: Ma 3 tys. lat i jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Obniża cholesterol i cukier we krwi, chroni serce. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie

W niektórych przypadkach niedobór witaminy E wynika z rzadkiej choroby genetycznej znanej jako ataksja. Ten stan ma podłoże neurologiczne i wpływa na kontrolę i koordynację mięśni, a rozwija się u dzieci w wieku 5-15 lat.

Witamina E – występowanie, właściwości i działanie

Witamina E – występowanie, właściwości i działanie

Witamina E to rozpuszczalny w tłuszczach związek o silnych właściwościach przeciwutleniających. Niezwykłość swą zawdzięcza głównie korzystnemu wpływowi na płodność oraz błony komórkowe. Witamina E na ...

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

Zapotrzebowanie na witaminę E najbardziej zwiększa się u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E waha się od 4-10 mg u dzieci do 8-11 mg u dorosłych.

Sprawdź także: Zawał przez bigos lub rosół? Jedzenie tych warzyw po ugotowaniu może sprzyjać zapychaniu żył. Zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca

Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecane dzienne spożycie witaminy E w diecie wynosi:

  • mężczyźni – 10 mg,
  • kobiety – 8 mg,
  • kobiety w ciąży – 10 mg,
  • kobiety w okresie laktacji – 11 mg,
  • niemowlęta do 6. miesiąca – 4 mg,
  • dzieci od 7. miesiąca do 11. miesiąca – 5 mg,
  • dzieci od 1. do 6. roku życia – 6 mg,
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 7 mg,
  • chłopcy od 10. do 18. roku życia – 10 mg,
  • dziewczęta od 10. do 18. roku życia – 8 mg.

Gdy osoba dorosła ma we krwi mniej niż 4 mg/l witaminy E, zwykle wymaga suplementacji.

Jakie są objawy niedoboru witaminy B12? Te dolegliwości powinny zaniepokoić

Jakie są objawy niedoboru witaminy B12? Te dolegliwości powinny zaniepokoić

Witamina B12 jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Źródłem kobalaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego w eliminującej je diecie może...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Źródła witaminy E w żywności

Witaminę E najlepiej jest uzupełniać w naturalny sposób za pomocą produktów spożywczych. Nie należy sięgać po suplementy diety zawierające syntetyczną witaminę E w postaci alfa-tokoferolu bez konsultacji z lekarzem, który najpierw zleci badania krwi i na tej podstawie zaleci odpowiednie dawkowanie. Przedawkowanie witaminy E może bowiem powodować nadmierne krwawienia, bóle mięśni, biegunkę i wymioty.

Wśród produktów spożywczych najwięcej witaminy E zawierają:

  • orzechy i nasiona, takie jak orzeszki ziemne, migdały, nasiona słonecznika,
  • oleje roślinne, zwłaszcza z oliwek i słonecznikowy,
  • warzywa liściaste,
  • produkty pełnoziarniste, wzbogacane płatki zbożowe,
  • jajka,
  • owoce: kiwi, mango, morwa, maliny, czarna porzeczka.

Witamina E jest bardzo wrażliwa na zbyt wysokie i niskie temperatury, a także dostęp światła i tlenu. Narażenie produktów z jej zawartością (a także większości innych witamin) na działanie tych czynników powoduje rozkład witaminy E i pozbawia je tego składnika.

Sprawdź, jakie objawy wskazują na niedobór witaminy E.

Niedobory magnezu są obecnie powszechne, ponieważ ich główne przyczyny to nieodpowiednia dieta i przewlekły stres. Te dolegliwości wskazują na niedobory magnezu.

Nie tylko drżenie mięśni i nerwowość. Niedobór tego pierwias...

Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia