Spis treści
Objawy niedoboru witaminy E – na to zwróć uwagę
Witamina E, inaczej tokoferol nazywana jest witaminą życia i młodości, ponieważ jest silnym antyoksydantem, który likwidując wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się organizmu. Wspiera ona również płodność oraz pracę serca i mięśni. Niedobory witaminy E rozwijają się latami i mogą doprowadzić do rozwoju chorób serca, miażdżycy i nowotworów.
Te objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy E!
Jakie funkcje w organizmie pełni witamina E?
Witamina E, czyli tokoferol (gr. tokos - urodzić, pherein - nieść) jest uznawana za witaminę płodności i młodości. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, a więc do jej prawidłowego wchłaniania potrzebne są również zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zobacz też: Latem możesz mieć niedobór tych 2 witamin. Uzupełnij go, żeby w pełni cieszyć się wakacyjnym wypoczynkiem
Najważniejsze funkcje witaminy E to:
- działanie antyoksydacyjne – chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a więc przed nadmiernym stresem oksydacyjnym,
- ochrona przed rozwojem miażdżycy – zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu (LDL),
- wzmacnianie odporności,
- działanie przeciwzapalne,
- opóźnianie procesów starzenia się,
- wspieranie płodności,
- działanie przeciwzakrzepowe,
- wspieranie układu sercowo-naczyniowego,
- uelastycznianie naczyń krwionośnych.
Niedobór witaminy E jest rzadki i grozi głównie osobom na diecie niskotłuszczowej, przy zaburzeniach wchłaniania i metabolizowania tłuszczów, a także osobom starszym i wcześniakom, czyli niemowlętom z niską masą urodzeniową (poniżej 1500 g).
W niektórych przypadkach niedobór witaminy E wynika z rzadkiej choroby genetycznej znanej jako ataksja. Ten stan ma podłoże neurologiczne i wpływa na kontrolę i koordynację mięśni, a rozwija się u dzieci w wieku 5-15 lat.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E
Zapotrzebowanie na witaminę E najbardziej zwiększa się u kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E waha się od 4-10 mg u dzieci do 8-11 mg u dorosłych.
Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecane dzienne spożycie witaminy E w diecie wynosi:
- mężczyźni – 10 mg,
- kobiety – 8 mg,
- kobiety w ciąży – 10 mg,
- kobiety w okresie laktacji – 11 mg,
- niemowlęta do 6. miesiąca – 4 mg,
- dzieci od 7. miesiąca do 11. miesiąca – 5 mg,
- dzieci od 1. do 6. roku życia – 6 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 7 mg,
- chłopcy od 10. do 18. roku życia – 10 mg,
- dziewczęta od 10. do 18. roku życia – 8 mg.
Gdy osoba dorosła ma we krwi mniej niż 4 mg/l witaminy E, zwykle wymaga suplementacji.
Źródła witaminy E w żywności
Witaminę E najlepiej jest uzupełniać w naturalny sposób za pomocą produktów spożywczych. Nie należy sięgać po suplementy diety zawierające syntetyczną witaminę E w postaci alfa-tokoferolu bez konsultacji z lekarzem, który najpierw zleci badania krwi i na tej podstawie zaleci odpowiednie dawkowanie. Przedawkowanie witaminy E może bowiem powodować nadmierne krwawienia, bóle mięśni, biegunkę i wymioty.
Wśród produktów spożywczych najwięcej witaminy E zawierają:
- orzechy i nasiona, takie jak orzeszki ziemne, migdały, nasiona słonecznika,
- oleje roślinne, zwłaszcza z oliwek i słonecznikowy,
- warzywa liściaste,
- produkty pełnoziarniste, wzbogacane płatki zbożowe,
- jajka,
- owoce: kiwi, mango, morwa, maliny, czarna porzeczka.
Witamina E jest bardzo wrażliwa na zbyt wysokie i niskie temperatury, a także dostęp światła i tlenu. Narażenie produktów z jej zawartością (a także większości innych witamin) na działanie tych czynników powoduje rozkład witaminy E i pozbawia je tego składnika.
Sprawdź, jakie objawy wskazują na niedobór witaminy E.
Źródło: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego