Spis treści
Co jedzą w niebieskich strefach? Na liście jest m.in. gulasz długowieczności
Stulatkowie z Niebieskich Stref jedzą mniejsze porcje, produkty pochodzenia roślinnego, a czasami sięgają po kieliszek wina. Wśród dań, które rozgrzeje w zimny dzień, a nasyci w gorący, jest gulasz długowieczności. To danie z fasolą czarne oczko jest szczególnie popularne w greckiej Niebieskiej Strefie – Ikarii. Co ważne, jest też odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Podstawą gulaszu są świeże składniki, takie jak czerwona cebula, czosnek, koper włoski i pomidory, a uzupełnia je filiżanka fasoli czarne oczko.
– Tak, ten ikaryjski gulasz długowieczności to zdrowe danie – mówi w rozmowie z Mirror Helen Bell, dietetyczka z Help & Advice. – Jest bogaty w składniki roślinne, takie jak fasola czarne oczko i różnorodne warzywa, które są doskonałym źródłem błonnika i niezbędnych składników odżywczych. Dla mnie dania takie jak to, o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia.
Czy fasola czarnooka jest zdrowa? Ekspertka wymienia korzyści
Ekspertka zachwala właściwości odżywcze fasoli czarne oczko. Jak mówi, zapewnia ona dużą ilość białka i błonnika, które są niezbędne do utrzymania zdrowego układu trawiennego, a także pomaga utrzymać sytość na dłużej. Ma przy tym niski indeks glikemiczny, który pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
– Ponadto jest bogata w ważne witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i żelazo – dodaje Helen Bell.
Fasola czarne oczko może też pomóc w utracie wagi. Dietetyczka podkreśla, że osoby na diecie nie powinny polegać wyłącznie na nim, aby zagwarantować utratę kilogramów lub długowieczność. Jak mówi, polecane jest „szersze podejście do stylu życia”.
– Wysoka zawartość błonnika w fasoli czarne oczko i warzywach pomaga promować sytość, zmniejszając prawdopodobieństwo przejadania się. Widziałam wiele osób, które z powodzeniem włączały podobne posiłki do planów odchudzania, ponieważ są one pełne składników odżywczych, a jednocześnie niskokaloryczne – podkreśla specjalistka żywienia.
Jak zrobić gulasz długowieczności? Wypróbuj przepis
Gulasz długowieczności to pożywne danie, które składa się z prostych, świeżych i odżywczych składników. Jego przygotowanie zajmie ci nieco ponad godzinę. Zobacz, jak przygotować gulasz warzywny z fasolą czarne oczko jak z greckiej wyspy Ikaria.
Gulasz długowieczności – składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 duża czerwona cebula (drobno posiekana)
4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 główka kopru włoskiego (pokrojony w kostkę)
1 filiżanka fasoli czarne oczko (jeżeli używasz suszonej fasoli, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na godzinę, a następnie odcedź, opłucz i użyj)
1 duży, dojrzały pomidor (drobno posiekany)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (rozcieńczonego w 1/4 szklanki wody)
2 liście laurowe
sól do smaku
1 pęczek koperku (drobno posiekany)
Gulasz długowieczności – przepis:
Podgrzej połowę oliwy z oliwek na średnim ogniu i smaż cebulę, czosnek i koper włoski, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie (około 12 minut). Dodaj fasolę czarne oczko i wymieszaj, aby pokryła się olejem.
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i tyle wody, by przykryła fasolę na około centymetr. Dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie mniej więcej w połowie ugotowana. Sprawdź po 40 minutach, ale może to potrwać ponad godzinę.
Dodaj posiekany koperek i dopraw solą.
Kontynuuj gotowanie, aż fasola będzie miękka. Garnek zdejmij z ognia, wlej pozostałą oliwę z oliwek i podawaj. Smacznego!
Co jeść na długowieczność? Dietetyczka o gulaszu z Ikarii
Dieta to jeden z czynników, które wpływają na długowieczność mieszkańców Niebieskich Stref. Ważny jest jednak też styl życia, co podkreśla Helen Bell.
– Chociaż nie powiedziałbym, że jedno danie może zagwarantować długowieczność, wierzę, że dieta bogata w pełnowartościowe produkty roślinne może przyczynić się do dłuższego i zdrowszego życia. Kiedy przyjrzałam się Niebieskim Strefom, takim jak Ikaria, stało się jasne, że ich ogólny styl życia, w tym dieta, aktywność fizyczna i silne więzi społeczne, odgrywają znaczącą rolę w ich długowieczności – mówi dietetyczka. – Tak więc, chociaż jedzenie tego gulaszu jest krokiem we właściwym kierunku, powinno być częścią szerszego podejścia do stylu życia – dodaje.
Ekspertka podkreśla, że „prostota i świeżość tego dania odzwierciedlają styl życia, który ceni całą, nieprzetworzoną żywność”.
– Moim zdaniem przyjęcie takich nawyków żywieniowych może znacznie poprawić jakość życia. Uważam również, że dzielenie się takimi posiłkami z rodziną i przyjaciółmi, jak to często ma miejsce w Niebieskich Strefach, przynosi korzyści społeczne i emocjonalne, które wykraczają poza odżywianie – mówi.
Źródła: