Spis treści
Co jedzą w niebieskich strefach? Na liście jest m.in. gulasz długowieczności
Stulatkowie z Niebieskich Stref jedzą mniejsze porcje, produkty pochodzenia roślinnego, a czasami sięgają po kieliszek wina. Wśród dań, które rozgrzeje w zimny dzień, a nasyci w gorący, jest gulasz długowieczności. To danie z fasolą czarne oczko jest szczególnie popularne w greckiej Niebieskiej Strefie – Ikarii. Co ważne, jest też odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Podstawą gulaszu są świeże składniki, takie jak czerwona cebula, czosnek, koper włoski i pomidory, a uzupełnia je filiżanka fasoli czarne oczko.
– Tak, ten ikaryjski gulasz długowieczności to zdrowe danie – mówi w rozmowie z Mirror Helen Bell, dietetyczka z Help & Advice. – Jest bogaty w składniki roślinne, takie jak fasola czarne oczko i różnorodne warzywa, które są doskonałym źródłem błonnika i niezbędnych składników odżywczych. Dla mnie dania takie jak to, o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia.
Te 4 rzeczy łączą ludzi dożywających setki. Na liście nie ma siłowni
Długie i zdrowe życie to marzenie wielu z nas. Sposobów na długowieczność szukano od wieków. Powstawały eliksiry i inne specyfiki, które miały to zapewnić. Współcześnie istnieją niebieskie strefy – mi...
Czy fasola czarnooka jest zdrowa? Ekspertka wymienia korzyści
Ekspertka zachwala właściwości odżywcze fasoli czarne oczko. Jak mówi, zapewnia ona dużą ilość białka i błonnika, które są niezbędne do utrzymania zdrowego układu trawiennego, a także pomaga utrzymać sytość na dłużej. Ma przy tym niski indeks glikemiczny, który pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
– Ponadto jest bogata w ważne witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i żelazo – dodaje Helen Bell.
Fasola czarne oczko może też pomóc w utracie wagi. Dietetyczka podkreśla, że osoby na diecie nie powinny polegać wyłącznie na nim, aby zagwarantować utratę kilogramów lub długowieczność. Jak mówi, polecane jest „szersze podejście do stylu życia”.
– Wysoka zawartość błonnika w fasoli czarne oczko i warzywach pomaga promować sytość, zmniejszając prawdopodobieństwo przejadania się. Widziałam wiele osób, które z powodzeniem włączały podobne posiłki do planów odchudzania, ponieważ są one pełne składników odżywczych, a jednocześnie niskokaloryczne – podkreśla specjalistka żywienia.
Poznaj sekret długowieczności. Oto 5 prostych nawyków do wprowadzenia od zaraz
Zdrowie, młodość i długowieczność to niedościgniony cel wielu ludzi. Stosujemy różne sposoby, zażywamy suplementy i słuchamy kolejnych guru od zdrowego stylu życia. Czy nie sięgamy jednak za daleko? M...
Jak zrobić gulasz długowieczności? Wypróbuj przepis
Gulasz długowieczności to pożywne danie, które składa się z prostych, świeżych i odżywczych składników. Jego przygotowanie zajmie ci nieco ponad godzinę. Zobacz, jak przygotować gulasz warzywny z fasolą czarne oczko jak z greckiej wyspy Ikaria.
Gulasz długowieczności – składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 duża czerwona cebula (drobno posiekana)
4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 główka kopru włoskiego (pokrojony w kostkę)
1 filiżanka fasoli czarne oczko (jeżeli używasz suszonej fasoli, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na godzinę, a następnie odcedź, opłucz i użyj)
1 duży, dojrzały pomidor (drobno posiekany)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (rozcieńczonego w 1/4 szklanki wody)
2 liście laurowe
sól do smaku
1 pęczek koperku (drobno posiekany)
Gulasz długowieczności – przepis:
Podgrzej połowę oliwy z oliwek na średnim ogniu i smaż cebulę, czosnek i koper włoski, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie (około 12 minut). Dodaj fasolę czarne oczko i wymieszaj, aby pokryła się olejem.
Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i tyle wody, by przykryła fasolę na około centymetr. Dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie mniej więcej w połowie ugotowana. Sprawdź po 40 minutach, ale może to potrwać ponad godzinę.
Dodaj posiekany koperek i dopraw solą.
Kontynuuj gotowanie, aż fasola będzie miękka. Garnek zdejmij z ognia, wlej pozostałą oliwę z oliwek i podawaj. Smacznego!
Dieta japońska dobra na długowieczność. Jedz tych 5 składników codziennie
Japończycy są jednym z krajów, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie. Długowieczność zawdzięczają przede wszystkim swojemu stylowi życia i diecie bogatej w pięć składników, które codziennie pojawiają...
Co jeść na długowieczność? Dietetyczka o gulaszu z Ikarii
Dieta to jeden z czynników, które wpływają na długowieczność mieszkańców Niebieskich Stref. Ważny jest jednak też styl życia, co podkreśla Helen Bell.
– Chociaż nie powiedziałbym, że jedno danie może zagwarantować długowieczność, wierzę, że dieta bogata w pełnowartościowe produkty roślinne może przyczynić się do dłuższego i zdrowszego życia. Kiedy przyjrzałam się Niebieskim Strefom, takim jak Ikaria, stało się jasne, że ich ogólny styl życia, w tym dieta, aktywność fizyczna i silne więzi społeczne, odgrywają znaczącą rolę w ich długowieczności – mówi dietetyczka. – Tak więc, chociaż jedzenie tego gulaszu jest krokiem we właściwym kierunku, powinno być częścią szerszego podejścia do stylu życia – dodaje.
Ekspertka podkreśla, że „prostota i świeżość tego dania odzwierciedlają styl życia, który ceni całą, nieprzetworzoną żywność”.
– Moim zdaniem przyjęcie takich nawyków żywieniowych może znacznie poprawić jakość życia. Uważam również, że dzielenie się takimi posiłkami z rodziną i przyjaciółmi, jak to często ma miejsce w Niebieskich Strefach, przynosi korzyści społeczne i emocjonalne, które wykraczają poza odżywianie – mówi.
Ten składnik dań to sekret długowieczności! Wypróbuj pyszny przepis
Ta rodzina z Sardynii pobiła rekord długowieczności, trafiając do Księgi Guinnessa. Jej członkowie jedzą codziennie tradycyjne danie, które zawiera bardzo ważny składnik diety. Właśnie ten rodzaj prod...
Źródła: