Spis treści
Jak zrobić nalewkę z kawy? Przepis na szybko
Nalewka z kawy to wyciąg przygotowany z nasion kawy arabskiej (Coffea arabica) za pomocą mocnego alkoholu. Częściej jednak używa się mieszanek z innym gatunkiem, Coffea robusta. Wbrew powszechnym opiniom to wartościowy rodzaj, który urozmaica smak i właściwości naparu oraz nalewki. Można przygotować ją zarówno z kawy mielonej, jak i tej ziarnistej, choć trwa to dłużej.
Przepis na szybką nalewkę z kawy mielonej
Składniki:
- 50 g nasion kawy,
- 0,5 l spirytusu 95 proc. alk. obj.,
- 1 l wody przefiltrowanej,
- 500-800 g cukru.
Przygotowanie:
- Zmiel kawę bezpośrednio przed robieniem nalewki, najlepiej w młynku ręcznym,
- Wsyp kawę do szklanego naczynia, zalej spirytusem i odstaw na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści, po czym wystudź.
- Dodaj syrop cukrowy do nalewu, całość przefiltruj i rozlej do butelek.
Przepis na nalewkę z ziaren kawy
Nalewka kawowa może też powstać na bazie całych ziaren, bez ich mielenia. Jej przygotowanie trwa co prawda dłużej, ale w tym czasie nie są tracone związki aromatyczne z nasion kawy. Jej składniki nie ulegają też utlenianiu, które ma miejsce przy rozdrabnianiu.
Przepis na nalewkę z całych ziaren kawy
Składniki:
- 20 nasion kawy,
- 20 g cukru (4 łyżeczki),
- 0,5 l wódki 40-45 proc. alk. obj.
Przygotowanie:
- Wsyp do szklanego naczynia kawę i cukier, zalej alkoholem i odstaw na min. 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
- Zlej nalewkę znad kawy i ew. przefiltruj, po czym przelej do mniejszych butelek.
Jak przygotować likier kawowy?
Likier kawowy to rodzaj nalewki, którą przygotowuje się z dodatkiem wanilii. Warto wiedzieć, że ma ona nie tylko działanie aromatyzujące, ale także prozdrowotne. Wykazuje właściwości antystresowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, czym zwiększa korzyści z sięgania po ten przetwór.
Czytaj też: Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj zdrowie zamknięte w butelce
Przepis na likier kawowy
Składniki:
- 100 g kawy ziarnistej,
- 1 laska wanilii,
- 1 l spirytusu 95 proc. alk. obj.,
- 300 g cukru,
- 1 l wody.
Przygotowanie:
- Umieść kawę i wanilię w dużym słoju, zalej spirytusem i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 8 dni.
- Następnie gotuj przez 5 min cukier z wodą aż do rozpuszczenia, po czym roztwór ostudź.
- Dodaj syrop cukrowy do naczynia z kawą, dokładnie wymieszaj, po czym przecedź przez gazę.
- Rozlej nalewkę kawową do butelek i leżakuj w miejscu jw. przez 2 miesiące.
Jakie właściwości ma nalewka kawowa?
Nalewka z kawy jest źródłem składników aktywnych biologicznie, które mają przeważnie korzystny wpływ na organizm. Ich działanie zależy jednak od dawki. Dlatego też trzeba rozpoczynać jej spożywanie od najmniejszych ilości, np. 15 ml (łyżka) dziennie, po czym można zwiększyć je do ok. 50 ml na dzień.
Zobacz też: „Kawa do nosa” może zatrzymać serce
Do najważniejszych związków kawy należy kofeina – alkaloid, który pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Dzięki temu działa pobudzająco, rozjaśnia umysł i zwiększa zużycie energii w organizmie. Przyspiesza też tętno i nasila siłę skurczów serca.
Zobacz: Czy kawa rozpuszczalna jest mniej zdrowa od ziarnistej?
Korzystne działanie mają też inne związki w nasionach kawowca, jak przeciwzapalne polifenole (m.in. kwas chlorogenowy), przeciwmigrenowa trygonelina czy terpeny o działaniu przeciwnowotworowym, choć jednocześnie mogącym sprzyjać miażdżycy. Stąd optymalna dawka kawy i nalewki kawowej będzie dla każdego różna, a może także się zmieniać. O korzyściach zdrowotnych ze spożywania kawy możemy mówić jednak tylko wtedy, gdy nie występują działania uboczne (o nich dalej).
Dla kawy i wyciągów z jej ziaren wykazano działanie m.in.:
- zmniejszające senność i zmęczenie,
- wspierające pracę mózgu i nastrój,
- nasilające wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a dzięki temu wspierające trawienie,
- wspierające przemiany cukrów i przeciwcukrzycowe,
- zwiększające libido,
- przeciw bólom głowy, a także nasilające działanie takich leków, m.in. kwasu acetylosalicylowego (aspiryny),
- słabo moczopędne.
Nalewkę z kawy poleca się w stanach zmęczenia i znużenia, gdy niemożliwy jest wypoczynek, a także w przypadku bólów głowy i niestrawności. W tym ostatnim przypadku pomaga zwłaszcza po zjedzeniu posiłków obfitujących w tłuszcze i białka, najczęściej mięsnych. Wskazaniem w tym przypadku jest niedostateczne zakwaszenie żołądka, ale nie nadkwasota.
Choć kawa ma udowodnione właściwości regenerujące wątrobę i chroniące jej komórki przed uszkodzeniami, działania takiego nie ma niestety nalewka. Powodem jest obecność alkoholu, którego przetwarzanie obciąża ten narząd. Z jego powodu także niektóre właściwości nasion mogą być zniesione w nalewce. Zawiera ona jednak więcej związków tłuszczowych niż napar wodny, w tym również tym przeciwdziałających rozwojowi raka.
Przeciwwskazania do picia kawówki i ważne środki ostrożności
Nalewka z kawy jest napojem alkoholowym i jako taki nie powinna być spożywana przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. To także osoby niepełnoletnie i wszystkie te, które przyjmują leki mogące wchodzić w interakcje z etanolem (jest ich bardzo wiele, a informacje na ten temat są dostępne w ulotce każdego środka oraz w internecie).
Zobacz też: Czy można jeść fusy z kawy?
Przeciwwskazania do spożycia kawówki wynikają także z samych właściwości kawy. Porcje zapewniające 300-600 mg kofeiny dziennie, co odpowiada 6 filiżankom naparu, zwiększają poziom cholesterolu LDL we krwi oraz jej krzepliwość, nasilając zagrożenie rozwojem miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie dawek powyżej 800 mg powoduje rozwój nadciśnienia. Dla przypomnienia: w porcji 10 g kawy znajdują się 4 mg tego związku.
Nadmierna porcja kofeiny powoduje niepokój, bezsenność, palpitacje serca, roztrzęsienie, bóle brzucha, biegunkę, odwodnienie. Dawkę kawy należy dopasować tak, by nie wywoływała tych objawów.
Po kawę i nalewkę z kawy nie powinny sięgać także osoby z problemami takimi, jak:
- nadciśnienie tętnicze,
- jaskra,
- nerwica,
- osteoporoza,
- terapia przeciwzakrzepowa,
- choroby sercowo-krążeniowe u palaczy,
- padaczka,
- biegunka,
- zespół jelita drażliwego.