Spis treści
Nalewka z kakao smakuje jak czekolada, a dodaje energii jak kawa
Kakao, czyli ziarno kakaowe to nasiona kakaowca (Theobroma cacao) wieczniezielonej rośliny z rodziny ślazowatych. Pochodzi ono z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, ale obecnie największe plantacje, gdzie jest uprawiana znajdują się w Afryce. W jednym owocu kakaowca znajduje się 20–60 nasion. Pozyskuje się z nich masę kakaową, masło kakaowe i proszek kakaowy, znane nam właśnie jako kakao.
Kakao zawiera białka, tłuszcze, węglowodany, śluzy, flawonoidy i alkaloidy o działaniu pobudzającym – teobrominę i kofeinę. Jest też bogate w składniki mineralne takie jak magnez, potas, żelazo i wapń.
Zawarte w nasionach kakaowca alkaloidy, a szczególnie teobromina wykazuje działanie pobudzające, wzmacniające koncentrację oraz regenerujące zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao ma także działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co wspomaga przepływ krwi w mózgu. Zawiera również antyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się komórek. Pomaga spalać tłuszcz i przyczynia się do utraty wagi, wspomoże więc odchudzanie.
Te właściwości sprawiają, że kakao i nalewka kakaowa:
działa pobudzająco,
pomaga zmniejszyć stres,
tonizuje i regeneruje,
działa przeciwzapalnie,
wzmacnia odporność,
wspomaga pracę mózgu,
zwiększa koncentrację i poprawia pamięć,
chroni układ sercowo-naczyniowy,
obniża wysokie ciśnienie krwi,
wspomaga odchudzanie.
To kuszące, ale nie jedz tylko nałóż na twarz. Ta maseczka wygładzi zmarszczki
Chociaż wygląda smakowicie, nie jest do buzi tylko na buzię. Czekoladowa maseczka do twarzy na zmarszczki zadziała jak botoks. W naturalny sposób odżywi, rozświetli i wygładzi cerę oraz pomoże pozbyć ...
Jak zrobić nalewkę kakaową? Poznaj prosty przepis na nalewkę czekoladową
Do przygotowania nalewki z kakao najlepiej jest użyć całych ziaren kakaowca, dzięki czemu nalewka zyska więcej wartości odżywczych. Jeśli jednak nie masz dostępu do nasion możesz wykorzystać proszek kakaowy najlepiej z surowego kakao, które również jest wartościowsze niż proszek pozyskiwany z prażonych ziaren. Do przygotowania nalewki kakaowej potrzebujesz:
100 g ziaren kakaowca,
0,75 l wódki 40 proc. alk. obj.,
0,25 l spirytusu 95 proc. alk. obj.,
0,3 l wody,
300 g cukru lub miodu.
Jak zrobić nalewkę z kakao?
Ziarna kakaowca rozdrobnij w młynku do kawy, ale nie miel.
Wsyp do słoika i zalej alkoholem. Zamknij szczelnie słoik.
Maceruj 2 tygodnie codziennie wstrząsając słoikiem.
Po tygodniu do nalewu możesz wrzucić kilka goździków, anyżu lub/i laskę cynamonu czy wanilii.
Następnie odcedź ciemny nalew od ziaren i włóż ekstrakt do zamrażarki na noc.
Rano zeskrob z wierzchu zebrane masło kakaowe.
Do czystego, rozpuszczonego ekstraktu możesz dodać syrop z cukru i wody. W tym celu podgrzej wodę i rozpuść w niej cukier, a następnie dolej do nalewki. Nalewkę możesz też posłodzić samym miodem.
Stosuj ok. 30-40 kropli (rozcieńczonych w wodziejeśli nalewka jest bez syropu cukrowego) 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Nalewki z kakao nie mogą stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Jeśli zażywasz leki na stałe przed użyciem nalewki skonsultuj się z lekarzem.
Dodaj łyżeczkę do kawy, a zrobisz jej najzdrowszą wersję. To dopalacz dla mózgu
Kawa jest smaczna i zdrowa, ale wiele dodatków psuje jej korzystne właściwości. Chcesz zrobić najzdrowszą wersję swojego ulubionego napoju? Dodaj do niej tę przyprawę. To zastrzyk energii, który wspom...