Spis treści
Czym jest zespół jelita drażliwego? Jakie objawy mogą świadczyć o IBS?
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome – IBS) często nazywany jest nadpobudliwością jelita grubego lub jelitem spastycznym. Charakteryzuje się naprzemiennym występowaniem zaparć oraz biegunek. Ze względu na dominujące objawy wyróżnia się trzy postaci choroby:
- biegunkową – występuje u ponad 40 proc. pacjentów. Chory oddaje często stolce o małej objętości. Spożycie nawet niewielkiego posiłku może wywołać niekontrolowane wypróżnienie,
- zaparciową – występuje u ok. 15 proc. pacjentów, znacznie częściej u kobiet niż mężczyzn,
- mieszaną – choruje na nią ok 45 proc. pacjentów. Charakteryzuje się naprzemiennymi i długimi okresami biegunek oraz zaparć.
Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o zespole jelita drażliwego
Niestety konkretna przyczyna rozwoju IBS nie jest do końca znana. Sugeruje się, że zespół jelita drażliwego występuje znacznie częściej u osób z zaburzeniami psychoemocjonalnymi (depresja, nerwica, stany lękowe). Dodatkowo czynnikiem mogącym zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby jest przebycie infekcji przewodu pokarmowego.
Według klasyfikacji ICD-10 o zespole jelita drażliwego mówimy, gdy problemy jelitowe:
- występują jednocześnie,
- nawracają przynajmniej od 6 miesięcy,
- pojawiały się przez 3 ostatnie miesiące,
- są odczuwane przez co najmniej 3 dni w miesiącu,
- nie wynikają ze zmian w tkankach i narządach.
Dieta FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Dieta ta jest jadłospisem o niskiej zawartości składników fermentujących w jelitach. W wyniku szeregu reakcji zwiesza się produkcja gazów w jelicie, przez co przyspiesza się jego motoryka i pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
Zobacz też: Po czym poznać, że jelita chorują? Dolegliwości, które powinny zaniepokoić
Niektóre produkty są szczególnie zakazane w diecie FODMAP i należą do nich:
- mleko i produkty mleczne (dozwolone są jedynie sery długodojrzewające, takie jak ementaler, cheddar, grana padano),
- produkty zawierające gluten – pszenica, żyto, orkisz, owies, jęczmień,
- orzechy włoskie, pistacje, migdały,
- rośliny strączkowe, ze względu na właściwości gazotwórcze,
- miód i syrop z agawy,
- owoce – arbuz, awokado, wiśnie i czereśnie, grejpfruty, jabłka, mango, brzoskwinie i nektarynki, śliwki i wszystkie suszone owoce,
- warzywa – brokuły, kalafior, brukselka, buraki, czosnek i cebula, kapusta, kukurydza, pieczarki, szparagi.
- Zespół jelita drażliwego – nowe spojrzenie na etiopatogenezę Przegląd Gastroenterologiczny
- How to institute the low - FODMAP diet Gastroenterology and Hepatology