Nie tylko do mojito. Weź te tropikalne owoce i przygotuj z nich tradycyjny, zdrowy trunek. Poprawi trawienie, przyspieszy odchudzanie

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Mniej popularna krewna cytryny sprawdzi się nie tylko do robienia egzotycznych drinków, ale też tradycyjnej, zdrowotnej nalewki. Limonkówka poprawi trawienie, zwalczy zaparcia i niestrawność, pomoże w odchudzaniu i wesprze układ odpornościowy w czasie walki z przeziębieniem czy grypą. Zobacz, jak przygotować nalewkę z limonki krok po kroku.

Spis treści

Jak przygotować nalewkę z limonki krok po kroku? Wykorzystaj te składniki

Kwasy organiczne zawarte w limonce zwiększają wydzielanie śliny oraz kwasów trawiennych i dzięki temu wspomagają trawienie.
Kwasy organiczne zawarte w limonce zwiększają wydzielanie śliny oraz kwasów trawiennych i dzięki temu wspomagają trawienie.
NikiLitov/gettyimages.com

Limonka to mniej popularna kuzynka cytryny. Znana jest głównie jako dodatek do popularnego drinka mojito, jednak możesz z niej przygotować także tradycyjny trunek, jakim jest nalewka z limonek na spirytusie. Do zrobienia go potrzebujesz tylko 5 składników:

  • 2 kg limonek bio,

  • 1 litr spirytusu 90 proc. alk. obj.,

  • 1 litr wody,

  • 400-500 g cukru lub miodu,

  • skórka otarta z 4-5 limonek.

Jak przygotować nalewkę z limonki krok po kroku?

  1. Limonki sparz wrzątkiem, pokrój i wyciśnij z nich sok.

  2. Z 4-5 limonek najpierw zetrzyj skórkę za pomocą obieraczki lub tarki do owoców. Omijaj jednak białą warstwę, która znajduje się pod skórką i jest gorzka.

  3. Wyciśnięty sok wlej do szklanego słoja, dodaj alkohol i rozpuść w płynie cukier lub miód.

  4. Dodaj otarte skórki z limonki, zakręć słój i pozostaw do maceracji na dobę.

  5. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, aby odcedzić z niej skórki. Jeśli zostaną one dłużej w nalewce mikstura może nabrać goryczki.

  6. Przelej nalewkę do butelek i pozostaw jeszcze na 1-2 tygodnie, a minimum 3 dni.

  7. Po tym czasie nalewka z limonki jest gotowa do spożycia.

  8. Limonkówkę pij w ilościach leczniczych 10-50 ml dziennie, podzielone na kilka porcji w ciągu dnia.

Jakie właściwości zdrowotne ma nalewka z limonki?

Limonka (Citrus aurantifolia), inaczej lima, limona, limetka lub limeta kwaśna to niewielkie tropikalne drzewo lub krzew dorastające do 5 metrów wysokości. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Południowo-Wschodniej, a obecnie jest uprawiana głównie w Brazylii, Meksyku, Argentynie, Indiach i Turcji.

Owoce limonki są niewielkie o średnicy 3–5 cm, okrągłe i mają woskową skórkę o żółtozielonym lub zielonym kolorze. Limonka to bliska krewna cytryny. Tak jak ona ma intensywnie kwaśny, orzeźwiający smak i należy do owoców cytrusowych. Różni się jednak od niej nie tylko wielkością i kolorem, ale także zawartością składników odżywczych. Limonka ma nieco mniejwitaminy C od cytryny. Poza tym w jej składzie znajdziemy witaminy takie jak A, B i D oraz wapń, potas i fosfor, a także fitoskładniki takie jak flawonoidy, flawony, flawanony, naryngeninę, triterpenoidy i limonoidy.

Limonka jest też niskokaloryczna: 100 g dostarcza 30 kcal. Dodatkowo zawarte w niej kwasy organiczne zwiększają wydzielanie śliny oraz kwasów trawiennych i dzięki temu wspomagają trawienie. To sprawia, że nalewka z limonki przyspiesza trawienie i perystaltykę jelit, niweluje niestrawność i zaparcia, usprawnia przemianę materii, a więc wspomaga także odchudzanie.

Witamina C zawarta w limonce jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że likwiduje wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się, a więc odmładza, korzystnie wpływa na wygląd skóry i cery, wygładza zmarszczki i rozjaśnia przebarwienia. Wzmacnia także odporność, warto więc wykorzystać nalewkę w czasie przeziębienia, grypy czy COVID-19, bo ułatwi i przyspieszy leczenie. Limonka ma też właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zwalcza bakterie E. coli odpowiedzialne za zakażenia układu moczowego.

Limonka posiada właściwości:

  • antybakteryjne,

  • przeciwwirusowe,

  • przeciwzapalne,

  • antyoksydacyjne,

  • przeciwgrzybicze,

  • przeciwpasożytnicze,

  • przeciwbólowe,

  • przeciwnowotworowe.

Jak długo można przechowywać nalewkę z limonki? Z czym najlepiej ją podawać?

Zamknięta nalewka może być przechowywana przez długie lata. Po otwarciu nalewka z limonki swoje właściwości zdrowotne i walory smakowe zachowa przez ok. 1-2 lata. Warto więc domowej roboty limonkówkę rozdzielić w mniejsze butelki, aby na dłużej zachować cenny dla zdrowia trunek.

Nalewkę z limonki można pić samą w ilościach leczniczych, czyli 10-50 ml dziennie. Takie same ilości można też dodawać do herbaty lub robić z niej drinki podobne do mojito mieszając limonkówkę z sokami, aby nadać jej inny wyjątkowy smak. Takie rozwiązanie z pewnością sprawdzi się podczas nadchodzącego sylwestra.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia