Spis treści
Sprawdź, czy pijesz za dużo kawy. Jakie są objawy przedawkowania kofeiny?
W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i może zmniejszyć ryzyko wylewu, a także śmierci spowodowanej chorobą wieńcową lub udarem mózgu.
Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny
Kofeina i jej pozytywny wpływ na zdrowie
Kofeina jest naturalnym związkiem pochodzenia roślinnego. Występuje m.in. w liściach krzewu herbacianego, nasionach kakaowca czy owocach drzewa kawowego. Picie kawy i herbaty stało się na tyle popularne, że prawie 90 proc. osób dorosłych codziennie spożywa kofeinę.
Sprawdź też: Dlaczego lepiej nie pić kawy przed zakupami? Powód ucieszy sprzedawców. Serwowanie darmowej kawy może się opłacać
W wielu badaniach podkreśla się pozytywny wpływ picia kawy na funkcjonowanie organizmu. Umiarkowane spożycie samej kofeiny w ilości 100-400 mg dziennie (1-4 filiżanki kawy) wywiera korzystne działanie na organizm, m.in.:
- poprawia pracę układu nerwowego,
- redukuje zmęczenie,
- zwiększa wydolność fizyczną,
- ułatwia zapamiętywanie nowych informacji,
- poprawia koncentrację,
- pobudza trawienie,
- zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie,
- nasila spalanie tkanki tłuszczowej.
Przedawkowanie kofeiny
Kofeina bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga najwyższe stężenie we krwi po 0,5-2 godzin od spożycia. Warto wspomnieć, że nie kumuluje się ona w organizmie i jest w całości metabolizowana w wątrobie.
Czytaj także: Siedzisz godzinami? Grozi ci udar i cukrzyca. Pij ten jeden napój, a zmniejszysz ryzyko śmierci
Tempo przemian kofeiny jest uwarunkowane m.in. obecnością żywności w przewodzie pokarmowym oraz jej rodzajem. Sugeruje się m.in., że pietruszka, seler i marchew spowalniają tempo metabolizowania kofeiny, natomiast brokuły, kalafior oraz kapusta – przyspieszają.
Kofeinę można przedawkować. Szacuje się, że jej doustna dawka śmiertelna wynosi ok. 10 g, co odpowiada 80 filiżankom espresso wypitym jedna po drugiej.
Zobacz też: 7 ukrytych zalet kawy. Od przyspieszenia zrobienia kupy po zapobieganie rozwojowi raka
Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Niestety, przedawkowanie kofeiny wiąże się z pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Co jednak ważne, tolerancja tego związku jest u każdego inna i może zmieniać się z czasem.
Zobacz także: Tych leków nie popijaj kawą. Możesz doprowadzić do nadciśnienia, krwotoku i psychozy
- Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie Roczniki Państwowego Zakładu Higieny
- Low-to-Moderate Coffee Intake in Midlife Tied to Heart Benefits Medscape
- Heart symptoms may influence how much coffee people drink Medical News Today