Już jedna garść robi różnicę! Migdały to samo dobro. Działają przeciwzmarszczkowo, pomagają regulować ciśnienie, cholesterol oraz cukier

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Badania pokazują, że jedzenie migdałów reguluje apetyt, zmniejszając chęć podjadania i sprawiając, że przyjmujemy mniej kalorii w ciągu dnia.
Badania pokazują, że jedzenie migdałów reguluje apetyt, zmniejszając chęć podjadania i sprawiając, że przyjmujemy mniej kalorii w ciągu dnia. Karolina Grabowska
Migdały to nasiona do zadań specjalnych. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy oraz dużej ilości błonnika, białka, magnezu i witaminy E, wpływają dobroczynnie na cerę, wspomagają pracę serca oraz są polecane kobietom w ciąży. Mogą także poprawić nastrój i pomóc w schudnięciu! Sprawdź, na co jeszcze może pomóc jedzenie migdałów i kto nie może korzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Spis treści

Gdzie i jak rosną migdały? Do czego są wykorzystywane?

Migdały to jadalne nasiona śliwy migdału (Prunus dulcis), nazywanej drzewem migdałowym lub migdałowcem zwyczajnym. Roślina przyjmuje formę niewielkiego drzewa lub krzewu. Pochodzi z Azji Mniejszej i Środkowej, ale obecnie Stany Zjednoczone Ameryki są jej największym producentem na świecie.

Zobacz: Masło orzechowe to odżywczy superprodukt również dla pacjentów

Migdały sprzedawane w sklepach mają usuniętą skorupę, pod którą znajduje się jadalny orzech. Zazwyczaj można je kupić surowe lub prażone. Są także wykorzystywane do produkcji:

  • mleka migdałowego,
  • oleju migdałowego,
  • masła migdałowego,
  • mąki migdałowej.

Migdały są również bazą słodkiej pasty używanej w cukiernictwie, czyli marcepanu.

Wartości odżywcze migdałów. Czego zawierają najwięcej?

Migdały zaliczane są do tzw. superfoods, czyli pokarmów naturalnych, które mają wyjątkowo dużo substancji odżywczych. W 100-gramowej porcji migdałów znajdziemy ok. 580 kcal oraz:

  • 21,2 g białka,
  • 52 g tłuszczu,
  • 4,7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • 21,7 g węglowodanów,
  • 3,9 g cukrów,
  • 12,2 g błonnika.

Migdały zawierają większe ilości błonnika, witaminy E i ryboflawiny niż jakiekolwiek orzechy. Są również jednym z najlepszych źródeł trudnego do uzyskania magnezu, jak i dostarczają 6 gramów białka roślinnego w każdej garści. Znajdziemy w nich także:

  • cynk,
  • kwas foliowy,
  • mangan,
  • miedź,
  • niacynę,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B.

Migdały i ich właściwości. Czy wspomagają odchudzanie i można jeść je będąc w ciąży?

Powodów do jedzenia migdałów jest wiele. Ze względu na bogactwo składników odżywczych wspierają organizm na wielu płaszczyznach.

Znajdziemy w nich m.in. silne przeciwutleniacze, w tym witaminę E, pomagające chronić komórki przed stresem oksydacyjnymi, który jest głównym czynnikiem starzenia się komórek i licznych chorób. Antyoksydanty w dużej mierze skoncentrowane są w brązowej warstwie skórki migdałów, dlatego najlepiej jeść je w wersji nieblanszowanej.

Badanie kliniczne z udziałem 60 palaczy płci męskiej wykazało, że w ciągu czterech tygodni około 84 gramów migdałów spożywanych dziennie, zmniejszyło biomarkery stresu oksydacyjnego o 23-34 proc.

Migdały, mimo dość wysokiej kaloryczności, są jedną z ulubionych przekąsek osób znajdujących się na diecie. Mają niską zawartość węglowodanów, a wysoką białka i błonnika, które zwiększają uczucie sytości. Badania potwierdzają, że jedzenie codziennie porcji migdałów o wadze 43 gramów, znacznie zmniejsza głód i apetyt.

Co ciekawe, naukowcy korzystający z nowej metody badawczej, biorący pod uwagę biodostępność, wykazali, że migdały dostarczają mniej kalorii niż zakładano.

Z całych niepalonych migdałów wchłania się o 25 proc. mniej kalorii, podczas gdy całe prażone migdały dostarczają o 19 proc. mniej kalorii, a posiekane prażone migdały o 17 proc. mniej, w porównaniu z liczbą kalorii wymienioną na etykietach żywieniowych.

Czytaj także: Chcesz schudnąć? Jedz migdały. Zmniejszają apetyt, a także ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia. Sprawdź, ile ich jeść dziennie

Po migdały powinny sięgać także kobiety w ciąży, aby uzupełnić braki kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Migdały są także polecane, jako naturalny środek łagodzący zgagę i nudności.

Wpływ migdałów na skórę – mogą opóźnić procesy starzenia i chronić przed promieniowaniem UVB

Migdały cenione są także za swoje dobroczynne działanie na skórę. Naukowcy przypuszczają, że odpowiadają za to m.in. witamina E i niacyna.

– Badania na kobietach po menopauzie wykazały, że spożywanie dwóch porcji migdałów (ok. 60 gramów) dziennie może pomóc zmniejszyć zmarszczki i zmiany pigmentacyjne skóry – mówi dietetyczka, Toby Smithson i dodaje, że nasilenie zmarszczek zmniejszyło się u badanych o 16 proc., a intensywność zmian pigmentacyjnych na twarzy o 20 proc.

Zobacz również: Produkty, które przedłużają kobiecą młodość

Ponadto badanie przeprowadzone przez UCLA wykazało, że jedzenie migdałów w znaczący sposób chroni nasza skórę przed promieniami UVB podczas opalania.

Naukowcy spekulują, że dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, kwercetyna i inne związki fenolowe i polifenolowe znajdujące się w migdałach, mogą być odpowiedzialne za zwiększoną fotoprotekcję przed światłem UVB.

Migdały jako źródło magnezu. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca

Migdały są także bardzo dobrym źródłem magnezu, składnika mineralnego, który bierze udział w ponad trzystu procesach zachodzących w organizmie, w tym w także w kontroli poziomu cukru we krwi. Jego wysokie spożycie może pomóc w zapobieganiu zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, a także w regulowaniu ciśnienia krwi.

Jedna porcja (56 gramów) migdałów, pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na magnez.

Badania pokazują także, że spożywanie jednej do dwóch garści migdałów dziennie, może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu oraz zapobiec jego utlenianiu, co jest kluczowym krokiem w rozwoju chorób serca.

Przeciwskazania do jedzenia migdałów

Podstawowym przeciwskazaniem do jedzenia migdałów jest uczulenie na albuminę oraz konglutynę gamma, które mogą odpowiadać za reakcje alergiczne w kontakcie z tymi nasionami. Migdałów nie powinny spożywać osoby z niewydolnością nerek – szczególnie w okresie dializowania, a także borykające się z kamicą żółciową, ponieważ nasiona owoców migdałowca mogą nasilać powstawanie kolejnych kamieni.

Źródła:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia