Spis treści
- Gdzie i jak rosną migdały? Do czego są wykorzystywane?
- Wartości odżywcze migdałów. Czego zawierają najwięcej?
- Migdały i ich właściwości. Czy wspomagają odchudzanie i można jeść je będąc w ciąży?
- Wpływ migdałów na skórę – mogą opóźnić procesy starzenia i chronić przed promieniowaniem UVB
- Migdały jako źródło magnezu. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca
- Przeciwskazania do jedzenia migdałów
Gdzie i jak rosną migdały? Do czego są wykorzystywane?
Migdały to jadalne nasiona śliwy migdału (Prunus dulcis), nazywanej drzewem migdałowym lub migdałowcem zwyczajnym. Roślina przyjmuje formę niewielkiego drzewa lub krzewu. Pochodzi z Azji Mniejszej i Środkowej, ale obecnie Stany Zjednoczone Ameryki są jej największym producentem na świecie.
Zobacz: Masło orzechowe to odżywczy superprodukt również dla pacjentów
Migdały sprzedawane w sklepach mają usuniętą skorupę, pod którą znajduje się jadalny orzech. Zazwyczaj można je kupić surowe lub prażone. Są także wykorzystywane do produkcji:
- mleka migdałowego,
- oleju migdałowego,
- masła migdałowego,
- mąki migdałowej.
Migdały są również bazą słodkiej pasty używanej w cukiernictwie, czyli marcepanu.
Wartości odżywcze migdałów. Czego zawierają najwięcej?
Migdały zaliczane są do tzw. superfoods, czyli pokarmów naturalnych, które mają wyjątkowo dużo substancji odżywczych. W 100-gramowej porcji migdałów znajdziemy ok. 580 kcal oraz:
- 21,2 g białka,
- 52 g tłuszczu,
- 4,7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
- 21,7 g węglowodanów,
- 3,9 g cukrów,
- 12,2 g błonnika.
Migdały zawierają większe ilości błonnika, witaminy E i ryboflawiny niż jakiekolwiek orzechy. Są również jednym z najlepszych źródeł trudnego do uzyskania magnezu, jak i dostarczają 6 gramów białka roślinnego w każdej garści. Znajdziemy w nich także:
- cynk,
- kwas foliowy,
- mangan,
- miedź,
- niacynę,
- potas,
- żelazo,
- witaminy z grupy B.
Migdały i ich właściwości. Czy wspomagają odchudzanie i można jeść je będąc w ciąży?
Powodów do jedzenia migdałów jest wiele. Ze względu na bogactwo składników odżywczych wspierają organizm na wielu płaszczyznach.
Znajdziemy w nich m.in. silne przeciwutleniacze, w tym witaminę E, pomagające chronić komórki przed stresem oksydacyjnymi, który jest głównym czynnikiem starzenia się komórek i licznych chorób. Antyoksydanty w dużej mierze skoncentrowane są w brązowej warstwie skórki migdałów, dlatego najlepiej jeść je w wersji nieblanszowanej.
Badanie kliniczne z udziałem 60 palaczy płci męskiej wykazało, że w ciągu czterech tygodni około 84 gramów migdałów spożywanych dziennie, zmniejszyło biomarkery stresu oksydacyjnego o 23-34 proc.
Migdały, mimo dość wysokiej kaloryczności, są jedną z ulubionych przekąsek osób znajdujących się na diecie. Mają niską zawartość węglowodanów, a wysoką białka i błonnika, które zwiększają uczucie sytości. Badania potwierdzają, że jedzenie codziennie porcji migdałów o wadze 43 gramów, znacznie zmniejsza głód i apetyt.
Co ciekawe, naukowcy korzystający z nowej metody badawczej, biorący pod uwagę biodostępność, wykazali, że migdały dostarczają mniej kalorii niż zakładano.
Z całych niepalonych migdałów wchłania się o 25 proc. mniej kalorii, podczas gdy całe prażone migdały dostarczają o 19 proc. mniej kalorii, a posiekane prażone migdały o 17 proc. mniej, w porównaniu z liczbą kalorii wymienioną na etykietach żywieniowych.
Po migdały powinny sięgać także kobiety w ciąży, aby uzupełnić braki kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Migdały są także polecane, jako naturalny środek łagodzący zgagę i nudności.
Wpływ migdałów na skórę – mogą opóźnić procesy starzenia i chronić przed promieniowaniem UVB
Migdały cenione są także za swoje dobroczynne działanie na skórę. Naukowcy przypuszczają, że odpowiadają za to m.in. witamina E i niacyna.
– Badania na kobietach po menopauzie wykazały, że spożywanie dwóch porcji migdałów (ok. 60 gramów) dziennie może pomóc zmniejszyć zmarszczki i zmiany pigmentacyjne skóry – mówi dietetyczka, Toby Smithson i dodaje, że nasilenie zmarszczek zmniejszyło się u badanych o 16 proc., a intensywność zmian pigmentacyjnych na twarzy o 20 proc.
Zobacz również: Produkty, które przedłużają kobiecą młodość
Ponadto badanie przeprowadzone przez UCLA wykazało, że jedzenie migdałów w znaczący sposób chroni nasza skórę przed promieniami UVB podczas opalania.
Naukowcy spekulują, że dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, kwercetyna i inne związki fenolowe i polifenolowe znajdujące się w migdałach, mogą być odpowiedzialne za zwiększoną fotoprotekcję przed światłem UVB.
Migdały jako źródło magnezu. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę serca
Migdały są także bardzo dobrym źródłem magnezu, składnika mineralnego, który bierze udział w ponad trzystu procesach zachodzących w organizmie, w tym w także w kontroli poziomu cukru we krwi. Jego wysokie spożycie może pomóc w zapobieganiu zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2, a także w regulowaniu ciśnienia krwi.
Jedna porcja (56 gramów) migdałów, pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na magnez.
Badania pokazują także, że spożywanie jednej do dwóch garści migdałów dziennie, może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu oraz zapobiec jego utlenianiu, co jest kluczowym krokiem w rozwoju chorób serca.
Przeciwskazania do jedzenia migdałów
Podstawowym przeciwskazaniem do jedzenia migdałów jest uczulenie na albuminę oraz konglutynę gamma, które mogą odpowiadać za reakcje alergiczne w kontakcie z tymi nasionami. Migdałów nie powinny spożywać osoby z niewydolnością nerek – szczególnie w okresie dializowania, a także borykające się z kamicą żółciową, ponieważ nasiona owoców migdałowca mogą nasilać powstawanie kolejnych kamieni.
Źródła:
- Nuts, almonds [Includes USDA commodity food A256, A264] Nutrition Data
- One Major Effect of Eating Almonds, Says Dietitian Eat This, Not That!
- 9 Evidence-Based Health Benefits of Almonds Healthline
- Secret Effects of Eating Almonds, Says Science Eat This, Not That!