Spis treści
Superfoods – co to jest superżywność?
Superfoods to produkty wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i inne bioaktywne substancje, a dzięki temu uznawane za szczególne ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Po polsku noszą nazwy takie jak superprodukty i superżywność.
Tych superfoods warto spróbować!
Należy przy tym pamiętać, że są to terminy umowne, ponieważ naukowa definicja superfoods nie istnieje. Co więcej, używanie tego słowa i jego synonimów na opakowaniach produktów spożywczych jest zabronione od ponad dekady przez Unię Europejską, jeżeli nie towarzyszy mu oświadczenie zdrowotne (ang. health claim) odnośnie udowodnionego korzystnego działania zdrowotnego danego wyrobu.
Lista superfoods. Polecane superprodukty polskie
Lista superfoods jest naprawdę długa – to nawet więcej niż 100 pozycji! Dominują na niej produkty pochodzenia roślinnego, choć niektórzy wymieniają również te odzwierzęce, jak np. mięso łososia.
Do najpopularniejszych superfoods należą m.in.:
- jagody goji,
- korzeń maca,
- algi spirulina,
- algi chlorella,
- owoce morwy,
- owoce noni,
- imbir,
- kurkuma,
- czosnek,
- papryka chili,
- cytrusy,
- granaty,
- zielona herbata liściasta,
- matcha,
- awokado,
- warzywa kapustowate,
- komosa ryżowa,
- amarantus,
- sezam,
- zielony jęczmień,
- zielona pszenica,
- liście moringi,
- miód Manuka.
Witamina F – co nam daje i gdzie ją znaleźć? Właściwości zdrowotne kwasów LA i ALA
Witamina F znana jest głównie jako składnik kosmetyków, lecz jej znaczenie dla naszego zdrowia jest zdecydowanie większe. Ta mieszanka kwasów tłuszczowych wpływa m.in. na pracę serca i reguluje poziom...
Superżywność możemy znaleźć nawet na rodzimym „podwórku” – do polskich superfoods (i kolejnych na ich wspólnej liście) należą m.in.:
- owoce jagodowe,
- siemię lniane,
- jarmuż,
- buraki,
- nasiona konopi,
- orzechy włoskie,
- nasiona dyni,
- kasza jaglana,
- dzikie owoce,
- kiszonki,
- pyłek pszczeli.
Superprodukty nawet z najdalszych krajów są coraz liczniej obecne na sklepowych półkach, nie mówiąc już o sprzedaży przez internet. Często występują w postaci suszonej, a dokładniej – liofilizowanej, czyli poddanej procesowi odparowania wody w stanie zamrożonym w próżni. Taka obróbka sprawia, że żywność zachowuje maksimum swoich związków odżywczych.
Choć wiele z cennych produktów mamy na co dzień na naszych talerzach, warto czasem sięgnąć po coś dodatkowego i wzbogacić swoje posiłki zarówno pod względem odżywczym, jak i smakowym.
Czy superfoods są naprawdę zdrowe?
Sięganie po superżywność to na pewno korzyść dla zdrowia, o ile takie produkty są elementem zbilansowanej diety, a przy tym są dobrej jakości.
Sięganie nawet po najdroższe superfoods nie zastąpi więc urozmaiconego menu, a sam fakt wyboru konkretnego produktu nie wystarczy – zwłaszcza w przypadku produktów z Chin. Przykładem są słynące ze swojej zdrowotności jagody goji, których owoce są często zanieczyszczone nawet w widoczny sposób i mogą nie być właściwą odmianą zalecaną do konsumpcji.
W przypadku wyrobów importowanych i pochodzących od nieznanych producentów polecanym rozwiązaniem jest wybór produktów z rolnictwa ekologicznego lub posiadających odpowiednie certyfikaty jakości.
Te superfoods warto spróbować!