Spis treści
Dlaczego warto jeść bakalie? Wartości odżywcze suszonych owoców
Po suszone owoce najchętniej sięgamy jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Chętnie dodajemy je do porannej porcji owsianki lub zjadamy jako popołudniową przekąskę.
Sprawdź również: Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Efekty zobaczysz m.in. na skórze
Suszone owoce powstają przez usunięcie wody z dojrzałych owoców za pomocą różnych metod suszenia. W tym procesie otrzymujemy pożywną przekąskę niewielkich rozmiarów, którą można długo przechowywać.
Po suszone owoce warto sięgać, kiedy przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. Są także wartościowym elementem diety dla wegan i wegetarian. W szczególności suszone daktyle są doceniane jako składnik wielu słodkich przekąsek m.in. batonów, kremów i koktajli.
Suszone owoce cenione są jako źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika – zawierają go do 3,5 raza więcej niż surowe owoce. W poszczególnych owocach znajdują się m.in.:
- magnez,
- potas,
- żelazo,
- przeciwutleniacze,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina K.
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, co kryją w sobie suszone owoce?
Już jedna garść robi różnicę! Migdały działają na skórę, cholesterol i nastrój
Migdały to nasiona do zadań specjalnych. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy oraz dużej ilości błonnika, białka, magnezu i witaminy E, wpływają dobroczynnie na cerę, wspomagają pracę serca oraz są pol...
Kto powinien unikać suszonych owoców? Środki ostrożności i przeciwskazania
Suszone śliwki, daktyle, morele oraz figi i rodzynki to wyjątkowo kaloryczne owoce suszone. Powinny znaleźć się w diecie osób, chcących przybrać na wadze, ale pozostali zawsze powinni pamiętać o tym, że nawet kilka sztuk może dostarczyć dodatkową, nieplanowaną porcję kalorii i cukru.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, sięgając po suszone owoce? Zawsze należy sprawdzić ich skład na opakowaniu. Wiele z nich jest suszonych z dodatkiem cukru lub słodkiej polewy, co z pewnością nie podnosi ich walorów zdrowotnych.
Warto też zrezygnować z tych, które zawierają siarczany, występujące często pod nazwą E220. Dodaje się je, aby owoce zachowały ładny kolor. Jednak ich dodatek może wywołać niepożądane reakcje u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym lub astmą.
Ze względu na dużą zawartość potasu i cukru w suszonych owocach, od jedzenia niektórych z nich powinny się powstrzymać osoby, które cierpią na cukrzycę i choroby nerek.
Idealny słodki napój na dziś. Rozgrzeje i poprawi nastrój
Gorąca czekolada to jeden z zimowych „comfort food”. Kubek tego aromatycznego napoju to prawdziwa przyjemność dla zmysłów, ale na jego piciu skorzystają także mózg i serce. Wbrew powszechnej opinii ni...
Źródła:
- 11 Healthy, High-Calorie Fruits to Help You Gain Weight Healthline
- Dried Fruit: Good or Bad? Healthline