https://stronazdrowia.pl
reklama

Mówię „stop jesiennej chandrze”! Odkryj, co jeść, aby poprawić swój nastrój

Anna Daniluk
Jednym z rozgrzewających dań na jesień poprawiających samopoczucie jest makaron pełnoziarnisty z sosem z papryki i orzechami.
Jednym z rozgrzewających dań na jesień poprawiających samopoczucie jest makaron pełnoziarnisty z sosem z papryki i orzechami. fot. Ira1609/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jesienią częściej odczuwam spadki energii, większą drażliwość i potrzebę „rozgrzania od środka”. Wspieram się, tym co kładę na talerzu. Składniki bogate w tryptofan, magnez, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany wspierają produkcję serotoniny. Podpowiadam, co jeść, aby mieć dobry nastrój.

Spis treści

Jedzenie na poprawę nastroju

Postaw na produkty, które mają składniki wspierające układ nerwowy. Wśród nich są tłuste ryby, czyli źródło kwasów omega-3 wspierających koncentrację i równowagę emocjonalną. W spiżarni przechowuj też orzechy, pestki dyni i słonecznika, które dostarczają magnezu i zdrowych tłuszczów. Jesienią nie może zabraknąć też błonnika z warzyw korzeniowych stabilizujących apetyt i regulujących trawienie. Co więcej, zdrowe jelita wpływają na dobre samopoczucie. Dlatego zachęcam do jedzenia fermentowanych produktów mlecznych, które są bogate w białko i probiotyki. Na deser sięgam po banany, kakao, jajka i smażę apetyczne naleśniki. Te produkty zawierają tryptofan i naturalne składniki wspierające produkcję serotoniny, niezwykle potrzebnej, gdy mamy niewielki dostęp do słońca.  Zebrałam 3 dania, które dodadzą dawkę energii i poprawią nastrój niejednego ponuraka.

Miska z pieczonym łososiem, dynią i komosą

To danie łączy białko i kwasy omega-3 z łososia, sycące węglowodany z komosy i naturalną słodycz dyni bogatą w beta-karoten. Podaję wszystko w jednej misce, skrapiam oliwą i dodaję garść pestek dyni. Idealne, kiedy potrzebujesz jednocześnie ciepła i lekkości.

Makaron pełnoziarnisty z sosem z pieczonej papryki i orzechami włoskimi

Pełnoziarnisty makaron daje stabilną energię, papryka dostarcza witaminy C, a orzechy magnezu i zdrowych tłuszczów. Gotowe danie smakuje świetnie na rodzinny obiad, bo jest prosta, aromatyczna i sycąca, a jednocześnie lekka. Czasami dorzucam porcję startego sera długo dojrzewającego, który również wpływa na poprawę humoru.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z warzywami korzeniowymi

Soczewica to świetne źródło białka i żelaza, a marchew, pietruszka i seler stabilizują apetyt i sycą na długo. Dodaję do zupy przyprawy poprawiające trawienie, czyli kurkumę lub imbir, a także zyskuję ostry smak. Taką zupą łatwo nakarmisz całą rodzinę i masz pewność, że każdy zje coś odżywczego.

Jak planować jedzenie na dobry nastrój?

Gdy jestem zabiegana i mam niewiele czasu, gotuję większą porcję i przechowuję w lodówce, żeby mieć zawsze gotową bazę posiłku. Łącz białko, zdrowe tłuszcze i złożone węglowodany w każdym daniu, dzięki temu trzymam apetyt w ryzach. Korzystam z sezonowych warzyw, bo są świeże, tańsze i bogatsze w składniki odżywcze. Na rodzinne spotkania wybieraj dania „z jednego garnka”, które łatwo podać i odgrzać. Zachęcam cię też do wybierania rozgrzewających zup takich jak kapuśniak z kiszonej kapusty, krupnik lub grochówka.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech te proste wskazówki zmotywują cię do zdrowego gotowania i jedzenia przysmaków walczących z jesienną chandrą. Smacznego!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia