Spis treści
Nalewka z migdałów na wzmocnienie organizmu. Wypróbuj prosty przepis
Nalewka z migdałów ma charakterystyczny, przyjemny i słodkawy zapach, przypominający marcepan, czyli słodką masę ze zmielonych migdałów. Jej przygotowanie trwa nieco czasu, ale warto poczekać, aby cieszyć się niezwykłym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami tego trunku. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz tych składników:
- 1 kg migdałów,
- 2 goździki,
- 5 g mielonego cynamonu,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 litr wódki 70 proc. zaw. alk. (zrobionej z 0,5 l spirytusu 95 proc. i 0,5 l wódki 40 proc. lub 1l spirytusu i 400 ml wody),
- cukier lub syrop cukrowy ( z 250 ml wody i 250 g cukru) do smaku.
Jak przygotować nalewkę z migdałów?
- Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Dzięki temu nalewka nie będzie gorzka.
- Migdały posiekać, wsypać do szklanego, wyparzonego słoja i zalać alkoholem.
- Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać naczyniem.
- Po miesiącu zlać płyn i dodać do niego skórkę z cytryny bez białego miąższu od spodu, cynamon i goździki.
- Odstawić nalewkę w ciemne miejsce na 1 tydzień.
- Po tym czasie płyn przefiltrować i wymieszać z cukrem lub syropem cukrowym.
- Gotową nalewkę rozlać do szklanych, wyparzonych we wrzątku butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z migdałów jest gotowa.
- Nalewkę migdałową pić po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie.
Właściwości migdałów. Jak działa nalewka migdałowa?
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego (Prunus dulcis). Wyróżnia się dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Migdały słodkie są częściej hodowane i wykorzystywane ze względu na ich smak i właściwości. Migdały gorzkie zawierają spore ilości amigdaliny, podczas której rozkładu wydziela się silnie trujący kwas pruski, dlatego są mniej chętnie uprawiane.
W migdałach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji takich jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-6 i omega-9), błonnik, białko, magnez, miedź, mangan, cynk, żelazo, witamina E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). W migdałach znajduje się również wysoka zawartość argininy, czyli aminokwasu, wchodzącego w skład karnityny poprawiającej wydolność mięśni. 100 g migdałów zawiera ok. 580 kcal.
Dzięki temu migały:
- obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą HDL,
- regulują ciśnienie krwi,
- wspomagają pracę serca,
- działają antyoksydacyjnie,
- spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- ułatwiają odchudzanie, dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej,
- regulują apetyt,
- zapobiegają otyłości i cukrzycy typu 2,
- łagodzą zgagę i nudności, dlatego polecane są kobietom w ciąży.
Nalewka z migdałów ma właściwości ogólnie wzmacniające organizm i zwiększające jego wydolność. Regularnie spożywana w małych dawkach dodaje energii i witalności.
Przeciwwskazania do picia nalewki z migdałów
Nalewka ze względu na zawartość alkoholu niewskazana jest w przypadku:
- kobiet w ciąży i karmiących piersią,
- dzieci i młodzieży do lat 18,
- osób z chorobą alkoholową,
- osób z nietolerancją alkoholu.
Migdałów nie powinny także spożywać osoby z niewydolnością nerek (szczególnie w czasie dializowania),osoby chorujące na kamicę żółciową (aby nie dopuścić do powstawania kolejnych kamieni) oraz alergicy uczuleni na migdały.