Nalewka z migdałów na wzmocnienie i cholesterol. Jak działa na organizm? Wypróbuj przepis na smaczną i zdrową nalewkę migdałową

Monika Góralska
Nalewka z migdałów udowadnia, że lecznicze nalewki można zrobić niemal ze wszystkiego. Alkohol wydobywa z migdałów cenne dla zdrowia substancje. Jednak należy pamiętać, że leczniczo nalewka migdałowa zadziała tylko przy spożywaniu niewielkich dawek.
Nalewka z migdałów udowadnia, że lecznicze nalewki można zrobić niemal ze wszystkiego. Alkohol wydobywa z migdałów cenne dla zdrowia substancje. Jednak należy pamiętać, że leczniczo nalewka migdałowa zadziała tylko przy spożywaniu niewielkich dawek. Алексей Желтухин/gettyimages.com, Ganesh balasubramanyam/pixabay.com
Mało kto wie, że migdały można nie tylko podjadać na surowo lub dodawać do dań, ale również wykorzystać do przygotowania smacznej i aromatycznej nalewki. Nalewka migdałowa to produkt uniwersalny, ponieważ działa wzmacniająco na cały organizm. Można ją wykorzystać w czasie rekonwalescencji po chorobie w celu przywrócenia sił. Dodaje energii, reguluje ciśnienie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jednak nie wszyscy mogą po nią sięgać. Zobacz, jak zrobić smaczną i zdrową nalewkę z migdałów oraz kto nie powinien jej pić.

Spis treści

Nalewka z migdałów na wzmocnienie organizmu. Wypróbuj prosty przepis

Nalewka z migdałów ma charakterystyczny, przyjemny i słodkawy zapach, przypominający marcepan, czyli słodką masę ze zmielonych migdałów. Jej przygotowanie trwa nieco czasu, ale warto poczekać, aby cieszyć się niezwykłym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami tego trunku. Aby ją przyrządzić, potrzebujesz tych składników:

  • 1 kg migdałów,
  • 2 goździki,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 litr wódki 70 proc. zaw. alk. (zrobionej z 0,5 l spirytusu 95 proc. i 0,5 l wódki 40 proc. lub 1l spirytusu i 400 ml wody),
  • cukier lub syrop cukrowy ( z 250 ml wody i 250 g cukru) do smaku.

Jak przygotować nalewkę z migdałów?

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Dzięki temu nalewka nie będzie gorzka.
  2. Migdały posiekać, wsypać do szklanego, wyparzonego słoja i zalać alkoholem.
  3. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać naczyniem.
  4. Po miesiącu zlać płyn i dodać do niego skórkę z cytryny bez białego miąższu od spodu, cynamon i goździki.
  5. Odstawić nalewkę w ciemne miejsce na 1 tydzień.
  6. Po tym czasie płyn przefiltrować i wymieszać z cukrem lub syropem cukrowym.
  7. Gotową nalewkę rozlać do szklanych, wyparzonych we wrzątku butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z migdałów jest gotowa.
  8. Nalewkę migdałową pić po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie.

Właściwości migdałów. Jak działa nalewka migdałowa?

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego (Prunus dulcis). Wyróżnia się dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Migdały słodkie są częściej hodowane i wykorzystywane ze względu na ich smak i właściwości. Migdały gorzkie zawierają spore ilości amigdaliny, podczas której rozkładu wydziela się silnie trujący kwas pruski, dlatego są mniej chętnie uprawiane.

W migdałach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji takich jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-6 i omega-9), błonnik, białko, magnez, miedź, mangan, cynk, żelazo, witamina E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). W migdałach znajduje się również wysoka zawartość argininy, czyli aminokwasu, wchodzącego w skład karnityny poprawiającej wydolność mięśni. 100 g migdałów zawiera ok. 580 kcal.

Dzięki temu migały:

  • obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą HDL,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • wspomagają pracę serca,
  • działają antyoksydacyjnie,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • ułatwiają odchudzanie, dzięki zawartości błonnika zapewniają uczucie sytości na dłużej,
  • regulują apetyt,
  • zapobiegają otyłości i cukrzycy typu 2,
  • łagodzą zgagę i nudności, dlatego polecane są kobietom w ciąży.

Nalewka z migdałów ma właściwości ogólnie wzmacniające organizm i zwiększające jego wydolność. Regularnie spożywana w małych dawkach dodaje energii i witalności.

Przeciwwskazania do picia nalewki z migdałów

Nalewka ze względu na zawartość alkoholu niewskazana jest w przypadku:

  • kobiet w ciąży i karmiących piersią,
  • dzieci i młodzieży do lat 18,
  • osób z chorobą alkoholową,
  • osób z nietolerancją alkoholu.

Migdałów nie powinny także spożywać osoby z niewydolnością nerek (szczególnie w czasie dializowania),osoby chorujące na kamicę żółciową (aby nie dopuścić do powstawania kolejnych kamieni) oraz alergicy uczuleni na migdały.

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia