Spis treści
Chcesz schudnąć? Jedz migdały codziennie
Otyłość to choroba cywilizacyjna, z którą według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zmaga się już prawie 60 proc. społeczeństwa w Europie, a na całym świecie otyłych jest 650 milionów osób i liczby te stale rosną. Nadmiar tkanki tłuszczowej zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i upośledza zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychospołeczne oraz negatywnie wpływa na dobre samopoczucie. Nadwaga i otyłość znacznie podwyższają również ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. W konsekwencji mogą one doprowadzić nawet do zawału czy udaru i przedwczesnej śmierci.
Wiele osób mających problem z nadwagą i otyłością zastanawia się, jak schudnąć. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, wypróbowują oni kolejne diety, które nawet jeśli dają efekty, to są po jakimś czasie porzucane i waga znów wzrasta. Aby osiągnąć trwały efekt, należy raczej zadbać o swoje codzienne nawyki, nawet za pomocą niewielkich zmian.
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Australia takim zdrowym nawykiem może być codzienne podjadanie migdałów, które są sycące i regulują apetyt. Dzięki temu migdały zmniejszają ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii i tym samym przyczyniają się do stopniowej i przede wszystkim trwałej redukcji masy ciała.
Magiczny składnik wspomaga odporność, odchudza i odmładza. Dodaj pół łyżeczki do wody
Kurkuma to przyprawa, którą większość z nas ma w swojej kuchni. Ten żółty proszek usprawnia trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga też odchudzanie i poprawia wygląd cery. Dowiedz się, d...
Już niewielka ilość migdałów pozwoli kontrolować wagę, a także zmniejszy ryzyko otyłości i cukrzycy
W badaniu opublikowanym w European Journal of Nutrition wzięło udział 140 osób dorosłych w wieku 25-65 lat z nadwagą i otyłością. Po całonocnym poście spożyli oni losowo przydzieloną przekąskę w postaci migdałów lub batonów bogatych w węglowodany. Naukowcy porównali poposiłkowe zmiany w hormonach regulujących apetyt oraz zgłaszane przez samych pacjentów odczucia apetytu przed i po spożyciu przekąski. Następnie po 2 godzinach uczestnicy otrzymali właściwy posiłek, który pozwolił naukowcom ocenić późniejsze spożycie energii.
Badanie wykazało, że u osób spożywających 30-50 gramów migdałów (w przeciwieństwie do przekąsek zawierających węglowodany) spożycie energii obniżyło się o 300 kJ (ok. 71 kcal) podczas kolejnego posiłku. Oznacza to, że uczestnicy spożywający migdały zjedli mniejszą porcję posiłku głównego.
– Zbadaliśmy hormony regulujące apetyt oraz to, w jaki sposób orzechy – w szczególności migdały – mogą przyczynić się do kontroli apetytu. Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedli migdały, doświadczyli zmian w swoich hormonach regulujących apetyt, co mogło przyczynić się do zmniejszenia spożycia pokarmu (o 300 kJ) – powiedziała główna autorka badania dr Sharayah Carter, z University of South Australia.
Badanie wykazało, że osoby jedzące migdały:
- miały o 47 proc. niższą odpowiedź peptydu C – co może poprawić wrażliwość na insulinę i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia),
- o 18 procent wyższe poziomy zależnego od glukozy polipeptydu insulinotropowego,
- o 39 procent wyższy poziom glukagonu, który wysyła sygnały sytości do mózgu,
- o 44 procent wyższą odpowiedź polipeptydu trzustkowego, który spowalnia trawienie, dzięki czemu może zmniejszać przyjmowanie pokarmu, co sprzyja utracie wagi.
Mimo że spożywanie migdałów wykazało niewielkie zmniejszenie spożycia kalorii, to jednak wprowadzenie ich na stałe do swojej diety może przynieść długotrwałe rezultaty.
– Migdały są bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, co może przyczynić się do ich właściwości sycących i pomóc wyjaśnić, dlaczego spożywano mniej kilodżuli. Nawet niewielkie, pozytywne zmiany w stylu życia mogą mieć wpływ w dłuższym okresie. Kiedy wprowadzamy małe, trwałe zmiany, mamy większe szanse na poprawę ogólnego stanu zdrowia na dłuższą metę – podkreśla dr Carter.
W kolejnych badaniach naukowcy zamierzają przyjrzeć się temu, jaki wpływ będzie miało jedzenie migdałów na efekty diety odchudzającej i jak mogą one pomóc w kontrolowaniu wagi w dłuższej perspektywie.