Spis treści
Czy rodzynki są zdrowe? Poznaj ich właściwości
Rodzynki to po prostu suszone winogrona, które najczęściej pochodzą z winorośli właściwej (Vitis vinifera) i należą do bakalii. Z owoców bezpestkowych winogron odparowywana jest woda, przez co kurczą się one i mają pomarszczoną skórkę. Rodzynki są bardzo słodkie i smaczne mogą więc stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do wielu dań na słodko i słono takich jak sernik z rodzynkami czy śledzie z rodzynkami, a także owsianki, sałatek, ciast czy deserów.
Dlaczego warto jeść rodzynki? Jest wiele powodów, aby po nie sięgać. Sprawdź!
Rodzynki to skoncentrowana dawka witamin i związków mineralnych zawartych w samych owocach winogron. Są one jednak bardzo kaloryczne, porcja 100 g zawiera 299 kcal. W ich składzie przeważają węglowodany, z czego większość stanowią cukry proste takie jak fruktoza i dekstroza. Znajdziemy w nich również białko, błonnik pokarmowy, witaminę C i K, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń i jod.
Smaczny trunek na niestrawność i nadciśnienie. Wypróbuj prosty przepis
Nalewka z rodzynek to leczniczy trunek, który można przygotować o każdej porze roku. Alkoholowy wyciąg z suszonych winogron jest polecany na objawy niestrawności, wzdęcia, wysokie ciśnienie tętnicze, ...
Jakie rodzynki kupować? Wybierz najzdrowsze
Kupując rodzynki warto zwrócić uwagę na to, aby nie zawierały one siarczanów. Unikaj więc dwutlenku siarki, oznaczonego na opakowaniu symbolem E220, który jest niezdrowym konserwantem. Najzdrowsze będą więc rodzynki bio i rodzynki niesiarkowane. Kupuj je zawsze paczkowane, nie na wagę i sprawdzaj szczelność opakowania.
Cena standardowych rodzynek to 11-14 zł za kilogram, natomiast rodzynki bio kosztują 21-24 zł za kilogram.
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Sprawdź, czy rodzynki są zdrowe i jak wpływają na organizm!