Spis treści
Co jeść, żeby się wypróżnić? Te produkty mogą ci pomóc poczuć satysfakcję przy wypróżnieniu
Zaparcia to bardzo nieprzyjemna, bolesna i uciążliwa dolegliwość. Mogą dotknąć każdego i uprzykrzyć życie, a prawdopodobieństwo, że będą nas dotyczyć, rośnie wraz z wiekiem.
W aptekach dostępne są różne środki na zaparcia bez recepty i na receptę. Warto jednak postawić na prostsze rozwiązania i nie czekać, aż dopadnie nas zatwardzenie. Bezpieczne, naturalne i skuteczne lekarstwo jest w zasięgu ręki – wystarczy pójść do kuchni. Sprawdź w naszej galerii 9 zdrowych produktów spożywczych, które mogą pomóc ci zrobić kupę.
Co zrobić, aby wywołać kał? Poznaj 10 sposobów na szybkie zrobienie kupy i ułatw sobie wypróżnianie
Zatwardzenie a zaparcie – czym się różnią?
Często można się spotkać z dwoma określeniami, których objawy brzmią bardzo podobnie. Czym się różni zatwardzenie od zaparcia?
Zaparcie to twarde, suche wypróżnienia lub oddawanie stolca rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Oddanie stolca wymaga wysiłku i często towarzyszy mu uczucie niepełnego wypróżnienia. Zaparcia mogą być spowodowane:
- dietą,
- przyjmowanymi lekami,
- ciążą,
- zmianą rutyny.
Czytaj też: Ta kawa smakuje obłędnie, chłodzi i odchudza. Dodaj jeden składnik, a kilogramy polecą w dół
Zaparcia są jednym z najczęstszych problemów trawiennych. Zaparcie potocznie jest nazywane też zatwardzeniem. Zatem mówiąc o problemach z wypróżnianiem, możemy używać tych dwóch określeń.
Błonnik na zaparcia. Jak błonnik pomaga w wypróżnianiu?
Błonnik jest niezbędny dla naszego zdrowia, mimo że praktycznie go nie trawimy.
– Błonnik pokarmowy to grupa związków zawartych w jedzeniu, które nie są trawione (ew. zapewniają tylko niewielkie ilości energii), a za to wspomagają sprawne trawienie rozumiane jako szybki pasaż jelitowy, czyli czas przejścia jedzenia przez układ pokarmowy. Wzbogacając dietę w błonnik, warto wybierać jednak pokarmy o łagodnym działaniu, które nie podrażniają zbytnio układu trawienia – pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.
Błonnik można podzielić na dwie kategorie:
- błonnik rozpuszczalny, który wchłania wodę i tworzy żelową konsystencję, pomagając zmiękczyć stolec i ułatwiając jego oddawanie. Może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
- nierozpuszczalny błonnik, który przechodzi przez przewód pokarmowy w stanie nienaruszonym i pomaga zwiększyć objętość stolca. Może również pomóc w łatwiejszym i częstszym oddawaniu stolca.
Dzięki włączeniu do diety błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego można zmniejszyć zaparcia, wzdęcia i gazy.
Źródła:
- Kiwifruit and Kiwifruit Extracts for Treatment of Constipation: A Systematic Review and Meta-Analysis Canadian Journal of Gastroenterology and Hepatology
- Effects of a Modern Kefir on Conditions Associated with Moderate Severe Spastic Quadriparesis Cerebral Palsy Microorganisms
- A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes Nutrition & Metabolism
- Use of fiber instead of laxative treatment in a geriatric hospital to improve the wellbeing of seniors Controlled Clinical Trial