To dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz kalafiora. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Pomaga w odchudzaniu i pracy mózgu

Marta Siesicka-Osiak
Kalafior to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Zobacz na kolejnych slajdach, dlaczego w sezonie warto włączyć go do swojej diety.
Kalafior to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Zobacz na kolejnych slajdach, dlaczego w sezonie warto włączyć go do swojej diety. Karolina Grabowska / Pexels
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, którego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jest wyjątkowo dobrym wyborem, dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych i antyoksydantów wspomaga pracę różnych narządów. Zobacz, w czym może pomóc jedzenie kalafiora oraz kto i dlaczego powinien go unikać.

Spis treści

Kalafior – właściwości zdrowotne. Na co pomoże jedzenie kalafiora?

Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego, ceniony jest również ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz witaminy K, znajdziemy w nim także witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu i kwasu foliowego. W kalafiorze występują też niewielkie ilości składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza i jodu.

Za właściwości zdrowotne tego warzywa odpowiadają przede wszystkim: wysoka zawartość choliny, ważnego składnika odżywczego oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Najpopularniejsze w Polsce są białe kalafiory, ale w sklepach spotkać można także fioletowe lub zielone, które zawierają jeszcze więcej antyoksydantów. Kalafiora można jeść zarówno na surowo, jak i po gotowaniu lub pieczeniu. Niezależnie od formy pozostaje on niskokaloryczny (do 27 kcal) i zachowuje niski indeks glikemiczny (15).

Jak jedzenie kalafiora wpływa na nasz organizm?

Jedzenie kalafiora niesie szereg korzyści zdrowotnych. Na jego włączeniu do jadłospisu skorzysta zarówno nasza linia, jelita, jak i mózg. Sprawdź w galerii, co jeszcze dobrego może przynieść jedzenie tego warzywa.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Kto powinien unikać lub ograniczyć jedzenie kalafiora?

Jedzenie kalafiora może przynieść nam szereg korzyści zdrowotnych, są jednak sytuacje, w których należy zrezygnować lub ograniczyć jego spożycie. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się kobiety w ostatnim trymestrze ciąży, mające tendencję do wzdęć. Ze względu na zawartość związków siarki kalafior może bardzo nasilić te dolegliwości.

Po warzywo z ostrożnością powinny też sięgać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawarty w kalafiorze tiocyjanki mogą hamować działanie tyroksyny – leku często przyjmowane przy tym schorzeniu. Ponadto goitryna zawarta w kalafiorze może zmniejszać wchłanianie jodu i dodatkowo prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy.

Dodaj firmę Autopromocja

Prawidłowa dieta to podstawa zdrowia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia