Spis treści
Kalafior – właściwości zdrowotne. Na co pomoże jedzenie kalafiora?
Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego, ceniony jest również ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz witaminy K, znajdziemy w nim także witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu i kwasu foliowego. W kalafiorze występują też niewielkie ilości składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza i jodu.
Za właściwości zdrowotne tego warzywa odpowiadają przede wszystkim: wysoka zawartość choliny, ważnego składnika odżywczego oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Najpopularniejsze w Polsce są białe kalafiory, ale w sklepach spotkać można także fioletowe lub zielone, które zawierają jeszcze więcej antyoksydantów. Kalafiora można jeść zarówno na surowo, jak i po gotowaniu lub pieczeniu. Niezależnie od formy pozostaje on niskokaloryczny (do 27 kcal) i zachowuje niski indeks glikemiczny (15).
Jak jedzenie kalafiora wpływa na nasz organizm?
Jedzenie kalafiora niesie szereg korzyści zdrowotnych. Na jego włączeniu do jadłospisu skorzysta zarówno nasza linia, jelita, jak i mózg. Sprawdź w galerii, co jeszcze dobrego może przynieść jedzenie tego warzywa.
Dlaczego warto jeść kalafiora?
Kto powinien unikać lub ograniczyć jedzenie kalafiora?
Jedzenie kalafiora może przynieść nam szereg korzyści zdrowotnych, są jednak sytuacje, w których należy zrezygnować lub ograniczyć jego spożycie. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się kobiety w ostatnim trymestrze ciąży, mające tendencję do wzdęć. Ze względu na zawartość związków siarki kalafior może bardzo nasilić te dolegliwości.
Po warzywo z ostrożnością powinny też sięgać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawarty w kalafiorze tiocyjanki mogą hamować działanie tyroksyny – leku często przyjmowane przy tym schorzeniu. Ponadto goitryna zawarta w kalafiorze może zmniejszać wchłanianie jodu i dodatkowo prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy.
Źródło: The Top 8 Health Benefits of Cauliflower Healthline