Kawa z tym dodatkiem skutecznie poprawia humor. Zobacz, jak podkręcić właściwości antydepresyjne napoju

Anna Rokicka-Żuk
Kawa z szafranem nie zawsze jest przygotowywana z mlekiem czy śmietanką
Kawa z szafranem nie zawsze jest przygotowywana z mlekiem czy śmietanką hanbr/Getty Images
Z tą kawą zapomnisz o jesiennej chandrze. Dodaj do niej ten składnik, by chętnie witać każdy dzień, a oprócz nastroju podnieść libido. Zobacz przepis na tradycyjny napój i zacznij pić codziennie, a przekonasz się o jego właściwościach.

Spis treści

Czy można pić kawę z szafranem?

Kawa i szafran to tradycyjne połączenie w kuchni tureckiej, gdzie napój ten pije się ze śmietaną. Safranli kahve, jak jest tam nazywana, można w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. Warto, bo ta kombinacja wybitnie wspomaga nastrój. Zarówno kawa, jak i szafran, mają potwierdzone działanie poprawiające nastrój i chroniące przed depresją.

Wystarczy dodać szczyptę do parzenia kawy albo naparu. Kawa z szafranem nie zawsze jest przygotowywana z mlekiem czy śmietanką
Wystarczy dodać szczyptę do parzenia kawy albo naparu. Kawa z szafranem nie zawsze jest przygotowywana z mlekiem czy śmietanką hanbr/Getty Images

Gotowe mieszanki mielonej kawy arabskiej z szafranem śmietaną w proszku można kupić m.in. w sklepach internetowych i stacjonarnych z produktami z Turcji. Są też lepsze wersje kawy z szafranem bez mleka, np. z kardamonem, kakao i salepem, czyli sproszkowanymi bulwami storczyka męskiego (Orchis mascula) lub dodatkami takimi, jak karob, pistacje, kurkuma, imbir, żeń-szeń, płatki róży. Wszystkie te składniki wspierają zdrowotne działanie takiej kawy.

5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem

5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem

Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości ...

Monika Góralska
Monika Góralska

Kawa z szafranem – przepis

Kawa z szafranem to pobudzający napój z lekko słodkimi i kwiatowymi nutami. Pochodzą od przyprawy, którą stanowią suszone znamiona kwiatowe. Najlepiej dodać je do mleka, z którym zwyczajowo łączy się kawowy napar. Można przygotować go w preferowany sposób w różnych ekspresach, pressach czy tygielku. Standardowo ziarna parzy się w ekspresie ciśnieniowym.

Jak przygotować kawę szafranową?

Składniki:

  • kawa mielona (7-9 g na porcję espresso; łyżeczka to ok. 4 g),

  • 200-300 ml mleka krowiego lub roślinnego, najlepiej o bogatszej konsystencji, np. tłustszego,

  • szczypta szafranu,

  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru, miodu albo syropu z agawy.

Przygotowanie:

  1. Zaparz porcję espresso (30-50 ml).

  2. Zagrzej w rondelku mleko z szafranem.

  3. Zdejmij gorące mleko z kuchenki, gdy jeszcze nie będzie wrzeć.

  4. Dodaj do kawy mleko z ew. dodatkami słodzącymi i wymieszaj.

Kawę z szafranem można przygotować także w wersji bez dodatków mlecznych. Wystarczy wtedy dorzucić do kawy taką samą porcję szafranu bezpośrednio po jej zaparzeniu.

Picie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Czy kawa z cukrem działa tak samo?

Picie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci. Czy kawa z cukrem działa tak samo?

Większość z nas pije kawę codziennie. Naukowcy prześcigają się w badaniu jej właściwości zdrowotnych i co jakiś czas odkrywają nowe korzyści ze spożywania tego popularnego napoju. Wiemy już, że kawa p...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jak działa kawa szafranowa na depresję?

Filiżanka kawy zapewnia zastrzyk energii i może przepędzić zły humor. W licznych badaniach wykazano, że ludzie doświadczają mniej dotkliwych objawów depresji, gdy piją kawę. Napój ten nie tylko zwiększa czujność i dodaje energii, ale też poprawia poczucie dobrostanu, nastrój oraz libido. Oprócz tego wspiera działanie wątroby i mózgu. Prace naukowe sugerują, zawarta w niej kofeina wpływa na przemiany neuroprzekaźników związanych z dobrym samopoczuciem, w tym serotoniny i dopaminy.

Jak wykazano na łamach „Psychiatry Research” spożycie kawy może służyć zdrowiu psychicznemu, a najlepszy wpływ na zmniejszenie ryzyka zarówno depresji, jak i nerwicy lękowej, dotyczy porcji 2-3 filiżanek kawy dziennie, również z mlekiem i cukrem. Obserwowane korzyści dotyczą tylko standardowej kawy z kofeinę.

Na jesienne problemy pomoże kawa z tym nietypowym dodatkiem

Na jesienne problemy pomoże kawa z tym nietypowym dodatkiem

Jesienny spadek energii i nastroju można przezwyciężyć z pomocą adaptogennych grzybów, a także tych rodzimych. Ten składnik obfituje w składniki wspomagając radzenie sobie z trudnymi warunkami, zmniej...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Po dodaniu szafranu do kawy jej właściwości antydepresyjne znacząco rosną. W przypadku przyprawy związane są z zawartością krocyny. Ten związek karotenowy zapewnia piękny kolor dań z szafranem i podnosi poziom serotoniny (z tego powodu nie należy łączyć go z antydepresantami).

Szafran działa podobnie, jak niektóre leki na depresję, a przy tym wspomaga mózg na inne sposoby, m.in. hamując stres oksydacyjny i stan zapalny. Podobnie, jak kawa, może zwiększać ochotę na seks. Ważne jednak, by przyjmować szafran odpowiednio długo, minimum 4-6 tygodni. Po tym czasie działanie kawy z tym dodatkiem powinno być już w pełni odczuwalne.

Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków

Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków

W czasie jesiennych chłodów rozgrzej się gorącą kawą z tymi dodatkami. Przyprawy do kawy wzbogacą jej smak, poprawią nastrój i dodadzą energii w szare jesienne dni. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, kt...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy kofeina powoduje niepokój?

Zbyt duża ilość kofeiny dostarczanej do organizmu może mieć negatywny wpływ na organizm i nastrój. Nadmiar tego związku w stosunku do indywidualnej tolerancji może wywołać objawy takie, jak niepokój, częstoskurcz serca i bezsenność. Ryzyko niepożądanych objawów wzrasta dla niektórych osób przy ilości powyżej 4 porcji dziennie.

Opisywane przez niektórych dolegliwości takie, jak nadmierny niepokój i pobudzenie, roztrzęsienie i bóle głowy są opisywane w DSM-5 – podręczniku do klasyfikacji zaburzeń psychicznych Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego jako „intoksykacja kawą”.

Kawy i kofeiny nie powinny spożywać zwłaszcza osoby niepełnoletnie. W jednym z badań wykazano częstsze występowanie objawów depresyjnych wśród dzieci wraz ze wzrostem spożycia kofeiny.

Jaku substancja stymulująca, kofeina może wywołać uzależnienie, które prowadzi do zwiększania dawek i pogłębia ryzyko oraz dotkliwość skutków ubocznych nadmiernego spożycia. Picie kawy jest niewskazane w ciąży i podczas karmienia piersią, może też nie być odpowiednie w niektórych chorobach, np. osteoporozie, refluksie, stanach zapalnych jelit.

Kofeina z kawy może wpływać niekorzystnie na metabolizm leków, m.in. na tarczycę, zaburzenia psychiatryczne czy cukrzycę. Osoby, które nie mogą pić kawy, nie skorzystają więc z napoju z szafranem.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia