Botwinka pomoże na serce, trawienie i wzrok. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgać? Wypróbuj przepis na chłodnik i sałatkę z botwiny

Agata Siemiaszko
Z botwinki najczęściej przygotowujemy orzeźwiający chłodnik lub smaczną zupę.
Z botwinki najczęściej przygotowujemy orzeźwiający chłodnik lub smaczną zupę. gitusik/123RF
Botwinka to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które wiosną często trafiają na nasze talerze. Botwina to świetny wybór, bo jest niezwykle zdrowa! Dostarcza witamin – przede wszystkim witaminy A – i związków mineralnych. Badania potwierdzają, że pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie. Zobacz, dlaczego warto jeść botwinkę i wypróbuj przepisy na chłodnik i sałatkę.

Spis treści

Czym jest botwinka i jakie ma właściwości odżywcze?

Botwina lub inaczej botwinka, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, które w całości nadają się do jedzenia na surowo lub po obróbce termicznej. Botwinkę zbiera się pod koniec wiosny, wyrywając całą roślinę wraz z korzeniami. Jej łodygi są bordowe, a liście zielone z wyraźnie widocznymi czerwonymi żyłkami.

Jest to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g botwiny zawiera tylko 22 kcal, dlatego chętnie jest spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest ona źródłem 2,2 g białka, 4,33 g węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczy – 0,13 g.

W botwince znajdziemy również 3,7 g błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dodatkowo porcja 100 g botwiny jest źródłem:

  • witaminy A – 6326 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,1 mg,
  • witaminy B2 – 0,22 mg,
  • witaminy B3 – 0,4 mg,
  • witaminy B5 – 0,25 mg,
  • witaminy B6 – 0,11 mg,
  • kwasu foliowego – 15 µg,
  • witaminy E – 1,5 mg,
  • witaminy K – 400 µg,
  • witaminy C – 30 mg,
  • wapnia – 117 mg,
  • magnezu – 70 mg,
  • żelaza – 2,57 mg,
  • potasu – 762 mg,
  • cynku – 0,38 mg,
  • manganu – 0,39 mg,
  • selenu – 0,9 µg.

Już jedna szklanka botwiny pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Warto wspomnieć o dużej zawartości luteiny, czyli związku, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim.

Botwina jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, głównie rutyny, która wraz z witaminą C chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo związek ten uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje rozpad płytek krwi, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krążenie. Zaobserwowano także, że regularne spożywanie botwiny może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz regulować ciśnienie tętnicze krwi.

W botwince znajdziemy również kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jej działanie oparte jest na hamowaniu wydzielania histaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za wywoływanie reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, świąd lub pieczenie.

Na co pomaga botwina?

Dzięki zawartości tych wszystkich witamin i związków mineralnych, spożywanie botwiny może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W jakich dolegliwościach warto spożywać liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego? Przede wszystkim są to:

  • stany zapalne jamy ustnej,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • cukrzyca typu 2,
  • anemia,
  • niestrawność,
  • zaparcia.

Dodatkowo botwinka polecana jest kobietom starającym się o dziecko i ciężarnym, ponieważ stanowi dobre źródło kwasu foliowego, którego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.

Botwinka – przepisy. Wypróbuj chłodnik z botwinką i sałatkę

Nie masz pomysłu na botwinę? Podajemy sprawdzone i proste sposoby na chłodnik oraz sałatkę z botwinką. Staraj się wybierać liście bez uszkodzeń i brązowych plam – nie będą gorzkie w smaku.

Przepis na chłodnik z botwinką – 2 porcje

Składniki:

  • 500-700 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 obrane ogórki gruntowe,
  • pół pęczka rzodkiewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie 1 cebula szalotka.

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Botwinkę umyj, buraki zetrzyj na tarce, a liście i łodygi drobno posiekaj. Na maśle podsmaż delikatnie czosnek i cebulę, następnie dodaj botwinę i podgrzewaj przez 10 minut, cały czas mieszając. Rzodkiewki i ogórki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a koperek drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt i kefir (lub maślankę) i dodaj resztę składników. Podawaj schłodzony z przekrojonymi na pół jajkami.

Przepis na sałatkę z botwinką, mozzarellą i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 obrany ogórek gruntowy,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kula mozzarelli,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, cukru oraz pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj (razem z łodygami i korzeniem). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ogórek, paprykę i cebulę w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, na lunch lub jako dodatek do dań z grilla.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia