Botwinka pomoże na serce, trawienie i wzrok. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgać? Wypróbuj przepis na chłodnik i sałatkę z botwiny

Agata Siemiaszko
Z botwinki najczęściej przygotowujemy orzeźwiający chłodnik lub smaczną zupę.
Z botwinki najczęściej przygotowujemy orzeźwiający chłodnik lub smaczną zupę. gitusik/123RF
Botwinka to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które wiosną często trafiają na nasze talerze. Botwina to świetny wybór, bo jest niezwykle zdrowa! Dostarcza witamin – przede wszystkim witaminy A – i związków mineralnych. Badania potwierdzają, że pomaga obniżać cholesterol i regulować ciśnienie. Zobacz, dlaczego warto jeść botwinkę i wypróbuj przepisy na chłodnik i sałatkę.

Spis treści

Czym jest botwinka i jakie ma właściwości odżywcze?

Botwina lub inaczej botwinka, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, które w całości nadają się do jedzenia na surowo lub po obróbce termicznej. Botwinkę zbiera się pod koniec wiosny, wyrywając całą roślinę wraz z korzeniami. Jej łodygi są bordowe, a liście zielone z wyraźnie widocznymi czerwonymi żyłkami.

Jest to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g botwiny zawiera tylko 22 kcal, dlatego chętnie jest spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest ona źródłem 2,2 g białka, 4,33 g węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczy – 0,13 g.

W botwince znajdziemy również 3,7 g błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dodatkowo porcja 100 g botwiny jest źródłem:

  • witaminy A – 6326 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,1 mg,
  • witaminy B2 – 0,22 mg,
  • witaminy B3 – 0,4 mg,
  • witaminy B5 – 0,25 mg,
  • witaminy B6 – 0,11 mg,
  • kwasu foliowego – 15 µg,
  • witaminy E – 1,5 mg,
  • witaminy K – 400 µg,
  • witaminy C – 30 mg,
  • wapnia – 117 mg,
  • magnezu – 70 mg,
  • żelaza – 2,57 mg,
  • potasu – 762 mg,
  • cynku – 0,38 mg,
  • manganu – 0,39 mg,
  • selenu – 0,9 µg.

Już jedna szklanka botwiny pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Warto wspomnieć o dużej zawartości luteiny, czyli związku, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim.

Botwina jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, głównie rutyny, która wraz z witaminą C chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo związek ten uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje rozpad płytek krwi, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krążenie. Zaobserwowano także, że regularne spożywanie botwiny może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz regulować ciśnienie tętnicze krwi.

W botwince znajdziemy również kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jej działanie oparte jest na hamowaniu wydzielania histaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za wywoływanie reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, świąd lub pieczenie.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki lub kalafiora? Nie wyrzucaj, sprawdź przepisy!

Jak wykorzystać liście rzodkiewki lub kalafiora? Nie wyrzucaj, sprawdź przepisy!

Wyrzucasz liście rzodkiewki lub nać marchewki do śmieci? To błąd! Są one jadalnym i smacznym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego oraz chlorofilu. Możesz przygotować z nich pyszne...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Na co pomaga botwina?

Dzięki zawartości tych wszystkich witamin i związków mineralnych, spożywanie botwiny może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W jakich dolegliwościach warto spożywać liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego? Przede wszystkim są to:

  • stany zapalne jamy ustnej,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • cukrzyca typu 2,
  • anemia,
  • niestrawność,
  • zaparcia.

Dodatkowo botwinka polecana jest kobietom starającym się o dziecko i ciężarnym, ponieważ stanowi dobre źródło kwasu foliowego, którego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.

Botwinka – przepisy. Wypróbuj chłodnik z botwinką i sałatkę

Nie masz pomysłu na botwinę? Podajemy sprawdzone i proste sposoby na chłodnik oraz sałatkę z botwinką. Staraj się wybierać liście bez uszkodzeń i brązowych plam – nie będą gorzkie w smaku.

Przepis na chłodnik z botwinką – 2 porcje

Składniki:

  • 500-700 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 obrane ogórki gruntowe,
  • pół pęczka rzodkiewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie 1 cebula szalotka.

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Botwinkę umyj, buraki zetrzyj na tarce, a liście i łodygi drobno posiekaj. Na maśle podsmaż delikatnie czosnek i cebulę, następnie dodaj botwinę i podgrzewaj przez 10 minut, cały czas mieszając. Rzodkiewki i ogórki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a koperek drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt i kefir (lub maślankę) i dodaj resztę składników. Podawaj schłodzony z przekrojonymi na pół jajkami.

Przepis na sałatkę z botwinką, mozzarellą i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 obrany ogórek gruntowy,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kula mozzarelli,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, cukru oraz pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj (razem z łodygami i korzeniem). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ogórek, paprykę i cebulę w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, na lunch lub jako dodatek do dań z grilla.

Dodaj do dań z grilla, a będzie zdrowo i lekko. Wypróbuj te proste przepisy

Dodaj do dań z grilla, a będzie zdrowo i lekko. Wypróbuj te proste przepisy

Sałatki do grilla mogą być dodatkiem do dań lub pełnowartościowym posiłkiem spożywanym samodzielnie. W każdej wersji jedzenie świeżych warzyw w postaci sałatki będzie dobrym i zdrowym pomysłem oraz uz...

Monika Góralska
Monika Góralska
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia