Spis treści
- Jak rośnie i wygląda rokitnik pospolity?
- Co zawierają owoce rokitnika?
- Cenne właściwości rokitnika. Na co pomagają owoce?
- Czy warto pić sok z rokitnika? Poznaj jego właściwości
- Olej z rokitnika – źródło cennych kwasów omega
- Owoce rokitnika w kosmetyce i dermatologii
- Jak wykorzystać susz z owoców rokitnika?
- Przeciwwskazania do spożywania rokitnika
Jak rośnie i wygląda rokitnik pospolity?
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), inaczej rokitnik pospolity, to krzew lub niskie drzewo o charakterystycznych, podłużnych liściach w srebrzystym odcieniu, pokrytych delikatnymi włoskami. Występuje on w postaci naturalnej w chłodnych strefach Europy i Azji, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie m.in. nad Bałtykiem, gdzie często umacnia wydmy, a także w Pieninach. Często można spotkać go też w miastach.
Kwiaty rokitnika mają upojny słodki zapach, wyczuwalny na wiele metrów, a powstające z nich owoce wyróżniają się owalnym kształtem i żywym kolorem, który przybiera odcienie od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego, oraz kwaśnym smakiem z gorzkimi i cierpkimi nutami.
Sprawdź: Jakie właściwości wykazuje napar z liści rokitnika? Wypróbuj prosty przepis
Co zawierają owoce rokitnika?
Owoce rokitnika w postaci świeżego miąższu zawierają średnio w porcji 100 g: 74 kcal, 9,1 g węglowodanów (w tym 2,4 g cukrów i 2,9 g błonnika), 1 g białka i 4,2 g tłuszczu. Występujące w nich związki cukrowe to głównie glukoza, ale też fruktoza i inne, m.in. ksyloza; są też źródłem niewielkich ilości alkoholów cukrowych.