Stan zapalny jako przyczyna problemów zdrowotnych
Stan zapalny znają wszyscy – przyczynia się do powstawania bólu, obrzęku i rozmaitych powikłań. To jednak ostre nasilenie objawów, podczas gdy problem, z którym borykamy się na co dzień, to przewlekła reakcja zapalna organizmu. Ma na tyle małe nasilenie, by często pozostawać niezauważoną, choć pogarsza jakość naszego życia i z czasem przyczynia się do rozwoju chronicznych chorób.
Przewlekły stan zapalny w organizmie uważa się obecnie za podłoże chorób metabolicznych, kardiologicznych, neurodegeneracyjnych i niektórych nowotworowych, a także wszystkich zapalnych i przyspieszonego starzenia się komórek.
Naukowe dowody na negatywny wpływ stanu zapalnego na zdrowie znaleźć można praktycznie w każdej dziedzinie medycyny. Podjęła się tego Maria Borelius, wieloletnia dziennikarka medyczna, a z wykształcenia biolog. Owocem jej poszukiwań, w trakcie których spotykała się i rozmawiała z naukowcami i osobami związanymi z praktykami zdrowotnymi w różnych częściach świata, jest książka „Silna i szczęśliwa. Rewolucyjny program antyzapalny” (Insignis 2019). Publikacja stała się bestsellerem w jej rodzinnej Szwecji i do tej pory została wydana w 12 krajach. Obecnie pracuje już nad trzecią książką z tej tematycznej serii.
Co to jest dieta przeciwzapalna?
Dieta przeciwzapalna to menu obfitujące w produkty, które są bogatymi źródłami związków o działaniu przeciwzapalnym (najczęściej działających antyoksydacyjnie), a jednocześnie ograniczająca żywność, która stan zapalny nasila – to głównie produkty oczyszczone i przetworzone, jak również nadmiar artykuły pochodzenia zwierzęcego.
Choć wielu specjalistów wciąż dyskredytuje pojęcie przeciwzapalnej diety, istnieje wiele badań naukowych, których wyniki można przełożyć na konkretne zalecenia żywieniowe.
Dieta przeciwzapalna – jadłospis
Jadłospis przeciwzapalnej diety to przede wszystkim prawdziwe jedzenie – przygotowane w domu, złożone z naturalnych produktów i uwzględniające jak najwięcej tych roślinnych, które są głównym źródłem antyoksydantów, witamin, składników mineralnych i innych korzystnych związków.
Ogólne zasady komponowania antyzapalnej diety:
- Warzywa najlepiej jeść w każdym posiłku, wybierając co najmniej 4 ich kolory lub rodzaje naraz, i łącząc je z produktami białkowymi i małymi ilościami tłuszczu.
- Dodatkiem smakowym do potraw powinny być dobre tłuszcze, przyprawy korzenne i zioła.
- Szczególną uwagę warto zwrócić na spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, probiotycznych bakterii mlekowych oraz błonnika (pochodzi ze wszystkich naturalnych produktów roślinnych).
- Należy ograniczyć spożycie dodanych cukrów i ogólnie produktów przemysłowych.
- Idealnie byłoby, gdyby kupowana przez nas żywność zawierała mniej niż 5 składników.
- Ograniczając poziom cukru wciąż powinniśmy sięgać po owoce – najbardziej zalecane są te najmniej słodkie, czyli jagodowe – ich ciemna barwa i gorzko-cierpki smak wiążą się z bogactwem związków antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
- Nie jest zabronione sięganie po czerwone wino, choć najkorzystniejsze jest jego spożycie w ilości mniejszej niż mały kieliszek dziennie.
Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważnie...
Dieta przeciwzapalna – najlepsze źródła składników odżywczych
W diecie przeciwzapalnej najważniejszą kwestią jest wybór odpowiednich produktów spożywczych, które są najbardziej korzystnymi źródłami kluczowych składników odżywczych.
Polecane źródła białka:
- drób,
- jajka,
- ryby i czerwone mięso – w umiarkowanych ilościach,
- nasiona roślin strączkowych, m.in. soczewica i cieciorka,
- orzechy, nasiona i pestki,
- białko w proszku, np. izolat białka serwatkowego albo białko roślinne bez dodatków, np. z konopi, groszku czy soi, dodawany np. do koktajli i zdrowych deserów,
- pełnotłusty jogurt i mleko, najlepiej bez laktozy.
Najlepsze źródła zdrowych tłuszczów:
- awokado,
- oliwa z oliwek extra virgin, najlepiej o ciemnozielonym kolorze i ostrym smaku,
- masło, najlepiej organiczne – to od krów karmionych trawą dostarcza kwasy omega-3,
- miks masła z olejem rzepakowym lub oliwą,
- tłuste ryby morskie,
- olej rzepakowy,
- nierafinowany olej kokosowy (w niewielkich ilościach),
- orzechy i nasiona, zwłaszcza migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, chia, len, konopie, sezam, słonecznik,
- oliwki,
- kapsułki z olejem rybim.
Dobre źródła węglowodanów złożonych:
- warzywa,
- brązowy ryż,
- kasza gryczana,
- bezglutenowe płatki i pieczywo,
- owies,
- komosa,
- bataty,
- ziemniaki (sporadycznie, razem z produktami białkowymi i zdrowymi tłuszczami).
Źródła probiotyków – należy zadbać o nie każdego dnia:
- kefir i jogurt – bez dodatków,
- kiszone warzywa i naturalne zakwasy, w tym ogórki kiszone czy kapusta kiszona i kimchi,
- miso – fermentowana pasta z soi, stosowana jako baza smakowa zup i sosów,
- kombucza – fermentowany napój na bazie herbaty,
- tempeh naturalny – fermentowane nasiona soi,
- suplementy diety zawierające żywe bakterie mlekowe – probiotyki, najlepiej z dodatkiem prebiotyków (pożywki w postaci polisacharydów takich jak inulina).
Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źr...
#
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Nawet Kasia Tusk zabrała głos o komisji ds. rosyjskich wpływów. Martwi się o ojca?
- Europosłowie o panice w UE ws. komisji ds. rosyjskich wpływów: "grillowanie rządu"
- Polska i Niemcy zacieśniają współpracę przy ochronie granic. "Razem bronimy UE"
- Mularczyk: Celem komisji ds. rosyjskich wpływów nie jest ingerowanie w wybory