Orzechy makadamia – kalorie, wartość odżywcza i właściwości. Makadamia na obniżenie cholesterolu i zdrowe serca

Agata Orzełowska
Orzechy makadamia (macadamia) zawierają najwięcej tłuszczów ze wszystkich rodzajów orzechów. Makadamia w około 75 procentach składają się z tłuszczu, dlatego mają najwięcej kalorii. Jeden orzeszek makadamia waży tylko 3 gramy, a dostarcza około 22 kcal, czyli tyle samo, co 180 gramów świeżego ogórka lub 110 gramów pomidora! Orzechy makadamia są jednak bardzo zdrowe i jedzone w umiarkowanych ilościach, w ramach diety zgodnej z zapotrzebowaniem energetycznym, nie przyczyniają się do nadwagi.

Drzewo macadamia znane jest od niedawna, bo od około 160 lat. Zostało odkryte przypadkiem w Australii w 1857 roku przez brytyjskiego botanika Waltera Hilla, który nadał drzewu nazwę od nazwiska swojego przyjaciela, Johna Macadama.

Czym są orzechy makadamia?

Orzechy makadamia to owoce, a konkretnie pestki owoców drzewa makadamia (Macadamia) należącego do rodziny srebrnikowatych. Drzewo macadamia jest wiecznie zielone. Rośnie dziko w Australii i Nowej Kaledonii (francuskie terytorium zamorskie) i jest uprawiana w Afryce Południowej i na Hawajach. Ma wąskie, skórzaste liście, których brzegi są gładkie lub lekko ząbkowane. Drzewa makadamia wyrastają przeważnie po 3-4 w okółku na bardzo krótkich pędach. Macadamia kwitnie w postaci żółto-białych drobnych kwiatów, zebranych w gęste i cylindryczne kwiatostany, z których po przekwitnięciu powstaje owoc, kryjący wewnątrz pestkę – orzech makadamia.

Orzechy makadamia – wartość odżywcza

Orzechy makadamia są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 g dostarczają aż 718 kcal. Spośród wszystkich dostępnych rodzajów orzechów są najbardziej kaloryczne. Wysoka kaloryczność wynika z zasobności w zdrowe tłuszcze, których na 100 gramów orzechów jest aż 76 g. Ilość białka w 100 gramach orzechów makadamia to ok. 7,91 g, a zawartość węglowodanów wynosi 13,82 g. Na wyróżnienie zasługuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego, którego 100 gramów orzechów zawiera 8,6 g.

Orzechy makadamia, podobnie jak każde inne orzechy, nasiona i pestki, nie dostarczają cholesterolu, ponieważ to produkty roślinne

Tłuszczu zawartego w orzechach macadamia nie trzeba się bać. Zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte są w największej ilości (59 gramów). Tłuszczów jednonienasyconych powinno być w diecie najwięcej, ok. 20 procent energii diety. Niezdrowe tłuszcze nasycone zawarte są w orzechach makadamia w ilości tylko ok. 12 g. Tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze (>7-10 procent energii diety) powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Same orzechy nie dostarczają cholesterolu. Bilans tłuszczu dopełnia zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na zdrowie (ok. 1,5 grama).

Orzechy makadamia podobnie jak inne orzechy, nasiona i pestki to skarbnica podstawowych i niezbędnych do funkcjonowania organizmu związków mineralnych i witamin. Dostarczają:

  • 1,2 mg witaminy B1 (tiamina),
  • 0,16 mg witaminy B2 (ryboflawina),
  • 2,5 mg witaminy B3 (niacyna, PP),
  • 0,3 mg witaminy B6,
  • 0,54 mg witaminy E,
  • 368 mg potasu,
  • 188 mg fosforu,
  • 130 mg magnezu,
  • 85 mg wapnia,
  • 3,69 mg żelaza,
  • 1,3 mg cynku

Orzechy makadamia – właściwości

Orzechy makadamia stanowią wartościowy element diety, z którym nie należy przesadzać. Rozsądną porcją orzechów makadamia na dzień to ok. 30 gramów, czyli garść. Orzechy makadamia to bardzo dobre źródło zdrowych tłuszczy, czyli jedno- i wielonienasyconych. Regularne spożywanie orzechów makadamia pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, a szczególnie “złego” cholesterolu LDL. Naukowcy wysuwają tezę, iż jest to związane z dużą zawartością w orzechach makadamia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują gospodarkę lipidową organizmu. Jednocześnie makadamia, nie dostarczają cholesterolu, co jest cechą także innych produktów roślinnych dostarczających tłuszcz.

Orzechy macadamia zawierają dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Te związki mają bardzo korzystne działanie na ludzki organizm, szczególnie na pracę układu nerwowego i mózgu, dlatego jedzenie orzechów makadamia (i innych) zalecane jest przed sesją, czy przy wyczerpującej umysłowej pracy.

Badania naukowe pokazały również, że dieta bogata w orzechy makadamia obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a nawet zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób cywilizacyjnych takich jak rak jelita grubego i inne nowotwory, cukrzyca typu 2, miażdżyca, udar mózgu, zawał.

Orzechy makadamia regulują ciśnienie krwi i wzmacniają serce, gdyż są zasobne w potas i magnez. Niesolone i niepanierowane orzechy zawierają mało sodu, natomiast smażone i solone nie są polecane ze względu na zasobność w sód. Nadmiar sodu w diecie powoduje zatrzymanie wody w organizmie, powoduje obrzęki i podwyższa ciśnienie tętnicze krwi.

Witaminy z grupy B zawarte w tych orzechach makadamia korzystnie wpływają na układ nerwowy, przemiany białka, węglowodanów i tłuszczu w organizmie. Te okrągłe orzeszki w 100 gramach dostarczają tiaminę (witamina B1) w ilości, jaka wystarcza do pokrycia dziennego zapotrzebowania na dla dorosłej osoby! Wykazano, że regularne spożywanie orzechów makadamia pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi – z tego względu orzechy te zalecane są w diecie cukrzycowej dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością.

Senność, zmęczenie i tycie bez powodu? Poznaj objawy insulin...

Co ciekawe, pomimo ich kaloryczności, nie stwierdzono by orzechy makadamia spożywane regularnie w umiarkowanej ilości ok. 30 gramów dziennie, przyczyniały się do nadwagi i otyłości. 10 orzeszków makadamia, które ważą ok. 30 gramów to porcja, która jest wystarczająca by odnieść korzyści zdrowotne i zalecana jako dawka maksymalna dziennie dla osób na diecie odchudzającej i dbające o linię. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że orzechy makadamia na długo dają uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu między posiłkami.

Orzechy makadamia w ciąży

Orzechy makadamia w ciąży mogą być spożywane, pod warunkiem, że ciężarna nie ma alergii na orzechy. Mając na względzie wartość odżywczą i prozdrowotne właściwości orzechów makadamia, warto włączyć je do diety jako źródło zdrowych tłuszczy, żelaza, potasu, magnezu oraz witamin z grupy B.

Naukowcy wysuwają tezę, iż jedzenie orzechów makadamia w ciąży znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na orzechy u ich dzieci. Wyniki tych badań nie są jednak miarodajne – inne badania im przeczą, zgodnie z ich wynikami jedzenie orzechów makadamia podczas ciąży nie wpływu na wystąpienie alergii na orzechy u dziecka, a nawet może zwiększać ryzyko uczulenia.

Orzechy makadamia – zastosowania

Orzechy makadamia najczęściej jedzone są na surowo jako zdrowa przekąska. Sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jaglanki lub gryczanki, a także do sałatki wieloowocowej. Mają słodki i kremowy smak, ciekawy okrągły kształt piłeczki, co powinno pasować nawet dzieciom!

Orzechy makadamia nadają się do domowych wypieków oraz do deserów. Można dodawać je do wykwintnych sosów do wytrawnych dań, a rozdrobnione do sałatek ze świeżych warzyw liściastych, pomidora, ogórka z dodatkiem sera i granata. Do sałatek sprawdza się też olej z orzechów makadamia, który ma zastosowanie także w kosmetyce.

Olej makadamia jest bardzo odżywczy

Olej makadamia ceniony jest w kosmetyce, do pielęgnacji skóry i włosów. Dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych olej makadamia wnika głęboko w skórę, odżywiają i regeneruje ją, nie pozostawiając na jej powierzchni tłustego filmu. Cenne właściwości oleju makadamia wykorzystywane są do zapobiegania i wspomagająco na niwelowanie cellulitu. Wystarczy wmasować kilka kropel olej makadamia w skórę dotkniętą skórką pomarańczową, a rytuał powtarzać regularnie przez minimum 3 miesiące, aby dostrzec efekt.

Poznaj: Przyczyny, objawy i metody pozbycia się cellulitu

Olej z orzechów makadamia jest też polecany do pielęgnacji włosów do tzw. olejowania. Polecany jest szczególnie do włosów wysokoporowatych, czyli bardzo zniszczonych. Warto nałożyć go na włosy, po wcześniejszym nałożeniu wody z miodem, żelu aloesowego lub innej substancji o działaniu nawilżającym. Taką maskę następnie okryć czepkiem i ręcznikiem by zwiększyć działanie preparatów i trzymać ok. 30 minut. Następnie na włosy nakładamy odżywkę do włosów, aby zemulgować olej i ułatwić jego usunięcie z powierzchni włosów, a następnie umyć włosy.

Orzechy makadamia – przeciwwskazania i środki ostrożności

Orzechy makadamia są trujące dla psów – kilkanaście tych orzechów wystarczy, by u średniej wielkości psa pojawiły się wymioty, drgawki i hipotermia. Na szczęście objawy te ustępują zazwyczaj samoistnie po około dwóch dobach. Mechanizm toksycznego działania orzechów makadamia na psy nie został jeszcze poznany – inne orzechy nie powodują u nich takich objawów, choć także nie jest zalecane podawanie ich psom.

Orzechy makadamia są zdrowe i nietoksyczne dla ludzi – choć ze zrozumiałych względów powinny unikać ich spożycia osoby uczulone na nie. Orzechy makadamia, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, szybko się jednak psują (jełczeją). Spożycie nieświeżych czyli zjełczałych, a co gorsza spleśniałych orzechów makadamia ma skutki zdecydowanie niekorzystne dla zdrowia i należy tego unikać. Trzeba sprawdzając na opakowaniu datę przydatności do spożycia, a po jego otwarciu przechowując orzechy makadamia w suchym i chłodnym miejscu.

Sprawdź, jak przeprowadzić olejowanie włosów w domu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3