Drzewo macadamia znane jest od niedawna, bo od około 160 lat. Zostało odkryte przypadkiem w Australii w 1857 roku przez brytyjskiego botanika Waltera Hilla, który nadał drzewu nazwę od nazwiska swojego przyjaciela, Johna Macadama.
Czym są orzechy makadamia?
Orzechy makadamia to owoce, a konkretnie pestki owoców wiecznie zielonego drzewa makadamia, należącego do rodziny srebrnikowatych. Orzechy makadamia pochodzą z Australii i Nowej Kaledonii, ale uprawiane są również w Afryce Południowej i na Hawajach. Ma wąskie, skórzaste liście, których brzegi są gładkie lub lekko ząbkowane. Drzewa makadamia wyrastają przeważnie po 3-4 w okółku na bardzo krótkich pędach. Macadamia kwitnie w postaci żółto-białych drobnych kwiatów, zebranych w gęste i cylindryczne kwiatostany, z których po przekwitnięciu powstaje owoc, kryjący wewnątrz pestkę – orzech makadamia.
Orzechy makadamia – wartość odżywcza
Orzechy makadamia kalorie dostarczają w dużych ilościach – 100 g zapewnia 718 kcal. Spośród wszystkich dostępnych rodzajów orzechów są najbardziej kaloryczne. Ich wysoka wartość energetyczna wynika z zasobności w zdrowe tłuszcze, których na 100 g jest aż 76 gramów. Orzechy makadamia zapewniają nieduże ilości białka, bo tylko ok. 7,91 g, oraz niewiele węglowodanów – 13,82 g. Na wyróżnienie zasługuje natomiast wysoka zawartość błonnika pokarmowego, którego 100 gramów orzechów makadamia zawiera 8,6 g.