Spis treści
Dlaczego dieta jest ważna dla odporności? Dodaj do zimowej diety te składniki
Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami. Najbardziej zagrażają nam one właśnie teraz, gdy za oknami jest zimno, mokro i wietrznie. Jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatur, suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach, małą dawkę słońca i mniejszą dostępność świeżych warzyw oraz owoców. Te wszystkie czynniki osłabiają odporność i sprawiają, że nasz organizm jest bardziej podatny na ataki wirusów czy bakterii krążących w powietrzu.
Wzmocnić go możemy za pomocą zdrowego trybu życia, a przede wszystkim diety oraz aktywności fizycznej czy odpowiedniej ilości odpoczynku i snu. W diecie należy przede wszystkim zadbać o właściwą ilość składników odżywczych takich jak białko i błonnik, witamin A, C, D, E, B oraz związków mineralnych w tym żelaza, cynku, selenu i miedzi. Ważne są też produkty z dużą zawartością antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym wspierają odporność, wspomagają regenerację organizmu, opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.
Jak wzmocnić odporność i nie chorować? Oto sprawdzone sposoby!
W sezonie jesienno-zimowym częściej chorujemy, a obecnie oprócz przeziębienia, kaszlu, kataru czy grypy, grozi nam również COVID-19, krztusiec czy RSV. Aby uniknąć zakażenia i infekcji, warto zadbać o...
Najlepsze przekąski wzmacniające odporność. Wypróbuj 5 produktów
Odporność będą wspierać zdrowe posiłki, ale gdy pomiędzy nimi najdzie cię ochota na przegryzienie czegoś lepiej zamiast batonika czy chipsów sięgnij po te produkty. Zdrowe przekąski na odporność niekoniecznie zapobiegną zachorowaniu, ale na pewno pomogą uniknąć ciężkiego przebiegu choroby hamując jej rozwój, zanim dojdzie do wystąpienia groźnych i uciążliwych objawów.
Najlepsze przekąski wzmacniające odporność:
Czerwona papryka – zawiera dużą dawkę witaminy C, ma jej znacznie więcej niż cytryna, nawet 200 mg/100g. Poza tym znajdziemy w niej także działającą antyoksydacyjnie witaminę A, która wzmacnia wzrok. Z kolei witaminy z grupy B wspierają działanie układu neurologicznego oraz mózgu. Papryka wspiera także układ krążenia i pracę serca.
Pomarańcze – ale też inne cytrusy takie jak grejpfruty, mandarynki, cytryny i limonki, zawierają duże ilości witaminy C, która pomaga zwalczać infekcje poprzez zwiększanie liczby białych krwinek. Wzmacniają więc odporność zarówno spożywane w całości jako przekąska, dodawane do potraw, jak i w postaci wyciśniętego soku pomarańczowego czy grejpfrutowego.
Orzechy i nasiona – takie jak migdały, pestki dyni czy słonecznika zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor i selen, które wspomagają układ odpornościowy. Ich regularne spożywanie będzie wspomagało też działanie układu nerwowego i serca. Możesz podjadać je samodzielnie lub dodawać do sałatek.
Owoce jagodowe – takie jak truskawki, jagody czy maliny, ale też łatwiej dostępne o tej porze roku borówki to bogactwo antyoksydacyjnych antocyjanów, które nadają owocom ciemny kolor, ale też wspomagają krążenie, pracę serca i mózgu,
Zielone warzywa liściaste – ciemne warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły mają duże ilości witaminy C, a także przeciwutleniaczy i beta-karotenu, które pomagają zwalczać infekcje. Są również dobre dla serca, mózgu i jelit.
Co jeść na odporność? Taka dieta może zdziałać cuda
Jesień to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na osłabienie. Ograniczony dostęp do światła słonecznego, mniej zróżnicowana dieta oraz długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszcze...