Najlepsze przekąski wzmacniające odporność. Wypróbuj tych 5 produktów, a będziesz mniej chorować. Zmniejszą stan zapalny i wspomogą serce

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zdrowa dieta to podstawa odporności, dlatego warto dodać do niej także te przekąski, aby wspomóc układ immunologiczny. Te zdrowe dodatki zawierają składniki przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspomagające organizm w walce z patogenami. Zamiast więc batonika czy pączka podjadaj przekąski na odporność.

Spis treści

Dlaczego dieta jest ważna dla odporności? Dodaj do zimowej diety te składniki

Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami. Najbardziej zagrażają nam one właśnie teraz, gdy za oknami jest zimno, mokro i wietrznie. Jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatur, suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach, małą dawkę słońca i mniejszą dostępność świeżych warzyw oraz owoców. Te wszystkie czynniki osłabiają odporność i sprawiają, że nasz organizm jest bardziej podatny na ataki wirusów czy bakterii krążących w powietrzu.

Gdy masz ochotę na przegryzienie czegoś sięgaj po te przekąski, które nie tylko są smaczne, ale też wspomagają odporność.
Gdy masz ochotę na przegryzienie czegoś sięgaj po te przekąski, które nie tylko są smaczne, ale też wspomagają odporność.
senivpetro/freepik.com

Wzmocnić go możemy za pomocą zdrowego trybu życia, a przede wszystkim diety oraz aktywności fizycznej czy odpowiedniej ilości odpoczynku i snu. W diecie należy przede wszystkim zadbać o właściwą ilość składników odżywczych takich jak białko i błonnik, witamin A, C, D, E, B oraz związków mineralnych w tym żelaza, cynku, selenu i miedzi. Ważne są też produkty z dużą zawartością antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym wspierają odporność, wspomagają regenerację organizmu, opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.

Jak wzmocnić odporność i nie chorować? Oto sprawdzone sposoby!

Jak wzmocnić odporność i nie chorować? Oto sprawdzone sposoby!

W sezonie jesienno-zimowym częściej chorujemy, a obecnie oprócz przeziębienia, kaszlu, kataru czy grypy, grozi nam również COVID-19, krztusiec czy RSV. Aby uniknąć zakażenia i infekcji, warto zadbać o...

Monika Góralska
Monika Góralska

Najlepsze przekąski wzmacniające odporność. Wypróbuj 5 produktów

Odporność będą wspierać zdrowe posiłki, ale gdy pomiędzy nimi najdzie cię ochota na przegryzienie czegoś lepiej zamiast batonika czy chipsów sięgnij po te produkty. Zdrowe przekąski na odporność niekoniecznie zapobiegną zachorowaniu, ale na pewno pomogą uniknąć ciężkiego przebiegu choroby hamując jej rozwój, zanim dojdzie do wystąpienia groźnych i uciążliwych objawów.

Najlepsze przekąski wzmacniające odporność:

  1. Czerwona papryka – zawiera dużą dawkę witaminy C, ma jej znacznie więcej niż cytryna, nawet 200 mg/100g. Poza tym znajdziemy w niej także działającą antyoksydacyjnie witaminę A, która wzmacnia wzrok. Z kolei witaminy z grupy B wspierają działanie układu neurologicznego oraz mózgu. Papryka wspiera także układ krążenia i pracę serca.

  2. Pomarańcze – ale też inne cytrusy takie jak grejpfruty, mandarynki, cytryny i limonki, zawierają duże ilości witaminy C, która pomaga zwalczać infekcje poprzez zwiększanie liczby białych krwinek. Wzmacniają więc odporność zarówno spożywane w całości jako przekąska, dodawane do potraw, jak i w postaci wyciśniętego soku pomarańczowego czy grejpfrutowego.

  3. Orzechy i nasiona – takie jak migdały, pestki dyni czy słonecznika zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor i selen, które wspomagają układ odpornościowy. Ich regularne spożywanie będzie wspomagało też działanie układu nerwowego i serca. Możesz podjadać je samodzielnie lub dodawać do sałatek.

  4. Owoce jagodowe – takie jak truskawki, jagody czy maliny, ale też łatwiej dostępne o tej porze roku borówki to bogactwo antyoksydacyjnych antocyjanów, które nadają owocom ciemny kolor, ale też wspomagają krążenie, pracę serca i mózgu,

  5. Zielone warzywa liściaste – ciemne warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i brokuły mają duże ilości witaminy C, a także przeciwutleniaczy i beta-karotenu, które pomagają zwalczać infekcje. Są również dobre dla serca, mózgu i jelit.

Co jeść na odporność? Taka dieta może zdziałać cuda

Co jeść na odporność? Taka dieta może zdziałać cuda

Jesień to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na osłabienie. Ograniczony dostęp do światła słonecznego, mniej zróżnicowana dieta oraz długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszcze...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia