Drożdże piwne: korzyści, sposób spożycia i skutki uboczne. Przepis na napój drożdżowy

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Picie drożdży poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Ze względu na zawartość w drożdżach witamin z grupy B, A, C oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i magnez, przyrządzony z nich napój drożdżowy wzmacnia odporność, redukuje zmęczenie, odżywia, koi nerwy i poprawia samopoczucie. Sprawdź, jak przygotować napój z drożdży i jak go pić.

Z tego artykułu dowiesz się:

Czy picie drożdży jest zdrowe?

Drożdże bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, B2, B3, B5, B6 biotyny (witaminy B7 lub H) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, chrom i selen, a także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.

Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci.
Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci. fahrwasser, deyangeorgiev/123rf.com

Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:

  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • niweluje trądzik,
  • wspiera odporność,
  • leczy biegunkę,
  • redukuje zmęczenie i dodaje energii,
  • poprawia nastrój.

Zobacz także:

Jak przygotować drożdże do picia? Przepis na napój drożdżowy

Istnieją różne rodzaje drożdży, które dzieli się ze względu na zastosowanie np. drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze czy drożdże gorzelnicze. W każdych z nich jednak znajdują się te same organizmy należące do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae cerevisiae). Do przygotowania napoju drożdżowego najlepiej jest wybrać świeże drożdże w kostce, które znajdziesz w sklepowych lodówkach.

Drożdże posiadają właściwości pielęgnacyjne, lecznicze i odżywcze.
Drożdże posiadają właściwości pielęgnacyjne, lecznicze i odżywcze. juliasudnitskaya/123rf.com

Czytaj także: Użyj zamiast bułki tartej i sera. Tani i zdrowy zamiennik odmładza, wspomaga pracę jelit, dodaje energii. Wypróbuj smaczne płatki drożdżowe

Napój z drożdży stosuj jako kurację i pij 2-3 razy w tygodniu po jednej szklance dziennie przez 2 miesiące.

Napój drożdżowy – przepis
Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki),
  • 250 ml wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalej wrzącą wodą. Możesz je także zagotować. Dzięki temu zostaną one „zabite” i nie będą fermentować w jelitach.
  2. Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Napój ostudź i pij najlepiej rano, przed posiłkiem.
  4. Aby drożdże lepiej smakowały można je też rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i zalać szklanką mleka, a do smaku dodać miód (już po ostudzeniu) lub cukier.
Napój drożdżowy nie każdemu będzie smakował, ale można poprawić jego smak dodatkiem mleka, miodu lub cukru.
Napój drożdżowy nie każdemu będzie smakował, ale można poprawić jego smak dodatkiem mleka, miodu lub cukru. citalliance/123rf.com
Kandydoza, czyli infekcja grzybem Candida albicans. Jak ją leczyć?

Kandydoza, czyli infekcja grzybem Candida albicans. Jak ją leczyć?

Candida albicans (bielnik biały) to chorobotwórczy grzyb, który występuje w organizmie w sposób naturalny, nie wywołując infekcji. W pewnych sytuacjach może jednak dojść do intensywnego namnażania teg...

Kto nie powinien pić drożdży? Przeciwwskazania do kuracji

Mimo wielu cennych właściwości tego napoju nie każdy może pić drożdże. Mogą one bowiem wywołać skutki uboczne takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także bóle głowy. Przyczyną objawów może być też nadwrażliwość lub alergia na drożdże, której objawy mogą obejmować wysypkę i duszności.
Drożdży nie powinny też spożywać osoby chorujące na nawracające [b]infekcje grzybicze spowodowane przez drożdżakiCandida albicans
oraz osoby z chorobami zapalnymi jelit np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelit. Drożdże nie są wskazane również w połączeniu z niektórymi lekami, ponieważ mogą zmieniać ich działanie.

Bezpieczniejszym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości drożdży jest przyjmowanie ich w tabletkach dostępnych jako suplementy diety lub dodawanie do potraw drożdży nieaktywnych w postaci suszonych płatków.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia