Spis treści
Jak wyglądają trujące jagody w lesie i inne dzikie owoce, które mogą zaszkodzić?
Trujące dzikie owoce najczęściej mają czerwony albo czarny kolor, czyli taki sam, jak te jadalne. Dlatego wiele toksycznych gatunków może być mylone z tymi, które chętnie zbieramy w lesie czy na łące, by przerobić na prozdrowotne przetwory.
![Kolaż ze zdjęć toksycznych dzikich owoców](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/1c/13/66d1cafc0fa94_p.jpg?1725025415)
Tymczasem spożycie trujących owoców zwłaszcza na surowo może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i ciężkich powikłań, a nawet do zgonu. Jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, którym szkodzą znacznie mniejsze dawki toksyn niż dorosłym. Ostrzeżenia i zakazy w równym stopniu dotyczą jednak wszystkich osób. Warto więc wiedzieć, czego nie należy zbierać.
Zobacz w naszej galerii, jak rozpoznać popularne trujące owoce, a także te jadalne, które mogą zaszkodzić.
Chociaż niektóre z niejadalnych owoców stanowią surowiec leczniczy, często dotyczy to zastosowania zewnętrznego (na skórę). W wielu przypadkach dzikie owoce wymagają też odpowiedniego przygotowania i ostrożnego dawkowania. Dlatego chcąc korzystać z ich właściwości wspomagających leczenie niektórych chorób należy sięgać po gotowe, standaryzowane preparaty i konsultować kurację z lekarzem.
![Tych owoców raczej nie kupisz. Zbierz na przetwory, są zdrowsze niż z te z uprawy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/73/71/66bf52a7d2b66_o_small.jpg)
Tych owoców raczej nie kupisz. Zbierz na przetwory, są zdrowsze niż z te z uprawy
W tym roku wcześniej zbieramy wszelkie owoce, również te dzikie. Rokitnik, dereń, tarnina, berberys, dziką różę czy głóg są idealne na przetwory, w tym dżemy i nalewki. A ponieważ obfitują w cenne zwi...
Czy można jeść owoce z lasu?
Owoce leśne i inne dziko rosnące należą do najbardziej wartościowych, ale czasem można pomylić gatunki jadalne z trującymi. Warto je znać i nie rezygnować ze zbiorów. Gatunki takie, jak dzika róża, rokitnik czy dereń, mają rekordową zawartość witaminy C. W innych, takich jak śliwa tarnina czy czarny bez, prozdrowotne właściwości są ściśle związane z wysokim poziomem niebieskoczarnych barwników antocyjanowych. Mają one korzystny wpływ na krążenie krwi i metabolizm. Należy jednak pamiętać, że dziki bez czarny też bywa trujący.
Z kolei wartościowe owoce takie, jak berberys czy jarzębina, mogą wymagać specjalnej obróbki, by nadawały się do spożycia. Nawet w przypadku gatunków, które są stosowane do wyrobu przetworów, warto zachować ostrożność. Bywa tak, że trująca jest cała roślina, a jadalny tylko owoc (jak berberys właśnie) lub jego miąższ bez pestki.
Sprawdź, jakie trujące owoce rosną w lesie i ogrodzie – zobacz ich zdjęcia.