Nie daj się zmylić. Te owoce mogą poważnie zaszkodzić, a nawet zabić! Zobacz, jak wyglądają toksyczne dzikie owoce i nigdy ich nie zbieraj

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Rosną w lesie, na łące, w ogrodzie. Wyglądają atrakcyjnie, ale przed zebraniem warto się upewnić, że to właściwy gatunek. Trujące dzikie owoce łatwo pomylić z tymi jadalnymi, które są niezwykle zdrowe. Skutki takiego błędu mogą być opłakane! Teraz zaczyna się ich czas, dlatego warto wiedzieć, jak toksyczne owoce prezentują się w naturze.

Spis treści

Jak wyglądają trujące jagody w lesie i inne dzikie owoce, które mogą zaszkodzić?

Trujące dzikie owoce najczęściej mają czerwony albo czarny kolor, czyli taki sam, jak te jadalne. Dlatego wiele toksycznych gatunków może być mylone z tymi, które chętnie zbieramy w lesie czy na łące, by przerobić na prozdrowotne przetwory.

Kolaż ze zdjęć toksycznych dzikich owoców
Wydaję się apetyczne, ale mogą zabić! Zanim zbierzesz, sprawdź. Tak rozpoznasz dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe dla zdrowia. PublicDomainPictures, ustalij_pony, MrGajowy3, Rollstein/Pixabay

Tymczasem spożycie trujących owoców zwłaszcza na surowo może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i ciężkich powikłań, a nawet do zgonu. Jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, którym szkodzą znacznie mniejsze dawki toksyn niż dorosłym. Ostrzeżenia i zakazy w równym stopniu dotyczą jednak wszystkich osób. Warto więc wiedzieć, czego nie należy zbierać.

Chociaż niektóre z niejadalnych owoców stanowią surowiec leczniczy, często dotyczy to zastosowania zewnętrznego (na skórę). W wielu przypadkach dzikie owoce wymagają też odpowiedniego przygotowania i ostrożnego dawkowania. Dlatego chcąc korzystać z ich właściwości wspomagających leczenie niektórych chorób należy sięgać po gotowe, standaryzowane preparaty i konsultować kurację z lekarzem.

Czy można jeść owoce z lasu?

Owoce leśne i inne dziko rosnące należą do najbardziej wartościowych, ale czasem można pomylić gatunki jadalne z trującymi. Warto je znać i nie rezygnować ze zbiorów. Gatunki takie, jak dzika róża, rokitnik czy dereń, mają rekordową zawartość witaminy C. W innych, takich jak śliwa tarnina czy czarny bez, prozdrowotne właściwości są ściśle związane z wysokim poziomem niebieskoczarnych barwników antocyjanowych. Mają one korzystny wpływ na krążenie krwi i metabolizm. Należy jednak pamiętać, że dziki bez czarny też bywa trujący.

Z kolei wartościowe owoce takie, jak berberys czy jarzębina, mogą wymagać specjalnej obróbki, by nadawały się do spożycia. Nawet w przypadku gatunków, które są stosowane do wyrobu przetworów, warto zachować ostrożność. Bywa tak, że trująca jest cała roślina, a jadalny tylko owoc (jak berberys właśnie) lub jego miąższ bez pestki.

Sprawdź, jakie trujące owoce rosną w lesie i ogrodzie – zobacz ich zdjęcia.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia