Spis treści
Szklanka mleka dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Specjaliści Oxford University oraz Cancer Research UK przeanalizowali zwyczaje żywieniowe 542 778 kobiet w wieku ponad 16 lat w Wielkiej Brytanii, wśród których wykryto 12 251 przypadków raka jelita grubego. Twierdzą oni, że 300 mg wapnia dziennie, zawartego w dużej szklance mleka, zmniejsza ryzyko tej choroby o 17 proc.
– Podobne efekty wykazują produkty pochodzenia roślinnego o takiej samej zawartości wapnia, takie jak zielone warzywa liściaste, pieczywo. Najważniejsza jednak jest zawartość w diecie spożywanego wapnia, wykazującego działanie ochronne wobec raka jelita grubego. Jeśli chodzi o produkty mleczne, to jest to głównie zasługa znajdującego się w nim wapnia – twierdzi główna autorka badania dr Karen Papier z Oxford University.
Specjalistka zaznacza, że płatki śniadaniowe, owoce, produkty pełnoziarniste, a także węglowodany, błonnik oraz witamina C również chronią przed rakiem jelita grubego, ale w mniejszym stopniu aniżeli wapń zawarty w mleku.
Naturalne probiotyki mają niezwykłą moc. Znajdziesz je nie tylko w kiszonkach
Bez dobrych bakterii nie ma zdrowia, a nawet życia. Znajdziemy je nie tylko w kapsułkach – głównym i najlepszym źródłem są naturalne produkty, wśród których można wybierać i przebierać. Jedząc je regu...
Te 3 produkty działają odwrotnie. Wystrzegaj się ich, aby nie zachorować na raka
Z tych samych badań wynika, że inne produkty spożywcze, głównie czerwone mięso, wędliny oraz alkohol, wykazują odwrotne działanie i mogą zwiększać ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór. Jeden kieliszek wina o zawartości 20 g alkoholu dziennie zwiększa go o 15 proc. Z kolei jedna porcja mięsa, odpowiadająca jednemu plasterkowi szynki, skutkuje wzrostem ryzyka raka jelita grubego o 8 proc.
Najnowsze obserwacje potwierdzają wcześniejsze wyniki badań wskazujące, że dieta o dużej zawartości przetworów mlecznych oraz produktów roślinnych chroni przed rakiem jelita grubego. Jak zaznaczają autorzy najnowszych badań, wiele zależy od predyspozycji genetycznych, jak też ogólnego stylu życia, w tym od aktywności fizycznej i rezygnacji z nałogu palenia tytoniu.
Wapń pełni ważną rolę w zachowaniu zdrowia, szczególnie w zapewnieniu większej gęstości kości, jeśli w odpowiednich ilościach jest spożywany od najmłodszych lat. Niektóre badania sugerują, że może też chronić przed niektórymi nowotworami, na przykład przed rakiem gruczołu krokowego u mężczyzn.
Mleko nie dla wszystkich. Sprawdź, kto nie powinien pić mleka
Mleko to popularny napój i dodatek do kawy czy herbaty. Mleko dodajemy do płatków śniadaniowych, znajdziemy je w pieczywie i w cieście. Ten biały napój jest niemal wszędzie. Mleko jest źródłem wapnia ...
W tych produktach znajdziesz najwięcej wapnia
Znaczne ilości wapnia znajdują się w mleku (także w tym bez laktozy) i jego przetworach, takich jak jogurty czy sery. Duża jego zawartość występuje też w produktach roślinnych, głównie w soi, orzechach, suszonych figach, a także napojach ryżowych, pieczywie i sardynkach.
W przypadku raka jelita grubego podejrzewa się, że wapń neutralizuje niektóre substancje, takie jak kwasy żółciowe i tłuszczowe, działające drażniąco na tkanki jelita grubego.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. W Polsce choroba ta wykrywana jest co roku u 20 tys. pacjentów, a 12 tys. umiera. Głównie chorują osoby po 65. roku życia, ale coraz częściej jest on wykrywany u ludzi młodych przed pięćdziesiątym rokiem życia. Podejrzewa się, że jest to związane z niewłaściwym stylem życia, w tym również z dietą zbyt ubogą w produkty mleczne i roślinne.
Źródło: