Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1740 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii
Tkanka tłuszczowa pomoże w walce z otyłością. Jak to możliwe? Oprócz dobrze znanego białego tłuszczu mamy w organizmach także odmianę, która spala więcej...
To ziele kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Ma silne działanie lecznicze
Nie sposób go pomylić z innym gatunkiem. Jeśli żółte kwiaty nie wystarczą, by go rozpoznać, ostatecznym potwierdzeniem będzie mleczny żółty sok. To silnie...
Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć
Tak robi wiele osób. Wodę wprost z butelki często pijemy nie tylko poza domem, ale praktycznie przez cały czas. Nawyk ten jest jednak ryzykowny dla zdrowia...
Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?
Dieta bez cukru? Nigdy w życiu. Próbowałam przez 8 miesięcy i… nic to nie dało – oprócz kilku ciekawych obserwacji. Chociaż jestem ekspertem żywienia, jem coś...
Nie zniechęcaj się zawartością tłuszczu. Camembert i spółka to najzdrowsze sery!
Camembert i inne sery pleśniowe to nie tylko dodatek do wina. To tak naprawdę najzdrowsze rodzaje serów, które można jeść na co dzień w ramach dobrej diety....
Ten rodzaj ruchu chroni mózg. Spowalnia nawet parkinsona!
Aktywność fizyczna pomaga osobom z chorobą Parkinsona. Jeden z jej rodzajów jest szczególnie skuteczny, jeśli chodzi o poprawę działania mózgu. To chińskie...
Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek
Zmagania z zatkanym nosem mogą wcale nie być objawem alergii czy przeziębienia. Aż milion Polaków lub nawet więcej ma inny problem. To polipy w nosie, a raczej...
Kochasz szparagi, a nie wiesz jak je gotować? Oto cenne wskazówki dietetyka
To wiosenne warzywo pojawia się na krótko i jest uwielbiane przez smakoszy. Cenne są także jego właściwości, dzięki którym sprawdzi się na diecie odtruwającej i...
Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze
Wszyscy się odchudzają, a ty próbujesz przytyć? Ten problem ma wiele osób przynajmniej okresowo, podczas gdy zmagają się z nim na co dzień. Są jednak sposoby,...
Tak szkodzi hałas. Ten czynnik naraża cię na wiele chorób!
Możesz się do niego przyzwyczaić, ale nie unikniesz skutków. Hałas niszczy nie tylko twój słuch, ale też zdrowie. Ryzyko poważnych chorób rośnie zwłaszcza przy...