Spis treści
Czy można zalewać herbatę zimna wodą?
Herbata do picia to napar przygotowywany zwykle z użyciem gorącej wody, jednak liście można zalać także zimną wodą, a nawet lodowatą. Ten sposób przygotowania napoju herbacianego pochodzi z Japonii nosi nazwę mizudashi. A napój to cold brew tea.
Herbata na zimno ma nieco inne właściwości niż ta parzona w gorącej wodzie (w przypadku gatunków zielonych, białych czy oolong) albo wrzątkiem (herbaty czarne i czerwone). Podobnie jak w przypadku cold brew coffee, napój przygotowany na zimno ma łagodniejszy smak. Jest on lżejszy i bardziej subtelny, w tym mniej gorzki i ściągający (zwłaszcza w przypadku herbaty czarnej). Większa jest też słodycz napoju, a także uczucie gładkości w ustach.
Przyrządzanie herbaty metodą cold brew zyskuje coraz większą popularność i wkrótce możemy spodziewać się takich napojów w sklepach obok dostępnych już buteleczek z cold brew coffee. Już teraz rośnie liczba produktów do przygotowania napoju z herbaty, m.in. gotowych mieszanek i specjalnych butelek z filtrem.
Czy herbata cold brew jest zdrowa?
Herbata cold brew przy odpowiednim przygotowaniu jest zdrowsza niż parzona tradycyjnie z gorącą wodą. Dzięki zrezygnowaniu z gorącej wody mniej korzystnych związków z liści ulega rozkładowi, co wpływa także na niuanse zapachowe i smakowe napoju.
Łagodniejszy smak herbaty cold brew wynika głównie z faktu, że do wody przechodzi znacznie mniej tanin. To związki cierpkim smaku i działaniu ściągającym na błony śluzowe, które zapewniają tak cenne właściwości leczniczej kory roślin. Zawartość innych antyoksydantów zależy natomiast od czasu przygotowania napoju.
Gdy w jednym z badań zielonej herbaty porównano skład cold brew tea i tradycyjnego naparu, oba rodzaje napoju zawierały podobne ilości składników rozpuszczalnych, cukrów, aminokwasów i kofeiny. Różnice dotyczyły kwasowości, koloru, składu antyoksydacyjnych katechin oraz parametrów organoleptycznych, a przede wszystkim zawartości antyoksydantów. Zaledwie 5 minut przygotowania skutkowało niższym poziomem polifenoli w wersji na zimno, jednak oba napoje miały niemal taką samą zdolność neutralizacji wolnych rodników. Tymczasem herbatę na zimno najlepiej przygotowywać przez wiele godzin.
W innym eksperymencie przygotowanie cold brew tea przez 8 godzin spowodowało, że w napoju było mniej antyoksydantów niż w herbacie na gorąco. Jednak już po 12 godzinach było na odwrót.
Wyższą zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną wykazano dla czarnej herbaty cold brew przyrządzone w temperaturze pokojowej niż parzonej. W innych badaniach potwierdzono, że herbata na zimno jest równie korzystna, co na ciepło, np. wspomaga równowagę mikroflory jelitowej, dzięki czemu może chronić przed wysokotłuszczowej na rozwój otyłości.
Jak zrobić cold brew w domu? Jaką herbatę wybrać?
Aby zrobić herbatę cold brew w domu, wystarczy zalać odpowiednią ilość liści wodą w szklanej butelce lub innym zamykanym naczyniu, pozostawić na kilka lub kilkanaście godzin, po czym odcedzić i trzymać w lodówce.
Herbatę można zalewać wodą o różnej temperaturze, np. letnią, o temp. 15 stopni Celsjusza, zimną, albo nawet lodowatą. Aby napój nie tracił swoich właściwości podczas naciągania, najlepiej trzymać go w lodówce. Pasjonaci tego napoju radzą, by dla najlepszego smaku i właściwości pozostawić go w temp. pokojowej na pierwsze 3 godziny, a dopiero potem schować do lodówki. Nadaje się do picia przez kilka następnych dni.
Minimalny zalecany czas przygotowania herbaty cold brew to 6-8 godzin w temp. otoczenia albo 12-24 godziny w lodówce. Warto poeksperymentować, żeby stwierdzić, jaki czas i temperatura są optymalne dla danego rodzaju herbaty, przygotowując ją na różne sposoby i po prostu próbując.
A oto dodatkowe szczegóły dotyczące strony praktycznej:
- do przygotowania cold brew tea najlepiej nadaje się herbata liściasta;
- do herbaty cold brew polecane są delikatne w smaku herbaty białe i zielone (np. milk oolong, Gyokuro), które są najbogatsze w antyoksydanty i przy parzeniu na gorąco tracą ich najwięcej;
- w przypadku dobrej jakościowo herbaty liściastej warto wykorzystać ją kilkukrotnie – sprawdza się w tym lepiej niż przy parzeniu na gorąco,
- aby przyspieszyć proces ekstrakcji, wystarczy regularnie wstrząsać butelką lub mieszać jej zawartością.
Wysokiej jakości herbata jest zalecana również z innych powodów. Proces jej wytwarzania nie likwiduje całkowicie drobnoustrojów i może być źródłem skażenia mikrobiologicznego. Zalanie takiej herbaty wodą na wiele godzin stwarza warunki do rozwoju szkodliwych i chorobotwórczych bakterii. W przypadku dobrej herbaty ryzyko to jest mniejsze (podobnie, jak skażenie nadmiarem fluoru z gleby). Napój przygotowany metodą cold brew jest przy tym najbezpieczniejszy, gdy robi się go w lodówce.
Źródła:- "The Cool Science Behind Cold Brew Tea: A Superior Sip?" Mizudashi
- Effect of Different Brewing Methods on Quality of Green Tea Journal of Food Processing and Preservation
- A Comparison of the Polyphenolic and Free Radical Scavenging Activity of Cold Brew versus Hot Brew Black Tea (Camellia Sinensis, Theaceae) Journal of Food Research