Słodkie i słone też zdrowe – najważniejsze, że fermentowane! Te produkty są najlepsze dla mózgu. Na liście nie tylko kimchi, kombucha, kefir

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Niezależnie od rodzaju, kiszonki i fermentowane napoje, w tym te mleczne, powinny być codziennym składnikiem naszej diety.
Niezależnie od rodzaju, kiszonki i fermentowane napoje, w tym te mleczne, powinny być codziennym składnikiem naszej diety. etorres69/Getty Images
Fermentowane produkty słyną ze zbawiennego wypływu na zdrowie, jednak do tej pory naukowcy nie byli pewni, które z nich są najlepsze. Według nowych odkryć rodzaj nie ma znaczenia: korzystne dla organizmu są zarówno te słodkie, jak i słone. Jak donosi brytyjskie Towarzystwo Mikrobiologiczne, spośród dwustu badanych rodzajów fermentowanej żywności niemal wszystkie wywierały pozytywne działanie na jelita oraz mózg.

Spis treści

Czy fermentowane produkty są zdrowe w każdym przypadku?

Spożycie produktów fermentowanych na świecie rośnie, a napoje takie, jak kombucha, kimchi czy kefir biją rekordy popularności. Taką żywność spożywali nasi przodkowie, a współczesne badania potwierdzają niezaprzeczalną konieczność uwzględniania jej w zdrowej diecie. Wywiera ona pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, która oddziałuje na wszystkie aspekty funkcjonowania organizmu. Jednym z nich jest działanie mózgu.

Sprawdź: Kombucha na odchudzanie i szczupłą sylwetkę

Nie od dziś wiadomo, że rodzaj stosowanej diety ma ogromny wpływ na zdrowie psychiczne. Już wiele wcześniejszych badań wykazało, że niektóre pokarmy mają szczególnie dobry wpływ na mózg. Dotyczy to szczególnie sfermentowanej żywności, która stanowi bogate źródło tryptofanu – aminokwasu niezbędnego do produkcji serotoniny. Neuroprzekaźnik ten oddziałuje na różne aspekty funkcjonowania mózgu, a zwłaszcza nastrój. Fermentowane produkty zawierają zresztą także inne neurotransmittery mózgowe, a zawarte w nich pożyteczne mikroorganizmy, nawet już nieżywe, wspierają końcowe odcinki układu trawienia. Za sprawą tzw. osi mózgowo-jelitowej także decydują o tym, jak się czujemy.

Zarówno długo-, jak i krótkoterminowe spożywanie fermentowanej żywności wpływa m.in. na zmniejszenie poziomu stresu, jednak naukowcy nie byli pewni, w przypadku których pokarmów działanie to jest najsilniejsze. Na to pytanie to postanowili odpowiedzieć badacze z University College Cork (UCC) oraz irlandzkiego Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności (Teagasc), którzy podjęli szeroko zakrojone badanie. Jego celem jest porównanie danych uzyskanych z sekwencjonowania ponad 200 różnych produktów spożywczych z całego świata, szukając metabolitów o znanym korzystnym wpływie na zdrowie mózgu. Pierwsze wnioski sugerują, że wygrywa... przeważająca większość takich pokarmów.

Kombucha, kimchi, kefir i kiszonki – na liście polecanych jest aż 200 produktów

Badanie fermentowanej żywności jest na dość wczesnym etapie, jednak wstępne wnioski zaskoczyły samych autorów.

– Spodziewałam się, że pozytywną odpowiedź otrzymamy tylko dla kilku fermentowanych pokarmów, ale okazało się, że z 200 badanych wyrobów prawie wszystkie wykazywały mniejszy lub większy potencjał, jeśli chodzi o poprawę zdrowia jelit i mózgu – mówi główna autorka badania dr Ramya Balasubramanian z UCC.

Jak dodaje badaczka, potrzebne są dalsze prace, aby w pełni zrozumieć, które grupy fermentowanej żywności mają największy wpływ na ludzki mózg i dlaczego, jednak już na tym etapie można wyłonić dwóch „zwycięzców”.

– Sfermentowane produkty na bazie cukru oraz sfermentowane produkty na bazie warzyw są najlepsze, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu – zdradza Balasubramanian.

Badaczka podkreśla, że chociaż spożywanie cukru cieszy się bardzo złą opinią, to w czasie fermentacji związki te przekształcane są w różne metabolity, które w przeciwieństwie do produktu wyjściowego mogą mieć korzystny wpływ na organizm. Nawet więc jeśli surowiec zawiera w swoim składzie cukier, to zostaje on wykorzystany przez prowadzące fermentację drobnoustroje i przekształcony w korzystne dla zdrowia metabolity. Taka właśnie jest kombucha (kombucza), czyli napój uzyskiwany z udziałem kultur drobnoustrojów zawartych w tzw. grzybku herbacianym, a także kefir, uzyskany na bazie grzybka kefirowego z naturalni słodkiego mleka. A także kiszonki takie jak koreańskia kiszona kapusta kimchi i inne słone przetwory, w tym również polska kiszona kapusta biała i czerwona, kiszone ogórki czy zakwas buraczany.

Autorzy mają nadzieję, że wstępne wyniki ich pracy dotrą szerszej publiczności i uświadomią konsumentom, że włączenie do diety sfermentowanych produktów to naturalny sposób na wspieranie zdrowia psychicznego i ogólnego dobrego samopoczucia. (PAP)

Źródło: Kombucha to kimchi: which fermented foods are best for your brain? Microbiology Society

Dowiedz się także na temat:

Katarzyna Czechowicz
kap/ bar/ arz

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia