Ułatwi zrobienie kupy i zmniejszy wzdęty brzuch. Smaczny i zdrowy wiosenny napój to najlepszy naturalny probiotyk na jelita

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Ten smaczny, orzeźwiający, lekko gazowany napój ułatwi zrobienie kupy, zmniejszy wzdęcia i gazy, a także pomoże w odchudzaniu. To naturalny probiotyk, który zawiera dobre bakterie wspomagające trawienie, odporność i samopoczucie. Pij go na co dzień, a zadbasz o zdrowie jelit, będziesz mieć płaski brzuch i schudniesz. Wiosna i lato to najlepszy czas, żeby zrobić domowy napój probiotyczny z ulubionych owoców. Wypróbuj prosty przepis.

Spis treści

Jaki jest dobry probiotyk na jelita?

Probiotyk zwykle kojarzy nam się z suplementem diety, który jest polecany w czasie przyjmowania antybiotyku. Zawiera on wyselekcjonowane szczepy bakterii takie jak Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum czy Lactobacillus casei, a także drożdżaki np. Saccharomyces boulardii. Suplement można stosować jedynie przez określony czas i w konkretnych problemach zdrowotnych w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit. Tak właśnie jest podczas antybiotykoterapii, gdy lek niszczy szkodliwe bakterie, ale nie oszczędza też tych dobrych.

Napój probiotyczny ze sfermentowanych owoców w słoiku
Smaczny, naturalny probiotyk zrobisz samodzielnie w domu. Wykorzystaj ulubione owoce. Petra Schüller/gettyimages.com

Na co dzień warto jednak sięgać po naturalne probiotyki i wprowadzić je do swojej diety, aby nie tylko wspomóc pracę jelit, ale też polepszyć odporność, pracę wątroby, a nawet samopoczucie. Są one lepiej przyswajalne i dbają o nasze zdrowie codziennie, a zawierają te same bakterie (przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus), co suplementy dostępne w aptekach. Takie naturalne probiotyki znajdziemy w głównej mierze w żywności fermentowanej, choć nie każdej, ponieważ dalsza obróbka może pozbawić ją zdrowych bakterii.

Zobacz także: Tani i naturalny balsam dla jelit i skóry. Oczyszcza, odmładza, łagodzi stres. Kwas Bołotowa sprawi, że poczujesz się lekko

Bakterie lub drożdże żywiąc się cukrem, wytwarzają enzymy, które w zamkniętym pojemniku bez dostępu powietrza sprawiają, że żywność fermentuje. W takich warunkach dobre bakterie się namnażają, powstaje też kwas mlekowy, który zamienia mleko w jogurt, maślankę, serwatkę czy kefir, ogórki w konserwy lub świeżą kapustę w kapustę kiszoną. Te sfermentowane produkty to właśnie probiotyki, które oprócz wielu gatunków dobrych bakterii zawierają także witaminy z grupy B czy kwasy tłuszczowe omega-3.

Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie

Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie

Gdy rośnie poziom stresu, na pomoc przyjdą kiszonki. Jedzone codziennie obniżają poziom napięcia już po upływie 4 tygodni. W badaniach ustalono też jadłospis, który dodatkowo poprawia jakość snu. To p...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Domowy probiotyk na jelita. Wypróbuj przepis na smaczny owocowy napój

Ten domowy probiotyk to najlepszy sposób na zdrowie jelit. Jest smaczny, orzeźwiający, lekki i zawiera dobroczynne dla jelit bakterie probiotyczne. Dzięki temu przywraca równowagę mikroflory jelitowej, zwalcza zaparcia, wzdęcia i łagodzi bóle brzucha oraz biegunki. Poprawi też nastrój, bo jelita to nasz drugi mózg, te dwa organy są ze sobą ściśle powiązane, a gdy są oczyszczone, czujemy się dobrze i lekko. Najlepiej robić go raz w tygodniu. Do przygotowania domowego napoju probiotycznego potrzebne będą składniki takie jak:

  • owoc bazowy np. jabłko, gruszka, morela,
  • garść owoców jagodowych np. jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny,
  • serwatka,
  • woda,
  • 1 łyżka startego imbiru (opcjonalnie).

Jak zrobić domowy napój probiotyczny?

  1. Owoc bazowy pokrój w plasterki.
  2. Ułóż je na dnie szklanego, wyparzonego słoika.
  3. Dosyp owoce jagodowe i ewentualnie imbir.
  4. Wszystko zalej serwatką i dopełnij wodą.
  5. Słoik przykryj folią spożywczą i uszczelnij gumką.
  6. Odstaw do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej na ok. 3 dni.
  7. Przecedź i schłodź w lodówce.
Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?

Choroby jelit to wyjątkowo bolesna i uciążliwa przypadłość, która często uniemożliwia chorym codzienne funkcjonowanie. W przypadku tymczasowych problemów można wspomagać leczenie ziołami na jelita. Je...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia