Spis treści
Jaki jest dobry probiotyk na jelita?
Probiotyk zwykle kojarzy nam się z suplementem diety, który jest polecany w czasie przyjmowania antybiotyku. Zawiera on wyselekcjonowane szczepy bakterii takie jak Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum czy Lactobacillus casei, a także drożdżaki np. Saccharomyces boulardii. Suplement można stosować jedynie przez określony czas i w konkretnych problemach zdrowotnych w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit. Tak właśnie jest podczas antybiotykoterapii, gdy lek niszczy szkodliwe bakterie, ale nie oszczędza też tych dobrych.
Na co dzień warto jednak sięgać po naturalne probiotyki i wprowadzić je do swojej diety, aby nie tylko wspomóc pracę jelit, ale też polepszyć odporność, pracę wątroby, a nawet samopoczucie. Są one lepiej przyswajalne i dbają o nasze zdrowie codziennie, a zawierają te same bakterie (przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus), co suplementy dostępne w aptekach. Takie naturalne probiotyki znajdziemy w głównej mierze w żywności fermentowanej, choć nie każdej, ponieważ dalsza obróbka może pozbawić ją zdrowych bakterii.
Zobacz także: Tani i naturalny balsam dla jelit i skóry. Oczyszcza, odmładza, łagodzi stres. Kwas Bołotowa sprawi, że poczujesz się lekko
Bakterie lub drożdże żywiąc się cukrem, wytwarzają enzymy, które w zamkniętym pojemniku bez dostępu powietrza sprawiają, że żywność fermentuje. W takich warunkach dobre bakterie się namnażają, powstaje też kwas mlekowy, który zamienia mleko w jogurt, maślankę, serwatkę czy kefir, ogórki w konserwy lub świeżą kapustę w kapustę kiszoną. Te sfermentowane produkty to właśnie probiotyki, które oprócz wielu gatunków dobrych bakterii zawierają także witaminy z grupy B czy kwasy tłuszczowe omega-3.
Domowy probiotyk na jelita. Wypróbuj przepis na smaczny owocowy napój
Ten domowy probiotyk to najlepszy sposób na zdrowie jelit. Jest smaczny, orzeźwiający, lekki i zawiera dobroczynne dla jelit bakterie probiotyczne. Dzięki temu przywraca równowagę mikroflory jelitowej, zwalcza zaparcia, wzdęcia i łagodzi bóle brzucha oraz biegunki. Poprawi też nastrój, bo jelita to nasz drugi mózg, te dwa organy są ze sobą ściśle powiązane, a gdy są oczyszczone, czujemy się dobrze i lekko. Najlepiej robić go raz w tygodniu. Do przygotowania domowego napoju probiotycznego potrzebne będą składniki takie jak:
- owoc bazowy np. jabłko, gruszka, morela,
- garść owoców jagodowych np. jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny,
- serwatka,
- woda,
- 1 łyżka startego imbiru (opcjonalnie).
Jak zrobić domowy napój probiotyczny?
- Owoc bazowy pokrój w plasterki.
- Ułóż je na dnie szklanego, wyparzonego słoika.
- Dosyp owoce jagodowe i ewentualnie imbir.
- Wszystko zalej serwatką i dopełnij wodą.
- Słoik przykryj folią spożywczą i uszczelnij gumką.
- Odstaw do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej na ok. 3 dni.
- Przecedź i schłodź w lodówce.