Spis treści
Jaki jest dobry probiotyk na jelita?
Probiotyk zwykle kojarzy nam się z suplementem diety, który jest polecany w czasie przyjmowania antybiotyku. Zawiera on wyselekcjonowane szczepy bakterii takie jak Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum czy Lactobacillus casei, a także drożdżaki np. Saccharomyces boulardii. Suplement można stosować jedynie przez określony czas i w konkretnych problemach zdrowotnych w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit. Tak właśnie jest podczas antybiotykoterapii, gdy lek niszczy szkodliwe bakterie, ale nie oszczędza też tych dobrych.
Na co dzień warto jednak sięgać po naturalne probiotyki i wprowadzić je do swojej diety, aby nie tylko wspomóc pracę jelit, ale też polepszyć odporność, pracę wątroby, a nawet samopoczucie. Są one lepiej przyswajalne i dbają o nasze zdrowie codziennie, a zawierają te same bakterie (przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus), co suplementy dostępne w aptekach. Takie naturalne probiotyki znajdziemy w głównej mierze w żywności fermentowanej, choć nie każdej, ponieważ dalsza obróbka może pozbawić ją zdrowych bakterii.
Zobacz także: Tani i naturalny balsam dla jelit i skóry. Oczyszcza, odmładza, łagodzi stres. Kwas Bołotowa sprawi, że poczujesz się lekko
Bakterie lub drożdże żywiąc się cukrem, wytwarzają enzymy, które w zamkniętym pojemniku bez dostępu powietrza sprawiają, że żywność fermentuje. W takich warunkach dobre bakterie się namnażają, powstaje też kwas mlekowy, który zamienia mleko w jogurt, maślankę, serwatkę czy kefir, ogórki w konserwy lub świeżą kapustę w kapustę kiszoną. Te sfermentowane produkty to właśnie probiotyki, które oprócz wielu gatunków dobrych bakterii zawierają także witaminy z grupy B czy kwasy tłuszczowe omega-3.
Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie
Gdy rośnie poziom stresu, na pomoc przyjdą kiszonki. Jedzone codziennie obniżają poziom napięcia już po upływie 4 tygodni. W badaniach ustalono też jadłospis, który dodatkowo poprawia jakość snu. To p...
Domowy probiotyk na jelita. Wypróbuj przepis na smaczny owocowy napój
Ten domowy probiotyk to najlepszy sposób na zdrowie jelit. Jest smaczny, orzeźwiający, lekki i zawiera dobroczynne dla jelit bakterie probiotyczne. Dzięki temu przywraca równowagę mikroflory jelitowej, zwalcza zaparcia, wzdęcia i łagodzi bóle brzucha oraz biegunki. Poprawi też nastrój, bo jelita to nasz drugi mózg, te dwa organy są ze sobą ściśle powiązane, a gdy są oczyszczone, czujemy się dobrze i lekko. Najlepiej robić go raz w tygodniu. Do przygotowania domowego napoju probiotycznego potrzebne będą składniki takie jak:
- owoc bazowy np. jabłko, gruszka, morela,
- garść owoców jagodowych np. jagody, maliny, truskawki, poziomki, jeżyny,
- serwatka,
- woda,
- 1 łyżka startego imbiru (opcjonalnie).
Jak zrobić domowy napój probiotyczny?
- Owoc bazowy pokrój w plasterki.
- Ułóż je na dnie szklanego, wyparzonego słoika.
- Dosyp owoce jagodowe i ewentualnie imbir.
- Wszystko zalej serwatką i dopełnij wodą.
- Słoik przykryj folią spożywczą i uszczelnij gumką.
- Odstaw do ciemnego miejsca o temperaturze pokojowej na ok. 3 dni.
- Przecedź i schłodź w lodówce.
Zioła na jelita. Które rośliny pomogą na stan zapalny, a które na wzdęcia i gazy?
Choroby jelit to wyjątkowo bolesna i uciążliwa przypadłość, która często uniemożliwia chorym codzienne funkcjonowanie. W przypadku tymczasowych problemów można wspomagać leczenie ziołami na jelita. Je...